Miniserniczki bez laktozy • przepis • składniki • przygotowanie
Przez żołądek do serca z walentynkowym przepisem Kingi na serniczki bez laktozy! Wypróbuj łatwy w przygotowaniu przepis!

Czas przygotowania
270 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PIECZEMY SPODY SERNICZKÓW
Ciasteczka owsiane z cukrem przekładamy do rozdrabniacza i miksujemy. Dodajemy roztopione masło – całość mieszamy. Do każdego zagłębienia w formie nakładamy porcję ciasta, wyrównujemy łyżeczką i mocno dociskamy. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170°C i pieczemy przez 5 minut.
PRZYGOTOWUJEMY MASĘ SEROWĄ
Twaróg z cukrem przekładamy do misy robota i ucieramy przez 5 minut. Skórkę ścieramy z cytryny na tarce o małych oczkach. Dodajemy do masy serowej razem z sokiem wyciśniętym z połowy cytryny, całym jajkiem i 1 żółtkiem. Miksujemy, aż składniki się połączą. Masę przecieramy przez sito do miski. Na podpieczone spody wykładamy masę serową. Serniczki ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy, aż się zarumienią (około 20 minut). Po upieczeniu studzimy, a następnie wkładamy do lodówki na 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2083,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
173,6 kcal
Tłuszcz
10,8 g
Węglowodany
26,4 g
Błonnik
3,7 g
Białko
3,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Zraz wieprzowy na dziko z młodą kapustą i ziemniakami purée
Zainspiruj się kuchnią staropolską i przygotuj schab z młodą kapustą według propozycji Grzegorza Russaka.

Warkocz z szynką schwarzwaldzką i kwaśną śmietaną
Wytrawne ciasto drożdżowe z nadzieniem z sera, śmietany i wędzonej szynki. Pięknie pachnie, a smakuje... doskonale!

Sorbet z mango, bananów i limonek
Szukasz pomysłu na domowe lody z owoców? Wypróbuj przepis Darii na orzeźwiający sorbet z mango, bananów i soku z limonek!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Ciasto z profiterolkami
Szukasz nietypowego przepisu na Wielkanoc? Przygotuj ciasto z profiterolkami i zaskocz wszystkich wyjątkowym deserem!

Lody truskawkowo-jogurtowe
Lody, które zrobisz w mig! A później tylko musisz poczekać, aż się dobrze zmrożą. Fantastyczna opcja na upalne lato!

Śledzie w sosie musztardowym
Śledzie w sosie musztardowym to klasyczna i niezwykle smaczna przekąska, która doskonale wpisuje się w świąteczny stół. Ich wyrazisty smak, łączący ostrość musztardy z delikatnością śledzia, sprawia, że są chętnie wybierane jako jedno z wigilijnych dań. Przygotowanie tego przysmaku jest szybkie i proste. Sprawdź nasz przepis!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Perłowa owsianka
Cudownie kremowa i kokosowa alternatywa dla owsianki to świetna propozycja pożywnego śniadania! Podawaj ją z dowolnymi owocami.

Ciasto migdałowe ze śliwkami
Niezwykle proste ciasto migdałowe ze śliwkami z zaledwie sześciu składników. Poświęć godzinę na jego przygotowanie i pieczenie, i ciesz się smakiem tych pysznych owoców.

Muffinki z borówkami
Muffinki to ten rodzaj słodkości, który uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli. Są szybkie i łatwe do przygotowania, a jednocześnie można je dowolnie modyfikować, dodając ulubione składniki - takie jak tytułowe borówki. Soczyste borówki doskonale komponują się z delikatnym, puszystym ciastem, tworząc wypiek, który zachwyca smakiem wszystkich łasuchów.