psse-slupca.pl

Tarta szpinakowo-szczawiowa z truskawkami • przepis • składniki • przygotowanie

Paweł Małecki najlepiej wie, jak połączyć szpinak, szczaw i truskawki. Wypróbuj jego przepis na tartę!

Tarta szpinakowo-szczawiowa z truskawkami

Paweł Małecki najlepiej wie, jak połączyć szpinak, szczaw i truskawki. Wypróbuj jego przepis na tartę!

Czas przygotowania
150 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
średni

Składniki

cukier - 100 g
cukier wanilinowy - 2 łyżeczki
jajko - 2 szt.
konfitura truskawkowa - 250 g
masło - 60 g
mąka pszenna tortowa - 220 g
szczaw - 30 g
olej - 60 ml
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
Szpinak Baby - 120 g
sok z cytryny - 50 ml
truskawka - 500 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO:
Pulpę ze szpinaku i szczaw miksujemy z sokiem z cytryny. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym (zobacz, jak przygotować domowy cukier waniliowy) na puszystą masę, dodajemy olej oraz roztopione masło (nie gorące, musi być wystudzone), następnie zmiksowany szpinak oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
2.PIECZEMY TARTĘ:
Formę smarujemy masłem i oprószamy mąką, przekładamy do niej ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170°C (termoobieg) lub 180°C (bez termoobiegu) na 15‑18 minut.
3.SMARUJEMY TARTĘ KONFITURĄ:
Upieczoną tartę wyjmujemy z formy i od razu kładziemy na papierze do pieczenia spodem do góry, pozostawiamy do wystygnięcia. Wystudzone ciasto przekrawamy na pół, smarujemy konfiturą truskawkową. Wierzch ciasta również smarujemy konfiturą, układamy truskawki i wstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę.
Tarta szpinakowo-szczawiowa z truskawkami

Czas przygotowania

150 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO

Pulpę ze szpinaku i szczaw miksujemy z sokiem z cytryny. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym (zobacz, jak przygotować domowy cukier waniliowy) na puszystą masę, dodajemy olej oraz roztopione masło (nie gorące, musi być wystudzone), następnie zmiksowany szpinak oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.

2

PIECZEMY TARTĘ

Formę smarujemy masłem i oprószamy mąką, przekładamy do niej ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170°C (termoobieg) lub 180°C (bez termoobiegu) na 15‑18 minut.

3

SMARUJEMY TARTĘ KONFITURĄ

Upieczoną tartę wyjmujemy z formy i od razu kładziemy na papierze do pieczenia spodem do góry, pozostawiamy do wystygnięcia. Wystudzone ciasto przekrawamy na pół, smarujemy konfiturą truskawkową. Wierzch ciasta również smarujemy konfiturą, układamy truskawki i wstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2905,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

363,2 kcal

🥑

Tłuszcz

14,5 g

🌾

Węglowodany

53,2 g

🥬

Błonnik

5,5 g

💪

Białko

5,5 g

Podobne przepisy

Tarta szpinakowo-szczawiowa z truskawkami - przepis, składniki, przygotowanie | psse-slupca.pl