psse-slupca.pl

Cukinia z pikantnym farszem wołowym • przepis • składniki • przygotowanie

Połówki cukinii wypełnione smakowitym farszem z mielonej wołowiny, warzyw i przypraw. Doskonały pomysł na smaczny obiad!

Cukinia z pikantnym farszem wołowym

Połówki cukinii wypełnione smakowitym farszem z mielonej wołowiny, warzyw i przypraw. Doskonały pomysł na smaczny obiad!

Czas przygotowania
70 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula - 1 szt.
marchew - 1 szt.
papryczka chili czerwona - 1 szt.
por - 1 szt.
papryka żółta - 1 szt.
cukinia - 2 szt.
koncentrat pomidorowy - 2 łyżki
śmietana 18% - 2 łyżki
natka pietruszki - 3 g
olej rzepakowy - 2 łyżki
pieprz czarny - 1 szczypta
ser gouda - 100 g
papryka mielona słodka - 1 łyżeczka
sól - 1 szczypta
tymianek suszony - 1 łyżeczka
mięso mielone wołowe - 400 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE:
tarkę o średnich oczkach Sposób rzygotowania: Cukinie myjemy, osuszamy, przecinamy na pół. Łyżeczką do herbaty usuwamy pestki, zostawiając jednak jak najwięcej miąższu. Pokrojoną w kostkę cebulę szklimy na rozgrzanym oleju (1,5 łyżki), dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę , poszatkowanego w plasterki pora i startą marchewkę – cały czas mieszając, smażymy około 5-7 minut. Na osobnej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, przesmażamy na niej mięso mielone, rozdrabniając je podczas smażenia widelcem. Masę warzywną i mięsną łączymy. Doprawiamy całość solą, pieprzem, tymiankiem, papryką i posiekaną drobniutko papryczką chili . Dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy i smażyć jeszcze 5 minut. Gałązki natki pietruszki obieramy z liści i siekamy. Zdejmujemy patelnię z ognia, dodajemy śmietanę i 2 łyżki natki pietruszki, mieszamy. Farszem napełniamy połówki cukinii, posypujemy je tartym żółtym serem. Układamy na blasze i zapiekamy ok. 35-40 minut w temp. 180°C. Podajemy na gorąco, posypane pozostałą pietruszką.
2.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Cukinia z pikantnym farszem wołowym

Czas przygotowania

70 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE

tarkę o średnich oczkach Sposób rzygotowania: Cukinie myjemy, osuszamy, przecinamy na pół. Łyżeczką do herbaty usuwamy pestki, zostawiając jednak jak najwięcej miąższu. Pokrojoną w kostkę cebulę szklimy na rozgrzanym oleju (1,5 łyżki), dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę , poszatkowanego w plasterki pora i startą marchewkę – cały czas mieszając, smażymy około 5-7 minut. Na osobnej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, przesmażamy na niej mięso mielone, rozdrabniając je podczas smażenia widelcem. Masę warzywną i mięsną łączymy. Doprawiamy całość solą, pieprzem, tymiankiem, papryką i posiekaną drobniutko papryczką chili . Dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy i smażyć jeszcze 5 minut. Gałązki natki pietruszki obieramy z liści i siekamy. Zdejmujemy patelnię z ognia, dodajemy śmietanę i 2 łyżki natki pietruszki, mieszamy. Farszem napełniamy połówki cukinii, posypujemy je tartym żółtym serem. Układamy na blasze i zapiekamy ok. 35-40 minut w temp. 180°C. Podajemy na gorąco, posypane pozostałą pietruszką.

2

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1744,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

436,2 kcal

🥑

Tłuszcz

23 g

🌾

Węglowodany

28,3 g

🥬

Błonnik

31,3 g

💪

Białko

31,3 g

Podobne przepisy

Cukinia z pikantnym farszem wołowym - przepis, składniki, przygotowanie | psse-slupca.pl