Zupa brokułowa • przepis • składniki • przygotowanie
Zupa brokułowa to smaczna propozycja na obiad, która zadowoli zarówno miłośników warzyw, jak i osoby poszukujące lekkiego, ale pożywnego posiłku. Zupa przygotowana na bazie brokułów to także doskonały sposób na przemycenie większej ilości warzyw do codziennej diety. Poznajcie nasz przepis!

Czas przygotowania
195 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI
Cebulę obieramy z łupinki. Marchew, por, seler i pietruszkę myjemy pod zimną wodą i odcedzamy na durszlaku. Obieramy. Porcję rosołową dokładnie myjemy i osuszamy.
KROIMY WARZYWA
Cebulę oraz por drobno kroimy. Resztę warzyw obieramy ze skórki i przekrajamy na pół.
PODSMAŻAMY CEBULĘ I PORA
W garnku rozgrzewamy olej, a potem podsmażamy na nim cebulkę oraz pora. Mieszamy. Gdy nabiorą złotego koloru, ściągamy z gazu i dajemy im wystygnąć.
WKŁADAMY DO GARNKA RESZTĘ SKŁADNIKÓW
Do garnka dodajemy marchew, seler oraz pietruszkę. Wkładamy także porcję rosołową i zalewamy wodą.
GOTUJEMY BULION
Ustawiamy garnek na kuchence i doprowadzamy bulion do wrzenia, a potem zmniejszamy ogień do minimum.
DOPRAWIAMY BULION
Do gotującego się wywaru dodajemy sól, pieprz oraz ziele angielskie i liść laurowy. Mieszamy. Zostawiamy bulion, aby się gotował przez co najmniej 1,5 godziny.
WYCIĄGAMY NIEKTÓRE SKŁADNIKI
Gdy bulion jest gotowy, wyławiamy z niego ziele oraz liście laurowe. Potem wyciągamy także porcję rosołową, marchew, seler oraz pietruszkę. Marchewkę kroimy, a porcję rosołową rozbieramy na drobne kawałki. Te dwa składniki wrzucamy z powrotem do bulionu. Resztę warzyw można użyć do przyrządzenia pasztetu.
PRZYGOTOWUJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW
Brokuł myjemy i dzielimy na mniejsze różyczki.
DODAJEMY MAKARON DO BULIONU
Makaron wrzucamy do bulionu i gotujemy przez 10 minut.
DODAJEMY BROKUŁ
Dodajemy różyczki brokuła do bulionu i mieszamy. Gotujemy przez 15 minut.
ZABIELAMY ZUPĘ
Do kubka wlewamy trochę zupy i dodajemy do niej śmietankę. Mieszamy. Zawartość kubka wlewamy do zupy i podgrzewamy jeszcze kilka minut, uważając, aby nie zagotować zupy.
SERWUJEMY ZUPĘ
Zupę rozlewamy do miseczek. Siekamy pietruszkę i posypujemy nią zupę.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1985 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
496,3 kcal
Tłuszcz
20,6 g
Węglowodany
55,4 g
Błonnik
9,7 g
Białko
27,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Róże karnawałowe
Z pomocą tego przepisu w karnawale rozkwitną piękne i smakowite ciasteczka w kształcie różanych kwiatów.

Grillowana klasyczna kanapka tostowa z salami, serem i sałatą lodową
Ten przepis na kanapkę z grillowanym serem rozpocznie niebiańską przygodę, która będzie hołdem dla odległych, nieodkrytych granic. Każdy kęs przeniesie Cię do niezbadanych galaktyk, obiecując epicką, kosmiczną odyseję!

Czereśnie z prażonymi orzechami oblane czekoladą
Owocowe skarby lata w słodkiej i eleganckiej odsłonie przygotujesz dzięki przepisowi Pawła. Sprawdź, jaką niespodziankę kryją jego czereśnie w czekoladzie!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Energetyczne batony
Domowe, energetyczne batony, które możesz zabrać do pracy lub dać dziecku do szkoły!

Śmietanowiec z galaretką
Szukasz przepisu na ciasto bez pieczenia? Wypróbuj pyszny śmietanowiec Pawła, w którym zatopione są kostki malinowej galaretki.

Tort bezowy z poziomkami
Bezy i poziomki – takie połączenie znajdziesz w przepisie Pawła. Skusisz się na prawdziwie bezowy deser?
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pieczone polędwiczki w papryce z guacamole i z warzywami w kolendrze
Pikantne mięso z dodatkiem sosu z awokado i pachnącymi kolendrą warzywami. Danie w meksykańskim stylu na Twoim talerzu!

Tarta truskawkowa z kremem z białej i ciemnej czekolady
Truskawki najlepiej smakują z czekoladą, dlatego połączyliśmy te dwa składniki na spodzie z kruchego ciasta!

Placki ziemniaczane z musem jabłkowym
Wypróbuj słodką wersję placków ziemniaczanych! Przygotuj do nich pyszny mus jabłkowy.