psse-slupca.pl

Kurczak w pomidorach z pieczoną kapustą • przepis • składniki • przygotowanie

Potrawa, która czerpie z tradycji kuchni indyjskiej. Pełne przypraw i aromatów danie do przygotowania w kilka chwil!

Kurczak w pomidorach z pieczoną kapustą

Potrawa, która czerpie z tradycji kuchni indyjskiej. Pełne przypraw i aromatów danie do przygotowania w kilka chwil!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

papryczka chili czerwona - 1 szt.
cebula dymka - 2 szt.
kurczak filety z piersi - 4 szt.
cukier - 2 łyżki
curry - 1 łyżeczka
imbir mielony - 1 łyżeczka
pomidory krojone z puszki - 600 g
limonka - 1 szt.
kapusta biała - 600 g
pieprz biały - 1 szczypta
papryka czerwona - 2 szt.
ząbek czosnku - 1 szt.
miód - 1 łyżka
olej rzepakowy - 2 łyżki
pistacje - 2 łyżki
pieprz czarny - 1 szczypta
sok z limonki - 10 ml
sól - 1 szczypta
kolendra świeża - 4 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ BLACHĘ 2:
kawałki pergaminu kawałek folii spożywczej Rozgrzej piekarnik do temperatury 230-250°C (termoobieg) Salsa 2 papryki układamy na blaszce wyłożonej pergaminem, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 230-250°C na 25-30 minut aż do zbrązowienia skórki.
2.UPIECZONĄ PAPRYKĘ PRZYKRYWAMY:
kawałkiem folii spożywczej i odstawiamy na bok do wystygnięcia.
3.KURCZAK W POMIDORACH:
Piersi kurczaka myjemy, osuszamy i doprawiamy pieprzem i solą z obu stron. MIĘSO KROIMY WZDŁUŻ: na pół.
4.PRZEKROJONE NA PÓŁ:
filety smażymy na patelni z dodatkiem oleju przez 5-7 minut aż do momentu uzyskania złotego koloru. PODSMAŻONE FILETY PRZEKŁADAMY: na talerz.
5.NA TĘ SAMĄ:
patelnię, na której smażyliśmy filety, dajemy niewielką ilość oleju, czosnek pokrojony w plasterki oraz 2 cebule dymki pokrojone w kostkę, które posypujemy cukrem. ZMNIEJSZAMY OGIEŃ POD: patelnią.
6.DODAJEMY 1 ŁYŻECZKĘ:
mielonego imbiru oraz 1 łyżeczkę curry. MIESZAMY.
7.SKŁADNIKI NA PATELNI:
zalewamy pomidorami pelati, dodajemy ok.
8.1/2 SZKLANKI:
wody.
9.DODAJEMY DROBNO POSIEKANĄ:
ostrą papryczkę, 1 łyżkę miodu i sok z 1/2 limonki.
10.GOTUJEMY NA WOLNYM:
ogniu minimum przez 10 minut.
11.NA KONIEC DO:
sosu dodajemy startą skórkę z limonki, niewielką ilość soli, odrobinę miodu oraz niewielką ilość soku z limonki.
12.GOTUJEMY NA MAŁYM:
ogniu. MIESZAMY.
13.GDYBY SOS ZBYT:
szybko się zredukował, możemy dodać do niego niewielką ilość wody.
14.DO GOTOWEGO SOSU:
wkładamy wcześniej przysmażone filety z kurczaka. GOTUJEMY MINIMUM PRZEZ: 5 minut.
15.PIECZONA KAPUSTA POKROJONĄ:
w kostkę (2 x 2 cm) kapustę parzymy.
16.TAK PRZYGOTOWANĄ KAPUSTĘ:
polewamy niewielką ilością oleju, rozkładamy na blaszce wyłożonej pergaminem.
17.DOPRAWIAMY MIELONYM BIAŁYM:
pieprzem, niewielką ilością soli oraz 1 ząbkiem czosnku pokrojonym w plasterki. POLEWAMY NIEWIELKĄ ILOŚCIĄ: miodu.
18.KAPUSTĘ MIESZAMY, TAK:
żeby całkowicie była pokryta przyprawami, następnie rozkładamy na całej powierzchni blachy.
19.BLACHĘ Z KAPUSTĄ:
wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200-220°C.
20.KAPUSTĘ PIECZEMY NIE:
dłużej niż 5 minut.
21.SALSA Z WYSTYGNIĘTYCH:
papryk zdejmujemy skórkę, usuwamy gniazda nasienne.
22.OBRANE PAPRYKI KROIMY:
w drobną kostkę, przekładamy do miski, dodajemy 1 drobno posiekany ząbek czosnku, niewielką ilość posiekanej kolendry, niewielką ilość oleju, sól, pieprz, odrobinę miodu i soku z limonki.
23.NA KOŃCU DODAJEMY:
posiekane orzechy pistacjowe. MIESZAMY.
24.UPIECZONĄ KAPUSTĘ WYJMUJEMY:
z piekarnika.
25.POSYPUJEMY NIEWIELKĄ ILOŚCIĄ:
posiekanej kolendry, mieszamy.
26.JAK PODAWAĆ NA:
talerz nakładamy sos, na sosie układamy 3 kawałki filetów, tworząc piramidę. DOOKOŁA UKŁADAMY UPIECZONĄ: kapustę.
27.NA SAMYM KOŃCU:
wszystko skrapiamy niewielką ilością salsy.
28.FILETY DEKORUJEMY KILKOMA:
gałązkami świeżej kolendry.
Kurczak w pomidorach z pieczoną kapustą

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ BLACHĘ 2

kawałki pergaminu kawałek folii spożywczej Rozgrzej piekarnik do temperatury 230-250°C (termoobieg) Salsa 2 papryki układamy na blaszce wyłożonej pergaminem, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 230-250°C na 25-30 minut aż do zbrązowienia skórki.

2

UPIECZONĄ PAPRYKĘ PRZYKRYWAMY

kawałkiem folii spożywczej i odstawiamy na bok do wystygnięcia.

3

KURCZAK W POMIDORACH

Piersi kurczaka myjemy, osuszamy i doprawiamy pieprzem i solą z obu stron. MIĘSO KROIMY WZDŁUŻ: na pół.

4

PRZEKROJONE NA PÓŁ

filety smażymy na patelni z dodatkiem oleju przez 5-7 minut aż do momentu uzyskania złotego koloru. PODSMAŻONE FILETY PRZEKŁADAMY: na talerz.

5

NA TĘ SAMĄ

patelnię, na której smażyliśmy filety, dajemy niewielką ilość oleju, czosnek pokrojony w plasterki oraz 2 cebule dymki pokrojone w kostkę, które posypujemy cukrem. ZMNIEJSZAMY OGIEŃ POD: patelnią.

6

DODAJEMY 1 ŁYŻECZKĘ

mielonego imbiru oraz 1 łyżeczkę curry. MIESZAMY.

7

SKŁADNIKI NA PATELNI

zalewamy pomidorami pelati, dodajemy ok.

8

1/2 SZKLANKI

wody.

9

DODAJEMY DROBNO POSIEKANĄ

ostrą papryczkę, 1 łyżkę miodu i sok z 1/2 limonki.

10

GOTUJEMY NA WOLNYM

ogniu minimum przez 10 minut.

11

NA KONIEC DO

sosu dodajemy startą skórkę z limonki, niewielką ilość soli, odrobinę miodu oraz niewielką ilość soku z limonki.

12

GOTUJEMY NA MAŁYM

ogniu. MIESZAMY.

13

GDYBY SOS ZBYT

szybko się zredukował, możemy dodać do niego niewielką ilość wody.

14

DO GOTOWEGO SOSU

wkładamy wcześniej przysmażone filety z kurczaka. GOTUJEMY MINIMUM PRZEZ: 5 minut.

15

PIECZONA KAPUSTA POKROJONĄ

w kostkę (2 x 2 cm) kapustę parzymy.

16

TAK PRZYGOTOWANĄ KAPUSTĘ

polewamy niewielką ilością oleju, rozkładamy na blaszce wyłożonej pergaminem.

17

DOPRAWIAMY MIELONYM BIAŁYM

pieprzem, niewielką ilością soli oraz 1 ząbkiem czosnku pokrojonym w plasterki. POLEWAMY NIEWIELKĄ ILOŚCIĄ: miodu.

18

KAPUSTĘ MIESZAMY, TAK

żeby całkowicie była pokryta przyprawami, następnie rozkładamy na całej powierzchni blachy.

19

BLACHĘ Z KAPUSTĄ

wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200-220°C.

20

KAPUSTĘ PIECZEMY NIE

dłużej niż 5 minut.

21

SALSA Z WYSTYGNIĘTYCH

papryk zdejmujemy skórkę, usuwamy gniazda nasienne.

22

OBRANE PAPRYKI KROIMY

w drobną kostkę, przekładamy do miski, dodajemy 1 drobno posiekany ząbek czosnku, niewielką ilość posiekanej kolendry, niewielką ilość oleju, sól, pieprz, odrobinę miodu i soku z limonki.

23

NA KOŃCU DODAJEMY

posiekane orzechy pistacjowe. MIESZAMY.

24

UPIECZONĄ KAPUSTĘ WYJMUJEMY

z piekarnika.

25

POSYPUJEMY NIEWIELKĄ ILOŚCIĄ

posiekanej kolendry, mieszamy.

26

JAK PODAWAĆ NA

talerz nakładamy sos, na sosie układamy 3 kawałki filetów, tworząc piramidę. DOOKOŁA UKŁADAMY UPIECZONĄ: kapustę.

27

NA SAMYM KOŃCU

wszystko skrapiamy niewielką ilością salsy.

28

FILETY DEKORUJEMY KILKOMA

gałązkami świeżej kolendry.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2694,0 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

673,5 kcal

🥑

Tłuszcz

34,1 g

🌾

Węglowodany

46,9 g

🥬

Błonnik

49,2 g

💪

Białko

49,2 g

Podobne przepisy