psse-slupca.pl

Musaka grecka • przepis • składniki • przygotowanie

Kochasz greckie smaki? Zatem typowa dla tej kuchni zapiekanka w naszej wersji także będzie Ci smakować.

Musaka grecka

Kochasz greckie smaki? Zatem typowa dla tej kuchni zapiekanka w naszej wersji także będzie Ci smakować.

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

bakłażan - 2 szt.
cukinia - 3 szt.
oliwa z oliwek - 60 ml
cebula - 2 szt.
mięso mielone wieprzowe - 1 kg
cynamon - 1 szczypta
przecier pomidorowy - 500 g
wino czerwone - 100 ml
mleko - 600 ml
masło - 120 g
mąka pszenna - 100 g
gałka muszkatołowa mielona - 2 szczypty
ser feta - 270 g
żółtka jaj - 2 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
sól - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ NACZYNIE ŻAROODPORNE:
i ręcznik papierowy.
2.ROZGRZEJ PIEKARNIK DO:
180°C (termoobieg).
3.BAKŁAŻANY I CUKINIE:
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek.
4.BAKŁAŻANA MYJEMY, KROIMY:
wzdłuż w plastry o grubości ok.
5.1 CM SOLIMY:
i smażymy z obu stron.
6.USMAŻONE KAWAŁKI BAKŁAŻANA:
odsączamy na ręczniku papierowym.
7.W TEN SAM:
sposób kroimy i smażymy plastry cukinii.
8.SOS POMIDOROWY W:
garnku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, wrzucamy posiekane cebule i smażymy je do zeszklenia. MIESZAMY.
9.DODAJEMY 1 KG:
mięsa mielonego, mieszamy drewnianą łyżką.
10.DO PODSMAŻONEGO MIĘSA:
dodajemy przecier pomidorowy, mieszamy, następnie dodajemy czerwone wino i szczyptę cynamonu. MIESZAMY.
11.ZMNIEJSZAMY OGIEŃ I:
gotujemy jeszcze przez mniej więcej 20 minut.
12.NA SAM KONIEC:
gotowania doprawiamy pieprzem i solą. MIESZAMY.
13.SOS BESZAMELOWY W:
garnku na wolnym ogniu rozpuszczamy 120 g masła, dodajemy do niego 100 g mąki, prażymy mąkę z masłem przez 2 minuty, cały czas mieszając drewnianą łyżką.
14.STOPNIOWO DODAJEMY 600:
ml mleka, całość mieszamy za pomocą trzepaczki.
15.DOPRAWIAMY SOLĄ I:
pieprzem, następnie dodajemy 2 szczypty gałki muszkatołowej i żółtka.
16.MIESZAMY I ODSTAWIAMY:
(możemy na koniec doprawić jeszcze szczyptą gałki muszkatołowej i solą do smaku).
17.PLASTRY BAKŁAŻANA UKŁADAMY:
na dnie naczynia żaroodpornego, na bakłażanie układamy plastry cukinii, następnie wykładamy mięso z sosem pomidorowym.
18.CAŁOŚĆ ZAKRYWAMY SOSEM:
beszamelowym, górę posypujemy pokruszonym serem typu greckiego i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (termoobieg) na 45 minut (musakę możemy zapiekać nawet 60 minut).
Musaka grecka

Czas przygotowania

90 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ NACZYNIE ŻAROODPORNE

i ręcznik papierowy.

2

ROZGRZEJ PIEKARNIK DO

180°C (termoobieg).

3

BAKŁAŻANY I CUKINIE

Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek.

4

BAKŁAŻANA MYJEMY, KROIMY

wzdłuż w plastry o grubości ok.

5

1 CM SOLIMY

i smażymy z obu stron.

6

USMAŻONE KAWAŁKI BAKŁAŻANA

odsączamy na ręczniku papierowym.

7

W TEN SAM

sposób kroimy i smażymy plastry cukinii.

8

SOS POMIDOROWY W

garnku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, wrzucamy posiekane cebule i smażymy je do zeszklenia. MIESZAMY.

9

DODAJEMY 1 KG

mięsa mielonego, mieszamy drewnianą łyżką.

10

DO PODSMAŻONEGO MIĘSA

dodajemy przecier pomidorowy, mieszamy, następnie dodajemy czerwone wino i szczyptę cynamonu. MIESZAMY.

11

ZMNIEJSZAMY OGIEŃ I

gotujemy jeszcze przez mniej więcej 20 minut.

12

NA SAM KONIEC

gotowania doprawiamy pieprzem i solą. MIESZAMY.

13

SOS BESZAMELOWY W

garnku na wolnym ogniu rozpuszczamy 120 g masła, dodajemy do niego 100 g mąki, prażymy mąkę z masłem przez 2 minuty, cały czas mieszając drewnianą łyżką.

14

STOPNIOWO DODAJEMY 600

ml mleka, całość mieszamy za pomocą trzepaczki.

15

DOPRAWIAMY SOLĄ I

pieprzem, następnie dodajemy 2 szczypty gałki muszkatołowej i żółtka.

16

MIESZAMY I ODSTAWIAMY

(możemy na koniec doprawić jeszcze szczyptą gałki muszkatołowej i solą do smaku).

17

PLASTRY BAKŁAŻANA UKŁADAMY

na dnie naczynia żaroodpornego, na bakłażanie układamy plastry cukinii, następnie wykładamy mięso z sosem pomidorowym.

18

CAŁOŚĆ ZAKRYWAMY SOSEM

beszamelowym, górę posypujemy pokruszonym serem typu greckiego i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (termoobieg) na 45 minut (musakę możemy zapiekać nawet 60 minut).

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

5585,5 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1396,4 kcal

🥑

Tłuszcz

96 g

🌾

Węglowodany

59,3 g

🥬

Błonnik

9,1 g

💪

Białko

73,3 g

Podobne przepisy