psse-slupca.pl

Smażone ziemniaki ze szpinakiem i fetą • przepis • składniki • przygotowanie

Jak odmienić tradycyjne ziemniaki? Przygotowując je po grecku! Ze szpinakiem i serem feta smakują fenomenalnie.

Smażone ziemniaki ze szpinakiem i fetą

Jak odmienić tradycyjne ziemniaki? Przygotowując je po grecku! Ze szpinakiem i serem feta smakują fenomenalnie.

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bulion warzywny - 150 ml
cebula - 1 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
szpinak liście, mrożony - 500 g
olej słonecznikowy - 2 łyżeczki
oliwki zielone - 100 g
ser feta - 100 g
sól - 1 szczypta
ziemniak - 1 kg
ząbek czosnku - 1 szt.

Instrukcje przygotowania

1.SZPINAK ROZMRAŻAMY NA:
sitku i osączamy.
2.ZIEMNIAKI MYJEMY I:
gotujemy w mundurkach we wrzącej, osolonej wodzie przez 15-20 minut, aż będą miękkie.
3.ODCEDZAMY, PRZELEWAMY ZIMNĄ:
wodą, obieramy i kroimy na pół.
4.CEBULĘ I CZOSNEK:
drobno siekamy.
5.SZPINAK DOBRZE OSĄCZAMY:
i grubo siekamy.
6.PATELNIĘ SMARUJEMY OLEJEM:
i podgrzewamy.
7.SMAŻYMY NA NIEJ:
ziemniaki przez 5 minut ze wszystkich stron, doprawiamy solą i pieprzem.
8.DODAJEMY CEBULĘ, CZOSNEK:
i smażymy razem przez 1-2 minuty.
9.DODAJEMY SZPINAK, ZALEWAMY:
bulionem i gotujemy pod przykryciem przez 8-10 minut.
10.OLIWKI OSĄCZAMY I:
kroimy na pół.
11.FETĘ DROBNO:
kruszymy.
12.DODAJEMY OLIWKI I:
podgrzewamy, a następnie doprawiamy do smaku.
13.PODAJEMY POSYPANE:
fetą.
Smażone ziemniaki ze szpinakiem i fetą

Czas przygotowania

50 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

SZPINAK ROZMRAŻAMY NA

sitku i osączamy.

2

ZIEMNIAKI MYJEMY I

gotujemy w mundurkach we wrzącej, osolonej wodzie przez 15-20 minut, aż będą miękkie.

3

ODCEDZAMY, PRZELEWAMY ZIMNĄ

wodą, obieramy i kroimy na pół.

4

CEBULĘ I CZOSNEK

drobno siekamy.

5

SZPINAK DOBRZE OSĄCZAMY

i grubo siekamy.

6

PATELNIĘ SMARUJEMY OLEJEM

i podgrzewamy.

7

SMAŻYMY NA NIEJ

ziemniaki przez 5 minut ze wszystkich stron, doprawiamy solą i pieprzem.

8

DODAJEMY CEBULĘ, CZOSNEK

i smażymy razem przez 1-2 minuty.

9

DODAJEMY SZPINAK, ZALEWAMY

bulionem i gotujemy pod przykryciem przez 8-10 minut.

10

OLIWKI OSĄCZAMY I

kroimy na pół.

11

FETĘ DROBNO

kruszymy.

12

DODAJEMY OLIWKI I

podgrzewamy, a następnie doprawiamy do smaku.

13

PODAJEMY POSYPANE

fetą.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

709,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

177,4 kcal

🥑

Tłuszcz

12 g

🌾

Węglowodany

11,6 g

🥬

Błonnik

9 g

💪

Białko

9 g

Podobne przepisy