Chrupiące piersi kurczaka z frytkami z batatów • przepis • składniki • przygotowanie
Domowe frytki z batatów i chrupiącej piersi kurczaka w wyjątkowej marynacie majonezowej i panierce z panko i parmezanu to pomysł na obiad idealny. Skuś się na to pyszne połączenie i zachwyć się smakiem!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
MARYNUJEMY KURCZAKA
Pierś kurczaka przekrawamy wzdłuż na pół. Następnie przykrywamy je folią spożywczą i lekko rozbijamy tłuczkiem, aby miały równą grubość. W miseczce mieszamy majonez, czosnek granulowany, curry, pieprz oraz sól. Każdy filet nacieramy z obu stron marynatą i odstawiamy na ok. 20 minut.
PANIERUJEMY KURCZAKA
W głębokim talerzu mieszamy ze sobą tarty parmezan i panko. Następnie każdy zamarynowany kawałek kurczaka obtaczamy w panierce, lekko dociskając ją do mięsa.
PIECZEMY KURCZAKA
Opanierowane kawałki kurczaka układamy w koszu airfryera i pieczemy przez ok. 15 minut w temperaturze 200°C, w połowie czasu obracając mięso na drugą stronę.
PRZYGOTOWUJEMY FRYTKI Z BATATÓW
Bataty obieramy i kroimy w dość cienkie frytki. W misce mieszamy oliwę, sól i wędzoną paprykę. Następnie frytki dokładnie obtaczamy w oliwie oraz przyprawach i pieczemy przez ok. 20-25 minut w temperaturze 190°C, koniecznie mieszając je w połowie pieczenia.
PODAJEMY DANIE
Po upływie 20-25 minut pieczenia batatów ponownie dodajemy do nich kawałki kurczaka na ok. 2-3 minuty, aby się podgrzały. Gotowe danie podajemy z ulubioną sałatką i sosem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2384,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1192,3 kcal
Tłuszcz
53,5 g
Węglowodany
135 g
Błonnik
12,5 g
Białko
42,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Żuramen, czyli ramen z żurem
Długo gotowany bulion na żeberkach wieprzowych i suszonych grzybach, do tego aromatyczne dodatki w stylu azjatyckim i swojski, polski żur. Brzmi ciekawie? Jeśli tak, koniecznie przygotuj zupę wg tego przepisu i przekonaj się, jak smakuje!

Kurczak generała Tso
Kurczak generała Tso to jedna z najbardziej charakterystycznych potraw o chińsko-amerykańskim rodowodzie, które łączy w sobie chrupiące kawałki kurczaka w słodko-pikantnym sosie. Przygotowanie tego dania w domu jest prostsze, niż się wydaje — wystarczy kilka podstawowych składników i gotowe. Poznaj nasz przepis na to pyszne danie!

Podwędzane szaszłyki z kurczaka w sosie pomarańczowo-sojowym, z sałatką z marchewki
Pyszne połączenie delikatnego drobiu, boczku i orientalnych przypraw. Niezwykle aromatyczna, zaskakująca smakiem potrawa.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sycylijska zupa z kurczakiem
Inspirowana prawdziwie południową kuchnią sycylijską zupa z kurczakiem, pomidorami i wieloma innymi warzywami. Skorzystaj z tego przepisu i sprawdź, jak smakuje jarzynowa we włoskim stylu!

Pstrąg pieczony z ziemniakami
Wystarczą ziemniaki, świeży pstrąg i warzywa, aby na Twoim stole znalazło się nieprawdopodobnie smaczne danie.

Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
Klasyka w stylu włoskim, i to w dwóch wersjach! Przygotuj sałatkę Cezar według przepisu Karola i sprawdź, która z nich wejdzie na stałe do Twojego menu!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kanapki z łososiem
Pomysł na zdrową przekąskę w kilka chwil? Ciemne pieczywo, ogórek i wędzony łosoś! Do tego odrobina koperku... i gotowe.

Świąteczny makowiec z jabłkami
Ciasto z makiem i jabłkami z dodatkiem orzechowej kruszonki – słodka wariacja na temat tradycyjnego świątecznego wypieku.

Kanapki z grillowanym kurczakiem i warzywami
Grillowany kurczak, świeże warzywa i najlepsza bagietka tworzą kompozycję składników, którą warto wykorzystać, by przygotować wyjątkową kanapkę - prostą, sycącą i pyszną!