psse-slupca.pl

Ciasteczka marchewkowo-bananowe • przepis • składniki • przygotowanie

Doskonałe ciasteczka na drugie śniadanie! Łatwe, szybkie w wykonaniu. Można je chrupać na przerwie w szkole!

Ciasteczka marchewkowo-bananowe

Doskonałe ciasteczka na drugie śniadanie! Łatwe, szybkie w wykonaniu. Można je chrupać na przerwie w szkole!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

banan - 2 szt.
cynamon - 1 szczypta
jajko - 2 szt.
marchew - 1 szt.
olej rzepakowy - 2 łyżki
płatki owsiane - 70 g
żurawina suszona - 2 łyżki
mąka razowa - 70 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA CIASTECZKA:
Banany miksujemy. Jajka ubijamy chwilę w osobnej misce i łączymy z bananami. Dodajemy mąkę, startą marchewkę i posiekane żurawiny. Całość mieszamy. Dodajemy płatki owsiane. Dokładnie mieszamy. Ciasto powinno mieć gęstą konsystencję.
2.PIECZEMY CIASTECZKA:
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Papier smarujemy olejem. Nakładamy łyżką porcje ciasta, zachowując odstępy między nimi. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Pieczemy ok. 15-20 minut.
3.DEKORUJEMY CIASTECZKA:
Upieczone ciasteczka oprószamy cynamonem lub startą na małych oczkach czekoladą.
Ciasteczka marchewkowo-bananowe

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA CIASTECZKA

Banany miksujemy. Jajka ubijamy chwilę w osobnej misce i łączymy z bananami. Dodajemy mąkę, startą marchewkę i posiekane żurawiny. Całość mieszamy. Dodajemy płatki owsiane. Dokładnie mieszamy. Ciasto powinno mieć gęstą konsystencję.

2

PIECZEMY CIASTECZKA

Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Papier smarujemy olejem. Nakładamy łyżką porcje ciasta, zachowując odstępy między nimi. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Pieczemy ok. 15-20 minut.

3

DEKORUJEMY CIASTECZKA

Upieczone ciasteczka oprószamy cynamonem lub startą na małych oczkach czekoladą.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1191,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

198,6 kcal

🥑

Tłuszcz

5,8 g

🌾

Węglowodany

33,6 g

🥬

Błonnik

5,4 g

💪

Białko

5,4 g

Podobne przepisy