Naleśniki z kremem orzechowym i ciasteczkami • przepis • składniki • przygotowanie
Aksamitne ciasto o smaku biszkoptów, orzechowo-ciasteczkowy krem i czekolada – naleśniki wg przepisu Pawła to prosty deser, który zasmakuje każdemu!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA NALEŚNIKI
Mleko łączymy w wysokim naczyniu z jajkami, olejem, mąką pszenną (zwykłą i pełnoziarnistą), cukrem waniliowym, solą i drobno zmielonymi biszkoptami. Całość miksujemy, aż składniki się połączą. Ciasto odstawiamy na ok. 25-30 minut
SMAŻYMY NALEŚNIKI
Patelnię rozgrzewamy stopniowo, zaczynając od średniego płomienia. Gdy patelnia rozgrzeje się równomiernie, wlewamy odrobinę oleju, a jego nadmiar usuwamy za pomocą ręcznika papierowego.
MIELEMY BISZKOPTY
Połowę biszkoptów miksujemy na drobną mączkę, drugą połowę mielemy krócej lub kruszymy w dłoniach, by uzyskać nieco większe kawałki.
PRZYGOTOWUJEMY NADZIENIE
Do zmielonych biszkoptów dodajemy krem orzechowy. Dokładnie mieszamy.
ZWIJAMY NALEŚNIKI
Naleśniki smarujemy z jednej strony orzechowo-ciasteczkowym kremem, rozprowadzając go po całej powierzchni. Placki zwijamy w rulon.
DEKORUJEMY I PODAJEMY NALEŚNIKI
Końcówki naleśników odkrawamy, naleśniki przekrawamy na pół i układamy na talerzu.Czekoladę temperujemy, przelewamy do kornetu z papieru do pieczenia i szprycujemy na wierzch naleśników. Całość dekorujemy świeżymi malinami i listkami świeżej mięty.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4590 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
459 kcal
Tłuszcz
24,8 g
Węglowodany
44,4 g
Błonnik
13,4 g
Białko
13,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Bezglutenowe pierniki
Choinki, gwiazdki, ludziki – bez względu na to, jaki kształt nadasz bezglutenowym pierniczkom według przepisu Kingi, zachwycisz bliskich ich korzennym smakiem!

Łosoś w sojowo-imbirowej marynacie
Delikatny pieczony łosoś w aromatycznej marynacie w azjatyckim stylu oczaruje fanów ryb swym imbirowym aromatem.

Krokiety z kapustą i grzybami – przepis
Chrupiące naleśniki w panierce wypełnione farszem z kiszonej kapusty i pieczarek. Zobacz, jak przygotować krokiety!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Yakisoba z krewetkami
Yakisoba z makaronem soba, czyli lekko odmienione danie w japońskim stylu. Wypróbuj ten pyszny pomysł na obiad ze świeżymi warzywami, krewetkami i aromatycznym sosem!

Krem z białych szparagów i pora
Białe szparagi, ziemniaki i por łączą się w delikatnym jak chmurka kremie. Ta wiosenna zupa wg przepisu Kingi otwiera sezon na wyjątkowe pyszności!

Tajskie szaszłyki z indyka
Idealne zarówno w sezonie grillowym, jak i poza nim! Szaszłyki z indyka z aromatyczną nutą tajskich przypraw! Spróbuj koniecznie!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Stromboli z salami, pieczarkami i serem
Stromboli to po prostu zawijana pizza: drożdżowe ciasto i moc doskonałych składników w środku! Skorzystaj z przepisu Kingi i przygotuj stromboli z salami, pieczarkami i serem.

Migdałowe ciasteczka
Szybki, prosty, sprawdzony przepis na ciasteczka. Intensywny smak migdałów i odrobina czekolady to połączenie idealne!

Ciasto pomponik bez pieczenia
Warstwa herbatników, słodkiego kremu kokosowego i słodko-kwaśnej czarnej porzeczki – tak przenikają się smaki w łatwym do przygotowania cieście bez pieczenia! Wypróbuj przepis!