Pad thai z krewetkami • przepis • składniki • przygotowanie
Jeśli chcesz przemycić smaki Tajlandii do swojego codziennego menu, nasz pad thai z krewetkami będzie strzałem w dziesiątkę! To aromatyczne, lekko słodko-kwaśne danie z nutą ostrości zachwyca bogactwem smaków i tekstur. Sprawdź nasz prosty przepis i przygotuj autentyczny pad thai w zaciszu swojej kuchni!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
MIESZAMY SOS
W miseczce łączymy wszystkie składniki. Wyciskamy sok z limonki. Dodajemy posiekany czosnek oraz papryczkę chili. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do przegryzienia się smaków.
PRZYGOTOWUJEMY MAKARON
Gotujemy makaron ryżowy w osolonej wodzie przez około 4 minuty. Następnie przekładamy go na durszlak, przepłukujemy zimną wodą i odstawiamy.
PRZYGOTOWUJEMY PODSTAWĘ DANIA
Drobno siekamy czosnek i imbir, a tofu kroimy w małą kostkę. Krewetki dokładnie płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Warzywa i tofu odkładamy do osobnej miski.
SMAŻYMY KREWETKI I TOFU
Rozgrzewamy olej na dużej patelni, wrzucamy czosnek z imbirem i smażymy chwilę. Dodajemy krewetki oraz tofu i podsmażamy je przez około 4–5 minut, aż krewetki się zarumienią.
WBIJAMY JAJKA
Na patelnię dodajemy jajka i energicznie mieszamy, aż się zetną i połączą z resztą składników.
DODAJEMY MAKARON I WARZYWA
Wrzucamy makaron ryżowy do reszty składników, mieszamy, a następnie dokładamy pokrojoną dymkę oraz kiełki fasoli mung. Wszystko razem podsmażamy przez 2-3 minuty.
FINALNE SMAŻENIE Z SOSEM
Na koniec wlewamy wcześniej przygotowany sos i całość smażymy jeszcze 4-5 minuty, aż składniki dokładnie się połączą. Gotowe pad thai z krewetkami posypujemy siekanymi orzeszkami oraz kolendrą i podajemy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2073 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
691 kcal
Tłuszcz
34,7 g
Węglowodany
61 g
Błonnik
2,4 g
Białko
36,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pad thai z makaronem konjac
Pad thai z mniejszą zawartością węglowodanów? Bardzo proszę! Skuś się na przygotowanie tego pysznego dania z makaronem konjac, które jest świetnym pomysłem na obiad nie tylko dla osób na diecie keto.

Żółta pasta curry
Żółta pasta curry według przepisu Kingi to świetny dodatek do sosów, mięs i zup! Wypróbuj przepis i rusz w podróż po tajskich smakach!

Pad thai z tofu i imbirem
Pad thai to prawdziwa klasyka! Przygotuj je w wersji z marynowanym tofu i warzywami.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Zupa pieczarkowa
Spróbuj zupy pieczarkowej, której nie może zabraknąć na świątecznym stole u DG!

Karp w sosie piernikowym
Delikatne kawałki ryby skąpane w sosie na bazie piernika. Korzenny zapach i wyjątkowy smak tego dania zachwycą każdego.

Zupa jabłkowo-ziemniaczana
Zachwyć się połączeniem warzyw, kwaśnych jabłek i orzechów! Przygotuj rozgrzewającą zupę pełną aromatów!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Wielkopolskie ciasto brzdąc
Wielkopolski klasyk, który królował na niejednych imieninach! Przywróć jego smak lub odkryj go po raz pierwszy – zapewniamy, że warto!

Piernik z marchwi
Ciasto z warzywami? Wypróbuj nasz przepis na piernik z marchewką, imbirem i orzechami!

Tarta z kremem cytrynowym
Tarty z różnymi nadzieniami i sezonowymi owocami to bardzo popularny i pyszny deser. Zobacz, jak łatwo przygotować tartę z kremem cytrynowym.