Crumble bars z rabarbarem i wiśniami • przepis • składniki • przygotowanie
Łatwe w przygotowaniu ciasto, a do tego wegańskie i bezglutenowe! Wypróbuj przepis Kingi.

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 16
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PIECZEMY SPÓD CIASTA
W misie rozdrabniacza lub blendera łączymy wszystkie składniki spodu. Miksujemy do momentu, kiedy ciasto będzie się kleić. Jeśli będzie zbyt mało kleiste, dolewamy więcej wody. Tak przygotowanym ciastem pokrywamy dno formy wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez 10 minut.
PRZYGOTOWUJEMY NADZIENIE
Rabarbar kroimy w talarki i odmierzamy 1 szklankę. Wrzucamy do rondelka wraz z wiśniami. Dodajemy syrop klonowy i sok z cytryny. Gotujemy około 5 minut na wolnym ogniu. W szklance łączymy wodę z mąką ziemniaczaną i dodajemy do owoców. Całość gotujemy, aż zgęstnieje. Na koniec dodajemy nasiona chia i przekładamy owoce na podpieczony spód.
PIECZEMY CIASTO Z KRUSZONKĄ
W misce łączymy wszystkie składniki kruszonki i wykładamy ją na owoce. Ciasto pieczemy przez kolejne 15 minut. Po upieczeniu pozostawiamy do wystudzenia.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2212,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
138,3 kcal
Tłuszcz
11,9 g
Węglowodany
11,7 g
Błonnik
2,4 g
Białko
2,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kurczak w piwnej panierce
Ekspresowy pomysł na kurczaka w niebanalnym wydaniu – chrupiąca piwna panierka skrywająca delikatne, kruche mięso.

Omlet biszkoptowy z owocami na 3 sposoby
Owocowe śniadanie na trzy sposoby – wypróbuj przepisy Pawła na pyszne omlety biszkoptowe z owocami na zimno i na ciepło!

Pikantne kulki z morelami
Masa migdałowa w połączeniu z wiórkami kokosowymi i morelami to deser idealny! A do tego prosty i szybki w przygotowaniu.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Ragoût z jajek z warzywami
Spróbuj wyjątkowego połączenia warzyw i jajka w delikatnym sosie beszamelowym!

Makaron zapiekany z kalafiorem w sosie z mięsem mielonym
Proste i smaczne danie z makaronu, mięsa, warzyw oraz sera. Ta zapiekanka to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny.

Smażony seler z boczkiem i migdałami
Seler to nie tylko jeden ze składników warzywnego bulionu. Świetnie smakuje również smażony. Spróbuj połączenia z boczkiem i migdałami – na purée.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sernik bez sera — z jogurtu naturalnego
Sernik z jogurtu naturalnego bez sera to lekka i nowoczesna wersja klasycznego wypieku, który zaskakuje swoją delikatnością. Zamiast tradycyjnego twarogu, bazą ciasta jest jogurt, co sprawia, że sernik jest lżejszy. Doskonały solo, jak i z dodatkiem owoców. Jak zrobić sernik bez sera? Odkryj nasz sposób!

Szynka w galarecie — przepis na roladki z szynki z jajkiem
Szynka w galarecie to elegancka przystawka, która może stać się smaczną i estetyczną ozdobą twojego stołu. Jak zrobić delikatne roladki z szynki, wypełnione jajkiem i zalane klarowną galaretą? Odkryj nasz prosty przepis!

Ogórkowa agua fresca
Ogórki i cytryny łączą siły, by dać Ci potężną porcję orzeźwienia! Agua frescę, czyli orzeźwiający napój idealny na lato, przygotujesz szybko i łatwo z 5 prostych składników.