Kurczak à la cezar • przepis • składniki • przygotowanie
Chrupiący kurczak i sałata rzymska, doprawione sosem z ulubionej sałatki Cezar, to szybki i łatwy pomysł na obiad pełen smaku.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY KURCZAKA
Podwójną pierś kurczaka nacinamy wzdłuż, nie przecinając do końca, tak, aby uzyskać tzw. motylka. Następnie przykrywamy mięso folią spożywczą i delikatnie je rozbijamy. Doprawiamy solą i pieprzem z obu stron. Z drugą podwójną piersią postępujemy tak samo.
PANIERUJEMY KURCZAKA
Na talerz wbijamy jajko i roztrzepujemy je. Na jeden talerz dajemy mąkę, a na kolejny bułkę tartą. Kurczaka panierujemy kolejno w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy na oleju po 2-3 minuty z każdej strony.
ŁĄCZYMY SKŁADNIKI SOSU
Czosnek siekamy drobno i rozcieramy nożem. Anchois i natkę pietruszki również drobno siekamy. Do miski dodajemy żółtko jajka, musztardę i sok z połowy cytryny. Doprawiamy odrobiną cukru, solą i pieprzem. Ucieramy przez chwilę trzepaczką. Dodajemy czosnek, anchois i natkę pietruszki i dalej mieszamy. Podczas mieszania dolewamy cienkim strumieniem oliwę z oliwek. Następnie cienkim strumieniem, cały czas mieszając, dolewamy olej.
PODAJEMY SAŁATKĘ
Do podania sałatki wykorzystujemy 2-3 łyżki sosu, które przekładamy do osobnej miski. Mieszając, dodajemy odrobinę wody, by rozrzedzić sos. Do sosu ścieramy parmezan. Na koniec dodajemy odrobinę drobno posiekanej papryczki chili. Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki i dodajemy do sosu. Dokładnie mieszamy.
PODAJEMY DANIE
Na deskę lub talerz wykładamy usmażonego kurczaka. Obok niego wykładamy sałatę wymieszaną z sosem. Kurczaka polewamy sosem z patelni.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1138,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
569,4 kcal
Tłuszcz
15 g
Węglowodany
11,6 g
Błonnik
3,3 g
Białko
59,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kremowa zupa tortellini
Fantastyczna, kremowa i treściwa zupa z małymi pierożkami tortellini. Bogata w warzywa i pełna aromatu podbije serce każdego, kto jej spróbuje!

Pudding kokosowy z chia i granatem
Paweł Małecki również nie stroni od słodkości w fit wydaniu. Pudding z chia możesz podać jako deser lub zjeść na śniadanie!

Owsianka z musem jabłkowym
Owsianka z domowej roboty musem jabłkowym? Poznaj doskonały przepis na śniadanie!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Polędwiczki z piersi indyka z warzywami
Gotowane na parze polędwiczki z piersi indyka podane z soczystymi warzywami i kuskusem perłowym. Proste w przygotowaniu i lekkie danie, które świetnie sprawdzi się na obiad w tygodniu i nie tylko.

Makaron z pesto szpinakowym
Delikatny makaron z domowym pesto szpinakowym to idealne połączenie zdrowych składników i wspaniałego smaku. Aromatyczne pesto z dodatkiem bazylii, cytryny i parmezanu podbije każde podniebienie!

Bagietka capresse
Chrupiące pieczywo z pomidorami, mozzarellą, bazylią i czosnkiem. Tak doskonała, że znika zaraz po wyjęciu z piekarnika.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Domowa kostka rosołowa
W pełni naturalna i domowa kostka rosołowa to podstawa idealnej zupy. Przygotuj ją według przepisu Kingi, z najlepszych warzyw i świeżych ziół!

Zielony koktajl kaktusowy z tonikiem
Łyk orzeźwienia w upalny dzień? Ten kaktusowy drink bez alkoholu świetnie sprawdzi się w roli imprezowego napoju dla miłośników lekko gazowanych propozycji.

Fajita z kurczaka
Pierś kurczaka i świeże warzywa grillowane w aromatycznej marynacie z czosnkiem. Podane w tortilli, z dodatkiem pico de gallo i kwaśnej śmietany z pewnością zachwycą gości podczas każdego spotkania na świeżym powietrzu.