psse-slupca.pl

Łosoś z woka w sosie słodko-kwaśnym • przepis • składniki • przygotowanie

Przygotuj niezwykłe danie kuchni chińskiej! Oryginalny przepis na łososia według szefa chińskiej restauracji!

Łosoś z woka w sosie słodko-kwaśnym

Przygotuj niezwykłe danie kuchni chińskiej! Oryginalny przepis na łososia według szefa chińskiej restauracji!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

ananas - 60 g
cukier - 2 łyżeczki
groszek, mrożony - 55 g
koncentrat pomidorowy - 30 g
marchew - 0,5 szt.
sos sojowy - 1 łyżka
sól - 1 szczypta
woda - 150 ml
pędy bambusa - 25 g
olej sezamowy - 1 łyżeczka
ocet ryżowy - 1 łyżka
jajko - 1 szt.
mąka ziemniaczana - 160 g
olej rzepakowy - 100 ml
łosoś filet, bez skóry - 500 g

Instrukcje przygotowania

1.Kroimy warzywa i owoce:
Marchew obieramy. Marchewkę i ananasa kroimy w drobną kostkę. Pędy bambusa siekamy w krótkie paski.
2.Przygotowujemy filet z łososia:
Oczyszczony i osuszony filet kładziemy skórą do dołu. Nacinamy mięso łososia w kratkę w odstępach około 1,5 cm (uważaj, by nie przeciąć skóry!). Przyprawiamy rybę solą i dokładnie panierujemy ją w roztrzepanym jajku oraz mące ziemniaczanej.
3.Smażymy panierowanego łososia:
Olej rozgrzewamy w woku do temperatury 70°C. Smażymy łososia 2-3 minuty do momentu, aż zacznie się rumienić. Wyjmujemy i osączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
4.Smażymy warzywa:
Na patelni z gorącym olejem podsmażamy krótko koncentrat pomidorowy. Dodajemy groszek, marchew i pędy bambusa, smażymy około 1-2 minut.
5.Przygotowujemy sos słodko-kwaśny:
Do podsmażonych warzyw wlewamy sos sojowy, wodę, ocet i doprawiamy całość cukrem oraz solą. Chwilę gotujemy. Dodajemy ananasa oraz zagęszczamy sos mąką ziemniaczaną rozrobioną odrobiną wody. Całość ponownie zagotowujemy i dodajemy olej sezamowy. Zdejmujemy z ognia.
6.Serwujemy:
Filet układamy na talerzu i polewamy sosem.
Łosoś z woka w sosie słodko-kwaśnym

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

Kroimy warzywa i owoce

Marchew obieramy. Marchewkę i ananasa kroimy w drobną kostkę. Pędy bambusa siekamy w krótkie paski.

2

Przygotowujemy filet z łososia

Oczyszczony i osuszony filet kładziemy skórą do dołu. Nacinamy mięso łososia w kratkę w odstępach około 1,5 cm (uważaj, by nie przeciąć skóry!). Przyprawiamy rybę solą i dokładnie panierujemy ją w roztrzepanym jajku oraz mące ziemniaczanej.

3

Smażymy panierowanego łososia

Olej rozgrzewamy w woku do temperatury 70°C. Smażymy łososia 2-3 minuty do momentu, aż zacznie się rumienić. Wyjmujemy i osączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

4

Smażymy warzywa

Na patelni z gorącym olejem podsmażamy krótko koncentrat pomidorowy. Dodajemy groszek, marchew i pędy bambusa, smażymy około 1-2 minut.

5

Przygotowujemy sos słodko-kwaśny

Do podsmażonych warzyw wlewamy sos sojowy, wodę, ocet i doprawiamy całość cukrem oraz solą. Chwilę gotujemy. Dodajemy ananasa oraz zagęszczamy sos mąką ziemniaczaną rozrobioną odrobiną wody. Całość ponownie zagotowujemy i dodajemy olej sezamowy. Zdejmujemy z ognia.

6

Serwujemy

Filet układamy na talerzu i polewamy sosem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2816,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

704,1 kcal

🥑

Tłuszcz

45,3 g

🌾

Węglowodany

43,9 g

🥬

Błonnik

29,2 g

💪

Białko

29,2 g

Podobne przepisy