Pity z falafelami • przepis • składniki • przygotowanie
Domowe chlebki pita, aromatyczny falafel z ciecierzycy i orzeźwiająca sałatka z ogórków – to świetny pomysł na obiad w stylu orientalnym!

Czas przygotowania
100 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
trudny
Składniki
Instrukcje przygotowania
SMAŻYMY FALAFELE
Ciecierzycę zalewamy wodą, tak aby było jej było 2 razy więcej niż ciecierzycy. Zostawiamy na noc do namoczenia. Ciecierzycę wrzucamy do kielicha blendera i miksujemy. Masę mieszamy z przyprawami, 2 łyżeczkami posiekanej kolendry, 1 łyżeczką posiekanej mięty i posiekaną papryczką chili oraz ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę. Z masy formujemy kotleciki wielkości orzecha włoskiego. Olej rozgrzewamy w garnku do temperatury 160-170°C. Kotleciki smażymy przez ok. 2-3 minuty. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych.
PIECZEMY CHLEBKI PITA
Drożdże mieszamy z wodą. Mąkę wraz z solą przesiewamy przez sitko do miski. Dodajemy rozczyn i wyrabiamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 30 minut. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 części. Formujemy kulki i rozwałkowujemy je na placki o średnicy ok. 20 cm. Placki przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Chlebki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220°C. Można je również piec bez dodatku tłuszczu na dobrze rozgrzanej patelni przez ok. 3-4 minuty z każdej strony.
PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ Z OGÓRKÓW
Ogórki kroimy w cienkie plastry, dodajemy posiekany ząbek czosnku, pokrojone w krążki papryczki chili, posiekaną miętę i uprażony na suchej patelni sezam. W osobnej miseczce mieszamy syrop z agawy, ocet, sok z limonki, oliwę, sól i pieprz. Tak powstałym sosem zalewamy ogórki. Ponownie mieszamy i odstawiamy sałatkę na 15 minut, aby składniki się przegryzły.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
5949,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
991,6 kcal
Tłuszcz
80,3 g
Węglowodany
60,9 g
Błonnik
11,2 g
Białko
11,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sałatka z makaronu soba
Sałatka z makaronu soba to pyszne danie w stylu azjatyckim, które przygotujesz w swojej kuchni w zaledwie 20 minut. Wypróbuj ten przepis i odkryj smaki Azji razem z Kuchnią Lidla!

Kaczka orientalna w tortilli
Niezwykle aromatyczne mięso z kaczki w chrupiącym placku w towarzystwie lekkiego jogurtowego sosu.

Azjatyckie pączki z mango i kokosem
Wypróbuj przepis na niezwykłe w smaku pączki z mango i kokosem, inspirowane orientalną Azją!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Szarlotka – przepis na kruche ciasto z jabłkami
Nic nie smakuje lepiej od ciepłego ciasta z jabłkami! Wypróbuj przepis Pawła!

Schab po cygańsku
Czy marzy Ci się coś wyjątkowego na obiad? Schab po cygańsku to nietypowa odsłona klasycznego kotleta, która zaskakuje połączeniem intensywnych i nietypowych smaków. To danie jest nie tylko sycące, ale i pełne bogatych aromatów. Sprawdź, jak zrobić schab po cygańsku!

Sernikoblondie z owocami
Dzięki przepisowi Pawła dowiemy się, jak połączyć ciasto z białą czekoladą, czyli blondie, z pysznym sernikiem i świeżymi owocami! Upiecz sernikoblondie i przekonaj się, jak smakuje!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Królik w sosie śliwkowym
Danie dla wymagających - delikatny królik przygotowany w wytrawnej marynacie, podawany z wyjątkowym sosem śliwkowym.

Antygrawitacyjny tort pistacjowo-czekoladowy z malinami
Miłośnicy tortów odkryją tu coś naprawdę wyjątkowego. Tort, którego nie trzyma się grawitacja i… silna wola w opieraniu się jego wyjątkowemu smakowi!

Domowe czekoladki z masłem orzechowym
Domowe słodycze zawsze smakują wyjątkowo! Przygotuj czekoladki wypełnione nadzieniem z masła orzechowego.