psse-slupca.pl

Odwrócone ciasto z ananasem • przepis • składniki • przygotowanie

Ciasto ananasowe z plastrami skarmelizowanego ananasa na wierzchu, z delikatnym ciastem z dodatkiem wiórków kokosowych. Świetne połączenie smaków w cieście wg przepisu Pawła Małeckiego!

Odwrócone ciasto z ananasem

Ciasto ananasowe z plastrami skarmelizowanego ananasa na wierzchu, z delikatnym ciastem z dodatkiem wiórków kokosowych. Świetne połączenie smaków w cieście wg przepisu Pawła Małeckiego!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności

Składniki

ananas - 1 szt.
cukier - 100 g
jajko - 3 szt.
masło - 200 g
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
wiórki kokosowe - 40 g
mąka pszenna - 180 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY ANANASA:
Ananasa myjemy. Odkrawamy czubek i spód. Ostrym nożem ścinamy wierzchnią skórkę tak, aby pozbyć się wszystkich brązowych części. Ananasa kroimy w plastry, a następnie wycinakiem usuwamy środek. 4 plastry odkładamy na bok.Resztę ananasa wkładamy do malaksera i miksujemy - powinniśmy uzyskać 120 g musu.
2.PRZYGOTOWUJEMY FORMĘ:
Formę smarujemy roztopionym masłem. Na dno formy wysypujemy 2 łyżki cukru waniliowego. Układamy 4 plastry ananasa.
3.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO:
Do misy miksera dajemy miękkie masło i połowę cukru. Ucieramy. W wysokim naczyniu ubijamy jajka z drugą połową cukru.
4.PIECZEMY CIASTO:
Ciasto wkładamy do formy, wyrównujemy łopatką, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 175°C i pieczemy 30 minut. Następnie zwiększamy temperaturę do 200°C i pieczemy jeszcze 10-12 minut.
5.ODWRACAMY CIASTO:
Gorące ciasto wyciągamy z piekarnika. Bierzemy drugą blachę lub duży talerz, odpinamy rant blachy i odwracamy ciasto do góry dnem.
Odwrócone ciasto z ananasem

Czas przygotowania

90 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY ANANASA

Ananasa myjemy. Odkrawamy czubek i spód. Ostrym nożem ścinamy wierzchnią skórkę tak, aby pozbyć się wszystkich brązowych części. Ananasa kroimy w plastry, a następnie wycinakiem usuwamy środek. 4 plastry odkładamy na bok.Resztę ananasa wkładamy do malaksera i miksujemy - powinniśmy uzyskać 120 g musu.

2

PRZYGOTOWUJEMY FORMĘ

Formę smarujemy roztopionym masłem. Na dno formy wysypujemy 2 łyżki cukru waniliowego. Układamy 4 plastry ananasa.

3

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO

Do misy miksera dajemy miękkie masło i połowę cukru. Ucieramy. W wysokim naczyniu ubijamy jajka z drugą połową cukru.

4

PIECZEMY CIASTO

Ciasto wkładamy do formy, wyrównujemy łopatką, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 175°C i pieczemy 30 minut. Następnie zwiększamy temperaturę do 200°C i pieczemy jeszcze 10-12 minut.

5

ODWRACAMY CIASTO

Gorące ciasto wyciągamy z piekarnika. Bierzemy drugą blachę lub duży talerz, odpinamy rant blachy i odwracamy ciasto do góry dnem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3387,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

282,3 kcal

🥑

Tłuszcz

17,5 g

🌾

Węglowodany

31,2 g

🥬

Błonnik

4 g

💪

Białko

4 g

Podobne przepisy

Odwrócone ciasto z ananasem - przepis, składniki, przygotowanie | psse-slupca.pl