psse-slupca.pl

Ocet morelowy • przepis • składniki • przygotowanie

Ocet w nowym wydaniu, czyli o delikatnym smaku moreli. W takiej wersji smakowej urozmaici niejedno danie i wzbogaci smak ulubionych potraw.

Ocet morelowy

Ocet w nowym wydaniu, czyli o delikatnym smaku moreli. W takiej wersji smakowej urozmaici niejedno danie i wzbogaci smak ulubionych potraw.

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 14
Poziom trudności
łatwy

Składniki

ocet balsamiczny - 500 ml
miód - 50 g
morele suszone - 150 g

Instrukcje przygotowania

1.ROZDRABNIANIE MORELI:
Morele włożyć do pojemnika miksującego irozdrabniać (z zatkniętą miarką) 10 sekund/prędkość 7. Zgarnąć łopatką ze ścianek na dno pojemnika.
2.PODGRZEWANIE OCTU:
Dodać ocet balsamiczny i miód, podgrzać wszystko (z zatkniętą miarką)20 minut/prędkość 2/90°C. Na zakończenieblendować (z zatkniętą miarką) 45 sekund/prędkość 7.
3.PRZELEWANIE OCTU DO BUTELKI:
Ocet morelowy przecedzić przez sitko o drobnych oczkach do czystej, wysterylizowanej butelki i zamknąć ją. Schłodzić ocet do temperatury pokojowej.
Ocet morelowy

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 14

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ROZDRABNIANIE MORELI

Morele włożyć do pojemnika miksującego irozdrabniać (z zatkniętą miarką) 10 sekund/prędkość 7. Zgarnąć łopatką ze ścianek na dno pojemnika.

2

PODGRZEWANIE OCTU

Dodać ocet balsamiczny i miód, podgrzać wszystko (z zatkniętą miarką)20 minut/prędkość 2/90°C. Na zakończenieblendować (z zatkniętą miarką) 45 sekund/prędkość 7.

3

PRZELEWANIE OCTU DO BUTELKI

Ocet morelowy przecedzić przez sitko o drobnych oczkach do czystej, wysterylizowanej butelki i zamknąć ją. Schłodzić ocet do temperatury pokojowej.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

953,5 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

68,1 kcal

🥑

Tłuszcz

0,1 g

🌾

Węglowodany

15,7 g

🥬

Błonnik

0,8 g

💪

Białko

0,5 g

Podobne przepisy