psse-slupca.pl

Łosoś na parze z salsą truskawkową • przepis • składniki • przygotowanie

Soczysty łosoś przygotowany na parze, podany z orzeźwiającą salsą truskawkową – to lekkie i efektowne danie, które idealnie nadaje się na lunch lub romantyczną kolację.

Łosoś na parze z salsą truskawkową

Soczysty łosoś przygotowany na parze, podany z orzeźwiającą salsą truskawkową – to lekkie i efektowne danie, które idealnie nadaje się na lunch lub romantyczną kolację.

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

łosoś filet, bez skóry - 300 g
sok z cytryny - 20 ml
woda - 1 l
imbir świeży - 2 plastry
ząbek czosnku - 1 szt.
truskawka - 150 g
szalotka - 0,5 szt.
sok z limonki - 15 ml
oliwa z oliwek - 1 łyżeczka
szczypiorek - 1 łyżeczka
sól - 1 szczypta
pieprz czarny - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY SALSĘ TRUSKAWKOWĄ:
Do misy urządzenia wkładamy szalotkę i siekamy:ustawienia własne / czas: 5 sekund / obroty: 6. Zgarniamy składniki na dno, po czym dodajemy truskawki bez szypułek, sok z limonki oraz szczypiorek i siekamy:ustawienia własne / czas: 8 sekund / obroty: 4. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy kopystką, przekładamy do miski i odstawiamy do lodówki.
2.GOTUJEMY ŁOSOSIA NA PARZE:
Filety z łososia skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem, a następnie umieszczamy w koszu parowym. Do naczynia miksującego wlewamy 1 litr wody i dodajemy plasterki imbiru oraz ząbek czosnku. Nakładamy kosz z rybą i włączamy trybgotowanie na parze / czas: 10 minut / temperatura: 120°C / obroty: 1.
3.SERWUJEMY DANIE:
Ugotowanego łososia przekładamy na talerze i na wierzch nakładamy porcję salsy truskawkowej. Podajemy z młodymi ziemniakami lub lekką sałatką – świetnie sprawdzi się wersja ze szpinakiem i szparagami.
Łosoś na parze z salsą truskawkową

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY SALSĘ TRUSKAWKOWĄ

Do misy urządzenia wkładamy szalotkę i siekamy:ustawienia własne / czas: 5 sekund / obroty: 6. Zgarniamy składniki na dno, po czym dodajemy truskawki bez szypułek, sok z limonki oraz szczypiorek i siekamy:ustawienia własne / czas: 8 sekund / obroty: 4. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy kopystką, przekładamy do miski i odstawiamy do lodówki.

2

GOTUJEMY ŁOSOSIA NA PARZE

Filety z łososia skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem, a następnie umieszczamy w koszu parowym. Do naczynia miksującego wlewamy 1 litr wody i dodajemy plasterki imbiru oraz ząbek czosnku. Nakładamy kosz z rybą i włączamy trybgotowanie na parze / czas: 10 minut / temperatura: 120°C / obroty: 1.

3

SERWUJEMY DANIE

Ugotowanego łososia przekładamy na talerze i na wierzch nakładamy porcję salsy truskawkowej. Podajemy z młodymi ziemniakami lub lekką sałatką – świetnie sprawdzi się wersja ze szpinakiem i szparagami.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

773,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

386,6 kcal

🥑

Tłuszcz

23,7 g

🌾

Węglowodany

10,3 g

🥬

Błonnik

2,1 g

💪

Białko

31,9 g

Podobne przepisy

Łosoś na parze z salsą truskawkową - przepis, składniki, przygotowanie | psse-slupca.pl