Omlet cesarski • przepis • składniki • przygotowanie
Najbardziej puszysty omlet, który swoją konsystencją przypomina naleśniki, czyli omlet cesarski! Podzielony na niewielkie kawałki i podany z pysznym sosem oraz świeżymi owocami sprawi, że Twoje śniadania na słodko zyskają zupełnie nową jakość.

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY SOS
Mrożone owoce leśne razem z cukrem podgrzewamy na patelni. Kiedy woda wyparuje, a z owoców powstanie swego rodzaju konfitura, zdejmujemy je z patelni i przekładamy do miski.
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Białka oddzielamy od żółtek i odkładamy je na bok. Żółtka dodajemy do miski z mąką i ekstraktem waniliowym. Do tak przygotowanych składników stopniowo wlewamy mleko, cały czas mieszając masę. Następnie białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy ją do ciasta. Całość delikatnie mieszamy, aby ciasto pozostało puszyste.
SMAŻYMY OMLET
Na patelni roztapiamy masło klarowane. Kiedy patelnia będzie mocno rozgrzana, a masło roztopione, na patelnię wylewamy ciasto. Patelnię przykrywamy pokrywą i smażymy omlet na jak najmniejszym ogniu przez ok. 10 minut lub do momentu, aż góra się zetnie. Tak przygotowany omlet odwracamy na drugą stronę, podsmażamy na złoty kolor i rozdzielamy za pomocą szpatuły na kwadraty. Całość mieszamy.
PODAJEMY OMLET
Gotowy omlet przekładamy na talerz i ozdabiamy podsmażonymi z cukrem owocami lasu oraz serkiem homogenizowanym. Truskawki kroimy na mniejsze kawałki i wraz z malinami i borówkami układamy je na omlecie.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1231,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
615,8 kcal
Tłuszcz
24,4 g
Węglowodany
73,7 g
Błonnik
1,6 g
Białko
19,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Rolada pomarańczowa
Pulchny biszkopt z nutą przypraw korzennych, sprężysta cytrusowo-śmietanowa masa i słodka polewa – połączenie doskonałe.

Ryba smażona z sałatką z fasoli
Sałatka z dwoma rodzajami fasoli i aromatycznymi przyprawami doskonale podkreśla smak smażonego łupacza.

Ciasteczka z masłem orzechowym
Nasze ciasteczka z masłem orzechowym to idealna propozycja dla miłośników przekąsek z dobrym składem. Te wyjątkowe ciastka łączą w sobie intensywny smak kremu z orzeszków ziemnych z delikatną chrupkością płatków owsianych. Dzięki temu prostemu przepisowi można przygotować je w zaledwie kilkanaście minut, ciesząc się domowym wypiekiem bez zbędnego wysiłku. Odkryjcie naszą recepturę!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Tagliatelle naleśnikowe z sosem serowym i łososiem
Jak Francja, to sery – które tym razem trafią do wyśmienitego sosu Darii. W połączeniu z pomidorami, łososiem i makaronem naleśnikowym stworzą oryginalne i szybkie danie!

Japońskie placki warzywne - okonomiyaki
Przemyć do swojej kuchni trochę Japonii i przygotuj warzywne placuszki z dodatkiem chili i jogurtowym sosem!

Zielony omlet z białek i puszysty twarożek
Puszysty, zielony omlet z dodatkiem twarożku, do którego przygotowania zużyjesz rzodkiewkę i jej natkę. To świetny pomysł na śniadanie bogate w białko!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sernik na zimno z masłem orzechowym i kajmakiem
Prosty sernik w amerykańskim stylu stanie się gwiazdą każdej imprezy! Wykorzystaj masło orzechowe i przepis Pawła, by oczarować gości doskonałym ciastem bez pieczenia!

Papardelle z sosem kaparowym i pieczonym łososiem
Dla wielbicieli makaronu i ryb Karol przygotował śmietanowe papardelle z kaparami i łososiem – idealne na obiad we dwoje!

Polędwiczki z suszonymi pomidorami
Soczyste wieprzowe roladki z aromatycznym pomidorowo-ziołowym farszem to przepis na pyszne mięso we włoskim wydaniu.