Łosoś z woka w sosie słodko-kwaśnym • przepis • składniki • przygotowanie
Przygotuj niezwykłe danie kuchni chińskiej! Oryginalny przepis na łososia według szefa chińskiej restauracji!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
Kroimy warzywa i owoce
Marchew obieramy. Marchewkę i ananasa kroimy w drobną kostkę. Pędy bambusa siekamy w krótkie paski.
Przygotowujemy filet z łososia
Oczyszczony i osuszony filet kładziemy skórą do dołu. Nacinamy mięso łososia w kratkę w odstępach około 1,5 cm (uważaj, by nie przeciąć skóry!). Przyprawiamy rybę solą i dokładnie panierujemy ją w roztrzepanym jajku oraz mące ziemniaczanej.
Smażymy panierowanego łososia
Olej rozgrzewamy w woku do temperatury 70°C. Smażymy łososia 2-3 minuty do momentu, aż zacznie się rumienić. Wyjmujemy i osączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Smażymy warzywa
Na patelni z gorącym olejem podsmażamy krótko koncentrat pomidorowy. Dodajemy groszek, marchew i pędy bambusa, smażymy około 1-2 minut.
Przygotowujemy sos słodko-kwaśny
Do podsmażonych warzyw wlewamy sos sojowy, wodę, ocet i doprawiamy całość cukrem oraz solą. Chwilę gotujemy. Dodajemy ananasa oraz zagęszczamy sos mąką ziemniaczaną rozrobioną odrobiną wody. Całość ponownie zagotowujemy i dodajemy olej sezamowy. Zdejmujemy z ognia.
Serwujemy
Filet układamy na talerzu i polewamy sosem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2816,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
704,1 kcal
Tłuszcz
45,3 g
Węglowodany
43,9 g
Błonnik
29,2 g
Białko
29,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Zielone kanapki na pieczywie razowym
Tak zielono, jak tylko się da! Jeśli chcesz, by Twoje śniadanie było lekkie, ale pożywne, przygotuj zielone kanapki na pieczywie razowym – w wegetariańskiej lub wegańskiej wersji.

Sylwestrowa przekąska z pastą jajeczną
Kiedy awokado spotka się z pastą jajeczną, powstanie smakowita przekąska, która sprawdzi się nie tylko podczas Sylwestra.

Razowe grzanki z musem z awokado i wędzonym łososiem
Razowe pieczywo, mus z awokado i nieodłączny element idealnego śniadania: jajko, tym razem w koszulce! Oto pożywne tosty na dobry początek dnia!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Deser z tapioką
Pudding z tapioki to pyszny pomysł na deser, który doskonale sprawdzi się w letnie dni. Idealny do spożywania na zimno, z dodatkiem ulubionych owoców.

Sambar z czerwonej soczewicy z rzepą i bakłażanem
Ten aromatyczny gulasz to indyjski klasyk. Idealne połączenie warzyw i wyrazistych przypraw sprawi, że z miejsca go pokochasz!

Zapiekanka ziemniaczano-cebulowa z kaparami
Pyszna zapiekanka z sosem śmietanowym na bazie karmelizowanej cebulki z dodatkiem kaparów i anchois. To inspirowany tradycyjnym szwedzkim daniem świetny pomysł na obiad dla całej rodziny.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pączki z jabłkami i żurawiną
Wariacja na temat tradycyjnego przysmaku z ciasta drożdżowego. Jego smak wzbogacono jabłkami i żurawiną. Wyszło pysznie!

Sałatka ziemniaczano-szparagowa z majonezem i limonką
Idealny posiłek na letnie popołudnie. Lekki, świeży, a przede wszystkim pyszny!

Kaczka po pekińsku
Uwielbiasz kuchnię azjatycką? Koniecznie dowiedz się, jak w prosty sposób przyrządzić jej klasyk – kaczkę po pekińsku.