Migdałowe ciasteczka • przepis • składniki • przygotowanie
Szybki, prosty, sprawdzony przepis na ciasteczka. Intensywny smak migdałów i odrobina czekolady to połączenie idealne!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE ZMIELONE MIGDAŁY,
cukier puder, cukier wanilinowy, białka oraz mąkę mieszamy razem (konsystencja powinna przypominać konsystencję marcepanu).
Z MASY MIGDAŁOWEJ
formujemy wałeczki o długości około 17 cm.
CAŁY WAŁECZEK OBTACZAMY
w płatkach migdałowych.
NA BLASZE WYŁOŻONEJ
papierem do pieczenia układamy wałeczki i formujemy z nich laski.
PIECZEMY OKOŁO 20
minut w temperaturze 180°C.
UPIECZONE CIASTKA
studzimy.
CZEKOLADĘ ROZPUSZCZAMY W
kuchence mikrofalowej, mieszamy do momentu, aż będzie zimna.
KONCÓWKI CIASTEK ZANURZAMY
w czekoladzie i odstawiamy do zastygnięcia.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3210,3 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
267,5 kcal
Tłuszcz
17,1 g
Węglowodany
20,6 g
Błonnik
1,1 g
Białko
6,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Syrop z mięty
Syrop z mięty to wyjątkowy napój, który doskonale orzeźwia i nadaje się do przygotowania wielu koktajli, lemoniad czy jako dodatek do deserów. Jego intensywny, świeży smak sprawia, że jest on chętnie wybierany latem, ale można go również wykorzystać w zimowych herbatkach. Przygotujmy razem ten aromatyczny syrop!

Ekspresowe konfitury: malinowa i borówkowa
Świeże, sezonowe owoce świetnie sprawdzą się jako baza prostej i szybkiej domowej konfitury! Przygotuj ją w 10 minut dzięki przepisowi Pawła – z malin lub borówek.

Wielkanocne koszyczki
Apetyczne foremki z kruchego ciasta wypełnione owocami i kremem waniliowym. Robią ogromne wrażenie i smakiem, i wyglądem!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kopiec kreta
Kopiec kreta – klasyka, której nikomu nie trzeba przedstawiać! Kakaowe ciasto z dużą ilością kremu śmietankowego i dodatkiem bananów.

Wieprzowina z warzywami z woka
Inspirowany Azją pomysł na obiad, przygotowany z ryżu jaśminowego, kruchej wieprzowiny, warzyw oraz kiełków fasoli mung.

Tosty z kremem piankowym i orzechowym
Dla fanów kanapek na słodko – krem à la marshmallows! Najlepiej smakuje na tostach razem z kremem czekoladowym i bananami!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Talerz przystawek
Talerz przystawek pełen podawanych na zimno i na ciepło przekąsek w greckim stylu. To pyszny pomysł na imprezę!

Deser z mango i jogurtem greckim
Niezwykle szybki w przygotowaniu deser z mango i kremem z dodatkiem jogurtu greckiego. Sprawdź, jak smakuje takie połączenie!

Bananowiec
Kruchy spód, puszysta masa bananowa i owocowa galaretka – takie pyszne trio składa się na ciasto bananowiec, które przygotujesz bez pieczenia. Wykorzystaj do niego bardzo dojrzałe banany!