psse-slupca.pl

Szparagi w sosie beszamelowym • przepis • składniki • przygotowanie

Sezonowe skarby wiosny w nowej odsłonie! Szparagi pod pierzynką z beszamelowego sosu to wyjątkowe, delikatne danie, do którego będziesz wracać.

Szparagi w sosie beszamelowym

Sezonowe skarby wiosny w nowej odsłonie! Szparagi pod pierzynką z beszamelowego sosu to wyjątkowe, delikatne danie, do którego będziesz wracać.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

oliwa z oliwek - 1 łyżka
pieprz czarny - 1 szczypta
szparagi zielone - 2 pęczki
gałka muszkatołowa mielona - 0,25 łyżeczki
masło - 2 łyżki
mąka pszenna - 2 łyżki
mleko - 500 ml
sól - 1 szczypta
parmezan - 160 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY SZPARAGI:
Szparagi myjemy i osuszamy. Twarde, zdrewniałe końce odłamujemy.
2.PIECZEMY SZPARAGI:
Szparagi układamy w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy oliwą, oprószamy solą i pieprzem. Mieszamy, by rozprowadzić oliwę i przyprawy. Pieczemy ok. 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.
3.PRZYGOTOWUJEMY SOS BESZAMELOWY:
W rondelku z grubym dnem rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę i mieszamy, aż składniki się połączą. Powoli dolewamy mleko, cały czas mieszając (najlepiej tzw. rózgą), aż powstanie gładki, gęsty sos. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
4.ZAPIEKAMY SZPARAGI POD BESZAMELEM:
Upieczone szparagi polewamy sosem beszamelowym i posypujemy drugą połową sera startego na tarce o drobnych oczkach. Zapiekamy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.
Szparagi w sosie beszamelowym

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY SZPARAGI

Szparagi myjemy i osuszamy. Twarde, zdrewniałe końce odłamujemy.

2

PIECZEMY SZPARAGI

Szparagi układamy w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy oliwą, oprószamy solą i pieprzem. Mieszamy, by rozprowadzić oliwę i przyprawy. Pieczemy ok. 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.

3

PRZYGOTOWUJEMY SOS BESZAMELOWY

W rondelku z grubym dnem rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę i mieszamy, aż składniki się połączą. Powoli dolewamy mleko, cały czas mieszając (najlepiej tzw. rózgą), aż powstanie gładki, gęsty sos. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

4

ZAPIEKAMY SZPARAGI POD BESZAMELEM

Upieczone szparagi polewamy sosem beszamelowym i posypujemy drugą połową sera startego na tarce o drobnych oczkach. Zapiekamy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1246,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

311,7 kcal

🥑

Tłuszcz

21,2 g

🌾

Węglowodany

11,1 g

🥬

Błonnik

18,7 g

💪

Białko

18,7 g

Podobne przepisy