psse-slupca.pl

Jagnięcina z tymiankiem i pomarańczą • przepis • składniki • przygotowanie

Pyszny pomysł na wyjątkowy obiad: kruche kotlety jagnięce marynowane w mieszance ziół oraz soku ze świeżej pomarańczy.

Jagnięcina z tymiankiem i pomarańczą

Pyszny pomysł na wyjątkowy obiad: kruche kotlety jagnięce marynowane w mieszance ziół oraz soku ze świeżej pomarańczy.

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

pieprz czarny - 1 szczypta
oliwa z oliwek - 50 ml
pomarańcza - 1 szt.
sól - 1 szczypta
tymianek suszony - 1 łyżeczka
Kotlety jagnięce - 4 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE Z POMARAŃCZY:
wyciskamy sok.
2.PRZELEWAMY GO DO:
miski, następnie dodajemy oliwę z oliwek, tymianek oraz sól i pieprz do smaku.
3.DO TAK PRZYGOTOWANEJ:
marynaty wkładamy kotlety jagnięce, dokładnie je nacieramy i odstawiamy na mniej więcej 15 minut.
4.ROZGRZEWAMY PATELNIĘ GRILLOWĄ:
i układamy na niej zamarynowane kotleciki.
5.SMAŻYMY PO 5-7:
minut z każdej strony.
6.USMAŻONE KOTLETY PRZEKŁADAMY:
na talerz.
Jagnięcina z tymiankiem i pomarańczą

Czas przygotowania

35 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE Z POMARAŃCZY

wyciskamy sok.

2

PRZELEWAMY GO DO

miski, następnie dodajemy oliwę z oliwek, tymianek oraz sól i pieprz do smaku.

3

DO TAK PRZYGOTOWANEJ

marynaty wkładamy kotlety jagnięce, dokładnie je nacieramy i odstawiamy na mniej więcej 15 minut.

4

ROZGRZEWAMY PATELNIĘ GRILLOWĄ

i układamy na niej zamarynowane kotleciki.

5

SMAŻYMY PO 5-7

minut z każdej strony.

6

USMAŻONE KOTLETY PRZEKŁADAMY

na talerz.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1613,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

403,4 kcal

🥑

Tłuszcz

35,5 g

🌾

Węglowodany

4,6 g

🥬

Błonnik

16,9 g

💪

Białko

16,9 g

Podobne przepisy