psse-slupca.pl

Batatowe frytki Kamyka • przepis • składniki • przygotowanie

Gdy meczowe emocje sięgają zenitu, nie można zapomnieć o przekąskach! Batatowe frytki Kamyka to patent na sycące danie w stylu kuchni Ameryki Łacińskiej. Z pewnością podbije Twoje kubki smakowe!

Batatowe frytki Kamyka

Gdy meczowe emocje sięgają zenitu, nie można zapomnieć o przekąskach! Batatowe frytki Kamyka to patent na sycące danie w stylu kuchni Ameryki Łacińskiej. Z pewnością podbije Twoje kubki smakowe!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

batat - 2 szt.
szczypiorek - 1 pęczek
boczek wędzony - 100 g
ketchup - 3 łyżki
majonez - 3 łyżki
papryka mielona słodka - 2 łyżki
skrobia ziemniaczana - 2 łyżki
oliwa z oliwek - 2 łyżki
olej - 1 łyżka

Instrukcje przygotowania

1.KROIMY BATATY:
Bataty obieramy, a następnie kroimy w słupki o grubości około 0,5 cm. Pokrojone bataty wrzucamy do miski z zimną wodą i lodem i zostawiamy na 20-30 minut.
2.PRZYPRAWIAMY BATATY:
Bataty wyjmujemy z wody i osuszamy ściereczką. Wrzucamy do suchej miski, dodajemy 2 łyżki oliwy z oliwek i dokładnie mieszamy, aby całe pokryły się oliwą.
3.PIECZEMY FRYTKI:
Przekładamy bataty na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, tak aby się ze sobą nie stykały (najlepiej układać jeden kawełk obok drugiego, w rządkach). Wkładamy je do piekarnika na 25 minut i po tym czasie sprawdzamy, czy się zarumieniły. Jeśli tak, to wyciągamy je z piekarnika, a jeśli nie, to zostawiamy, aż się zarumienią.
4.SMAŻYMY BOCZEK:
W tym czasie boczek kroimy w kostkę i przesmażamy go na patelni, na łyżce oleju, aż się zrumieni. Następnie odcedzamy olej. Szczypiorek drobno kroimy.
5.PODAJEMY DANIE:
Bataty wykładamy na talerz i solimy. Posypujemy boczkiem i szczypiorkiem. Serwujemy z ketchupem i majonezem podanymi w małych miseczkach.
Batatowe frytki Kamyka

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

KROIMY BATATY

Bataty obieramy, a następnie kroimy w słupki o grubości około 0,5 cm. Pokrojone bataty wrzucamy do miski z zimną wodą i lodem i zostawiamy na 20-30 minut.

2

PRZYPRAWIAMY BATATY

Bataty wyjmujemy z wody i osuszamy ściereczką. Wrzucamy do suchej miski, dodajemy 2 łyżki oliwy z oliwek i dokładnie mieszamy, aby całe pokryły się oliwą.

3

PIECZEMY FRYTKI

Przekładamy bataty na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, tak aby się ze sobą nie stykały (najlepiej układać jeden kawełk obok drugiego, w rządkach). Wkładamy je do piekarnika na 25 minut i po tym czasie sprawdzamy, czy się zarumieniły. Jeśli tak, to wyciągamy je z piekarnika, a jeśli nie, to zostawiamy, aż się zarumienią.

4

SMAŻYMY BOCZEK

W tym czasie boczek kroimy w kostkę i przesmażamy go na patelni, na łyżce oleju, aż się zrumieni. Następnie odcedzamy olej. Szczypiorek drobno kroimy.

5

PODAJEMY DANIE

Bataty wykładamy na talerz i solimy. Posypujemy boczkiem i szczypiorkiem. Serwujemy z ketchupem i majonezem podanymi w małych miseczkach.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1830,1 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

915 kcal

🥑

Tłuszcz

50,4 g

🌾

Węglowodany

97,2 g

🥬

Błonnik

15,3 g

💪

Białko

17,3 g

Podobne przepisy

Batatowe frytki Kamyka - przepis, składniki, przygotowanie | psse-slupca.pl