psse-slupca.pl

Kurczak z curry i warzywami w sosie kokosowym • przepis • składniki • przygotowanie

Aromatyczne, duszone mięso doprawione indyjskim curry i złamane kwasowością pomidorów. Do tego porcja warzyw i… gotowe!

Kurczak z curry i warzywami w sosie kokosowym

Aromatyczne, duszone mięso doprawione indyjskim curry i złamane kwasowością pomidorów. Do tego porcja warzyw i… gotowe!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

cebula - 2 szt.
cukinia - 400 g
curry - 30 g
pieprz czarny - 1 szczypta
papryczka chili czerwona - 3 g
imbir mielony - 5 g
kurczak - 1 szt.
marchew - 400 g
miód - 40 g
olej rzepakowy - 100 ml
sól - 1 szczypta
kolendra świeża - 45 g
limonka - 1 szt.
ciecierzyca konserwowa - 300 g
pomidory krojone z puszki - 400 g
mleczko kokosowe - 400 ml
śmietana 30% - 200 ml
ząbek czosnku - 3 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ NACZYNIE ŻAROODPORNE:
z pokrywką.
2.ROZGRZEJ PIEKARNIK DO:
180 stopni C (termoobieg).
3.PRZYGOTOWANIE WYLUZOWANE KURCZĘ:
dzielimy, nacinamy uda i wycinamy je tuż przy panewkach, przecinamy korpus, od korpusu odcinamy piersi razem ze skrzydełkami.
4.ODCINAMY SKRZYDEŁKA OD:
piersi, zostawiając tylko pierwszą kość od strony piersi.
5.ZE SKRZYDEŁEK USUWAMY:
lotki i razem z korpusem wrzucamy do garnka, zalewamy zimną wodą i gotujemy do momentu uzyskania wywaru.
6.UDA DZIELIMY NA:
pół (odcinamy pałkę od podudzia).
7.2 PAŁKI, 2:
podudzia i 2 piersi z częścią skrzydełek przekładamy do miski i wkładamy do lodówki.
8.3 ZĄBKI CZOSNKU:
drobno siekamy. ODSTAWIAMY.
9.2 CEBULE KROIMY:
w drobną kostkę. 1 LIMONKĘ KROIMY: na mniejsze cząstki.
10.NA PATELNIĘ WLEWAMY:
olej rzepakowy, smażymy pokrojoną cebulkę i czosnek , dodajemy 2 łyżki mielonego imbiru , 3 g ostrej papryczki w proszku, 2 łyżki curry i pokrojoną limonkę.
11.ZMNIEJSZAMY OGIEŃ I:
podduszamy, często mieszamy.
12.POMIDORY PELATI WYKŁADAMY:
na deskę i drobniej kroimy.
13.KURCZAKA WKŁADAMY NA:
patelnię z marynatą. PODDUSZAMY.
14.LEKKO PODDUSZONEGO KURCZAKA:
przekładamy do żaroodpornego naczynia ( na dno wylewamy troszeczkę oleju rzepakowego).
15.NA PATELNIĘ, NA:
której pozostała marynata kładziemy pokrojone pomidory pelati wraz z sokiem, chwilę redukujemy.
16.CZĘŚĆ POMIDORÓW Z:
patelni przekładamy do kurczaka.
17.CAŁOŚĆ W NACZYNIU:
żaroodpornym podlewamy niewielką ilością wywaru z kurczaka, dodajemy kilka listków świeżej kolendry.
18.NACZYNIE ŻAROODPORNE PRZYKRYWAMY:
i wkładamy do piekarnika na 180 stopni C i dusimy około 45 minut.
19.WARZYWA MARYNATĘ POZOSTAŁĄ:
na patelni zalewamy śmietanką i mleczkiem kokosowym, dolewamy trochę wywaru z kurczaka.
20.MARCHEW KROIMY W:
plastry o grubości ok. 1 CM.
21.WRZUCAMY NA PATELNIĘ:
i gotujemy do miękkości ( około 15-20 minut). DODAJEMY CZĘŚĆ POSIEKANEJ: kolendry.
22.CAŁOŚĆ DOPRAWIAMY NIEWIELKĄ:
ilością soli i pieprzu.
23.CUKINIĘ KROIMY W:
półplastry (jeśli gniazda nasienne są bardzo rozbudowane, należy je usunąć).
24.GDY MARCHEW JEST:
już ugotowana, dorzucamy na patelnię cukinię i ciecierzycę.
25.POZOSTAŁĄ KOLENDRĘ SIEKAMY:
i dodajemy do sosu. MIESZAMY.
26.GOTUJEMY OKOŁO 5:
minut.
27.WYCIĄGAMY KURCZAKA Z:
piekarnika.
28.POLEWAMY GO MIODEM:
i jeszcze na chwilkę wkładamy do piekarnika (już bez przykrycia).
29.JAK PODAWAĆ WARZYWA:
na patelni mieszamy.
30.KURCZAKA WYCIĄGAMY Z:
piekarnika, do miseczki nakładamy warzywa, na warzywa wykładamy kurczaka.
Kurczak z curry i warzywami w sosie kokosowym

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ NACZYNIE ŻAROODPORNE

z pokrywką.

2

ROZGRZEJ PIEKARNIK DO

180 stopni C (termoobieg).

3

PRZYGOTOWANIE WYLUZOWANE KURCZĘ

dzielimy, nacinamy uda i wycinamy je tuż przy panewkach, przecinamy korpus, od korpusu odcinamy piersi razem ze skrzydełkami.

4

ODCINAMY SKRZYDEŁKA OD

piersi, zostawiając tylko pierwszą kość od strony piersi.

5

ZE SKRZYDEŁEK USUWAMY

lotki i razem z korpusem wrzucamy do garnka, zalewamy zimną wodą i gotujemy do momentu uzyskania wywaru.

6

UDA DZIELIMY NA

pół (odcinamy pałkę od podudzia).

7

2 PAŁKI, 2

podudzia i 2 piersi z częścią skrzydełek przekładamy do miski i wkładamy do lodówki.

8

3 ZĄBKI CZOSNKU

drobno siekamy. ODSTAWIAMY.

9

2 CEBULE KROIMY

w drobną kostkę. 1 LIMONKĘ KROIMY: na mniejsze cząstki.

10

NA PATELNIĘ WLEWAMY

olej rzepakowy, smażymy pokrojoną cebulkę i czosnek , dodajemy 2 łyżki mielonego imbiru , 3 g ostrej papryczki w proszku, 2 łyżki curry i pokrojoną limonkę.

11

ZMNIEJSZAMY OGIEŃ I

podduszamy, często mieszamy.

12

POMIDORY PELATI WYKŁADAMY

na deskę i drobniej kroimy.

13

KURCZAKA WKŁADAMY NA

patelnię z marynatą. PODDUSZAMY.

14

LEKKO PODDUSZONEGO KURCZAKA

przekładamy do żaroodpornego naczynia ( na dno wylewamy troszeczkę oleju rzepakowego).

15

NA PATELNIĘ, NA

której pozostała marynata kładziemy pokrojone pomidory pelati wraz z sokiem, chwilę redukujemy.

16

CZĘŚĆ POMIDORÓW Z

patelni przekładamy do kurczaka.

17

CAŁOŚĆ W NACZYNIU

żaroodpornym podlewamy niewielką ilością wywaru z kurczaka, dodajemy kilka listków świeżej kolendry.

18

NACZYNIE ŻAROODPORNE PRZYKRYWAMY

i wkładamy do piekarnika na 180 stopni C i dusimy około 45 minut.

19

WARZYWA MARYNATĘ POZOSTAŁĄ

na patelni zalewamy śmietanką i mleczkiem kokosowym, dolewamy trochę wywaru z kurczaka.

20

MARCHEW KROIMY W

plastry o grubości ok. 1 CM.

21

WRZUCAMY NA PATELNIĘ

i gotujemy do miękkości ( około 15-20 minut). DODAJEMY CZĘŚĆ POSIEKANEJ: kolendry.

22

CAŁOŚĆ DOPRAWIAMY NIEWIELKĄ

ilością soli i pieprzu.

23

CUKINIĘ KROIMY W

półplastry (jeśli gniazda nasienne są bardzo rozbudowane, należy je usunąć).

24

GDY MARCHEW JEST

już ugotowana, dorzucamy na patelnię cukinię i ciecierzycę.

25

POZOSTAŁĄ KOLENDRĘ SIEKAMY

i dodajemy do sosu. MIESZAMY.

26

GOTUJEMY OKOŁO 5

minut.

27

WYCIĄGAMY KURCZAKA Z

piekarnika.

28

POLEWAMY GO MIODEM

i jeszcze na chwilkę wkładamy do piekarnika (już bez przykrycia).

29

JAK PODAWAĆ WARZYWA

na patelni mieszamy.

30

KURCZAKA WYCIĄGAMY Z

piekarnika, do miseczki nakładamy warzywa, na warzywa wykładamy kurczaka.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

6504,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1626,2 kcal

🥑

Tłuszcz

120,6 g

🌾

Węglowodany

61,1 g

🥬

Błonnik

75,6 g

💪

Białko

75,6 g

Podobne przepisy