Marynowany schab z mozzarellą i grillowaną cukinią • przepis • składniki • przygotowanie
Soczysty, pachnący, doskonały! Taki jest schab przygotowany według tego przepisu. Jego smak przypadnie do gustu każdemu.

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ PATELNIĘ GRILLOWĄ
folię spożywczą Marynata do schabu Mieszamy drobno posiekaną garść świeżego tymianku i drobno posiekane 2 ząbki czosnku.
DODAJEMY OLEJ RZEPAKOWY
(ok. 3 ŁYŻEK).
DOKŁADNIE MIESZAMY.
ODSTAWIAMY.
CUKINIA CUKINIĘ KROIMY
w plastry o szerokości 1 cm (po skosie), doprawiamy odrobiną pieprzu i małą ilością marynaty do mięsa(ok. 1 ŁYŻKA).
MIESZAMY DOKŁADNIE I
odstawiamy na 5-10 minut.
SCHAB KAŻDY KAWAŁEK
schabu rozkładamy na folii spożywczej, przykrywamy drugim kawałkiem folii i rozbijamy na cienkie plastry.
ODKRYWAMY FOLIĘ, NACIERAMY
z obu stron schab marynatą i ponownie zawijamy w folię spożywczą (każdy plaster osobno), a następnie wkładamy tak przygotowane mięso na kilkanaście minut do lodówki.
DO DEKORACJI TALERZA
6 pomidorów suszonych i ser mozzarella kroimy w cienkie paski i odstawiamy na bok.
PRZYGOTOWANIE NA PATELNI
grillowej smażymy cukinię z obu stron, aż skórka stanie się intensywnie zielona, solimy pod koniec smażenia.
SPARZONE, ZAHARTOWANE, OBRANE
pomidory kroimy w plastry szerokości 1 cm.
PLASTRY POMIDORA I
cukinii układamy na przemian na talerzu, polewając małą ilością sosu z suszonych pomidorów.
MIĘSO OBSMAŻAMY Z
obu stron krótko na patelni grillowej, aż się zarumieni, solimy, nakładamy pokrojone w paski suszone pomidory i mozzarellę, lekko zawijamy w rulonik i trzymamy jeszcze trochę na patelni, aż ser się rozpuści.
JAK PODAWAĆ NAKŁADAMY
ugotowaną kaszę jęczmienną wraz z mięsem na talerz.
POLEWAMY SOSEM.
DEKORUJEMY TYMIANKIEM.
SOS POZOSTAŁE SUSZONE
pomidory miksujemy wraz z zalewą.
DODAJEMY NIEWIELKĄ ILOŚĆ
skórki i soku sparzonej cytryny i dokładamy do pomidorów razem ze świeżo zmielonym pieprzem i solą.
DOLEWAMY TROCHĘ OLEJU
rzepakowego (ok. 2 ŁYŻKI), WRZUCAMY: kilka gałązek tymianku i dalej miksujemy na gładką masę.
JAK PODAWAĆ ZRÓB
sos w czasie, kiedy mięso smaży na się patelni, tak aby w momencie przekładania na go talerz było wciąż ciepłe.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2969,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
742,3 kcal
Tłuszcz
37,8 g
Węglowodany
71 g
Błonnik
37,2 g
Białko
37,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Los burritos, czyli tortilla z mięsno-warzywnym farszem
W studenckiej kuchni wszystkie chwyty dozwolone - spróbuj naleśnikowego burrito!

Makaron z kurczakiem, suszonymi pomidorami i szpinakiem
Sprawdźcie przepis na makaron z kurczakiem, suszonymi pomidorami i szpinakiem! Przygotujcie go sobie z pomocą termorobota MC Smart. Będzie sprawnie, wygodnie, a co najważniejsze – smacznie!

Ciasteczka bakaliowe
Zobacz, jak połączenie różnych odmian orzechów i suszonych owoców zamienić w pyszne i chrupiące ciastka! Paweł Małecki już wie i chętnie dzieli się swoim przepisem!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Chrupiące piersi kurczaka z frytkami z batatów
Domowe frytki z batatów i chrupiącej piersi kurczaka w wyjątkowej marynacie majonezowej i panierce z panko i parmezanu to pomysł na obiad idealny. Skuś się na to pyszne połączenie i zachwyć się smakiem!

Marynowane ogórki w stylu koreańskim
Ogórki marynowane w stylu koreańskim to nie tylko wyjątkowe składniki, ale też wyjątkowy kształt tego warzywa. Przekonaj się, że wystarczy prosty przepis, aby stworzyć pyszne przetwory!

Fit naleśniki. Alternatywa dla klasyki
Naleśniki to niezwykle popularne danie, które ma olbrzymie grono fanów na całym świecie. Chociaż tradycyjna wersja jest niezwykle pyszna, to jednak nie zawsze pasuje do naszej diety. Całe szczęście chcąc się dobrze odżywiać, nie trzeba rezygnować z tego przysmaku. Istnieje alternatywa w postaci fit naleśników. Jak zrobić te mniej kaloryczną wersję naleśników? Odkryj ją wraz z nami!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
Wypróbuj przepis Karola i zasmakuj w pierogach z kapustą i grzybami, pieczonymi w piekarniku!

Piernik staropolski
Paweł Małecki zdradza swój przepis na piernik staropolski – ze smażonymi powidłami i polewą czekoladową!

Zapiekanka z ziemniaków z gruszkami, fasolą i boczkiem
Ta zapiekanka to prawdziwa bomba smaków, której musisz spróbować! Ziemniaki, fasolka, gruszki, boczek i aromatyczny cząber!