psse-slupca.pl

Kurczak duszony w pesto orzechowym z salsą z bakłażana • przepis • składniki • przygotowanie

Niebanalny pomysł na kurczaka. Wspaniały aromat orzechów i oryginalny sos sprawiają, że to danie jest wyjątkowe.

Kurczak duszony w pesto orzechowym z salsą z bakłażana

Niebanalny pomysł na kurczaka. Wspaniały aromat orzechów i oryginalny sos sprawiają, że to danie jest wyjątkowe.

Czas przygotowania
70 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

pistacje - 100 g
grana padano - 50 g
kurczak - 1 szt.
imbir świeży - 2 g
pieczarka - 500 g
pieprz czarny - 1 szczypta
śmietana 30% - 0,1 l
włoszczyzna - 1 szt.
skórka cytryny tarta - 2 łyżki
olej słonecznikowy - 2 łyżki
cebula - 0,5 szt.
bakłażan - 2 szt.
pieprz biały - 1 szczypta
ząbek czosnku - 0,5 szt.
oliwa z oliwek - 2 łyżki
papryka mielona ostra - 2 łyżeczki
sok z cytryny - 25 ml
sól - 1 szczypta
kolendra świeża - 45 g
rukola - 25 g

Instrukcje przygotowania

1.PESTO ROZGNIECIONE ZĄBKI:
czosnku łączymy w naczyniu blendera z serem pokrojonym w kawałki i pozostałymi składnikami pesto.
2.CAŁOŚĆ MIKSUJEMY NA:
gładką masę.
3.PRZYGOTOWANIE KURCZAKA KURCZAKA:
dzielimy na porcje: uda z podudziami pozbawione torebek stawowych i skóry, skrzydełka oraz korpus.
4.KORPUS UMIESZCZAMY W:
garnku z gorącą wodą, dodajemy włoszczyznę, gotujemy wywar.
5.OLIWĘ Z OLIWEK,:
posiekany imbir, papryczkę i 2 łyżki pesto przekładamy do większego naczynia, mieszamy.
6.W MARYNACIE OBTACZAMY:
porcje kurczaka, wszystko przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 20-30 minut.
7.SAŁATKA UGOTOWANE W:
wywarze warzywa (pietruszka, seler, marchew) kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do czystej miseczki.
8.DODAJEMY STARTĄ SKÓRKĘ:
z cytryny, 1 łyżeczkę oleju słonecznikowego, pół łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżeczki pesto i skrapiamy sokiem z cytryny.
9.
DOKŁADNIE MIESZAMY.
10.NA KONIEC POSYPUJEMY:
listkami kolendry.
11.SALSA Z BAKŁAŻANA:
Bakłażany przecinamy na pół, nacinamy miąższ w kratkę, skrapiamy oliwą i posypujemy niewielką ilością soli.
12.PRZEKŁADAMY NA BLASZKĘ:
wyłożoną pergaminem i pieczemy w temp.
13.180-190°C PRZEZ 30-40:
minut.
14.PO UPIECZENIU ODDZIELAMY:
miąższ od skórki (skórki wyrzucamy).
15.MIĄŻSZ KROIMY W:
mniejsze kawałki, przekładamy do czystego naczynia, dodajemy posiekaną kolendrę, pokrojoną w drobną kostkę papryczkę, posiekany czosnek i sok z cytryny. DOPRAWIAMY SOLĄ ORAZ: pieprzem.
16.NA KONIEC DODAJEMY:
cebulę pokrojoną w grubą kostkę, oliwę, wszystko mieszamy i przekładamy do czystej miseczki.
17.KURCZAK KAWAŁKI KURCZAKA:
smażymy na rozgrzanym oleju do uzyskania lekko brązowego koloru.
18.PRZEKŁADAMY DO NACZYNIA:
żeliwnego, zalewamy 250-300 ml bulionu i gotujemy pod przykryciem.
19.NA PATELNI PO:
smażeniu kurczaka smażymy pieczarki pokrojone w ósemki, doprawiamy je solą oraz pieprzem.
20.NASTĘPNIE DODAJEMY CEBULĘ:
pokrojoną w grubą kostkę i smażymy do momentu jej zeszklenia.
21.PRZEKŁADAMY WSZYSTKO DO:
naczynia z kurczakiem, całość zalewamy 100 ml bulionu i dusimy pod przykryciem 40-45 minut.
22.KAWAŁKI KURCZAKA WYJMUJEMY:
z naczynia.
23.DO SOSU, W:
którym dusiliśmy mięso wlewamy niewielką ilość bulionu oraz śmietankę.
24.ZAGOTOWUJEMY, ZMNIEJSZAMY OGIEŃ:
i dodajemy 2-3 łyżki pesto.
25.PONOWNIE ZAGOTOWUJEMY CO:
jakiś czas mieszając, doprawiamy solą i pieprzem.
26.DO NACZYNIA Z:
gotowym sosem ponownie przekładamy kawałki kurczaka.
27.NA TALERZ WYKŁADAMY:
sos z pieczarkami i kawałki kurczaka.
28.POZOSTAŁY W NACZYNIU:
żeliwnym sos redukujemy.
29.PO ZGĘSTNIENIU POLEWAMY:
nim kurczaka.
30.POSYPUJEMY NIEWIELKĄ ILOŚCIĄ:
świeżej rukoli.
31.PODAJEMY Z SAŁATKĄ:
z warzyw i z salsą z bakłażana.
Kurczak duszony w pesto orzechowym z salsą z bakłażana

Czas przygotowania

70 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PESTO ROZGNIECIONE ZĄBKI

czosnku łączymy w naczyniu blendera z serem pokrojonym w kawałki i pozostałymi składnikami pesto.

2

CAŁOŚĆ MIKSUJEMY NA

gładką masę.

3

PRZYGOTOWANIE KURCZAKA KURCZAKA

dzielimy na porcje: uda z podudziami pozbawione torebek stawowych i skóry, skrzydełka oraz korpus.

4

KORPUS UMIESZCZAMY W

garnku z gorącą wodą, dodajemy włoszczyznę, gotujemy wywar.

5

OLIWĘ Z OLIWEK,

posiekany imbir, papryczkę i 2 łyżki pesto przekładamy do większego naczynia, mieszamy.

6

W MARYNACIE OBTACZAMY

porcje kurczaka, wszystko przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 20-30 minut.

7

SAŁATKA UGOTOWANE W

wywarze warzywa (pietruszka, seler, marchew) kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do czystej miseczki.

8

DODAJEMY STARTĄ SKÓRKĘ

z cytryny, 1 łyżeczkę oleju słonecznikowego, pół łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżeczki pesto i skrapiamy sokiem z cytryny.

9

DOKŁADNIE MIESZAMY.

10

NA KONIEC POSYPUJEMY

listkami kolendry.

11

SALSA Z BAKŁAŻANA

Bakłażany przecinamy na pół, nacinamy miąższ w kratkę, skrapiamy oliwą i posypujemy niewielką ilością soli.

12

PRZEKŁADAMY NA BLASZKĘ

wyłożoną pergaminem i pieczemy w temp.

13

180-190°C PRZEZ 30-40

minut.

14

PO UPIECZENIU ODDZIELAMY

miąższ od skórki (skórki wyrzucamy).

15

MIĄŻSZ KROIMY W

mniejsze kawałki, przekładamy do czystego naczynia, dodajemy posiekaną kolendrę, pokrojoną w drobną kostkę papryczkę, posiekany czosnek i sok z cytryny. DOPRAWIAMY SOLĄ ORAZ: pieprzem.

16

NA KONIEC DODAJEMY

cebulę pokrojoną w grubą kostkę, oliwę, wszystko mieszamy i przekładamy do czystej miseczki.

17

KURCZAK KAWAŁKI KURCZAKA

smażymy na rozgrzanym oleju do uzyskania lekko brązowego koloru.

18

PRZEKŁADAMY DO NACZYNIA

żeliwnego, zalewamy 250-300 ml bulionu i gotujemy pod przykryciem.

19

NA PATELNI PO

smażeniu kurczaka smażymy pieczarki pokrojone w ósemki, doprawiamy je solą oraz pieprzem.

20

NASTĘPNIE DODAJEMY CEBULĘ

pokrojoną w grubą kostkę i smażymy do momentu jej zeszklenia.

21

PRZEKŁADAMY WSZYSTKO DO

naczynia z kurczakiem, całość zalewamy 100 ml bulionu i dusimy pod przykryciem 40-45 minut.

22

KAWAŁKI KURCZAKA WYJMUJEMY

z naczynia.

23

DO SOSU, W

którym dusiliśmy mięso wlewamy niewielką ilość bulionu oraz śmietankę.

24

ZAGOTOWUJEMY, ZMNIEJSZAMY OGIEŃ

i dodajemy 2-3 łyżki pesto.

25

PONOWNIE ZAGOTOWUJEMY CO

jakiś czas mieszając, doprawiamy solą i pieprzem.

26

DO NACZYNIA Z

gotowym sosem ponownie przekładamy kawałki kurczaka.

27

NA TALERZ WYKŁADAMY

sos z pieczarkami i kawałki kurczaka.

28

POZOSTAŁY W NACZYNIU

żeliwnym sos redukujemy.

29

PO ZGĘSTNIENIU POLEWAMY

nim kurczaka.

30

POSYPUJEMY NIEWIELKĄ ILOŚCIĄ

świeżej rukoli.

31

PODAJEMY Z SAŁATKĄ

z warzyw i z salsą z bakłażana.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

6042,0 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1510,5 kcal

🥑

Tłuszcz

108,0 g

🌾

Węglowodany

53,5 g

🥬

Błonnik

84,5 g

💪

Białko

84,5 g

Podobne przepisy

Kurczak duszony w pesto orzechowym z salsą z bakłażana - przepis, składniki, przygotowanie | psse-slupca.pl