Kruche ciasteczka z herbatą • przepis • składniki • przygotowanie
Pachną herbatą, smakują herbatą i wspaniale pasują do popołudniowej herbatki – idealne herbaciane ciasteczka!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE PIEKARNIK ROZGRZEWAMY
do temperatury 180 stopni.
HERBATĘ ROZCIERAMY W
moździerzu na pyłek.
MASŁO KROIMY NA
mniejsze kawałki, przekładamy do miski.
DODAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI
razem z herbatą i zagniatamy ciasto o jednolitej konsystencji.
WYROBIONE CIASTO ZAWIJAMY
w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.
PO TYM CZASIE
rozwałkowujemy ciasto na blacie posypanym lekko mąką i wykrawamy ciasteczka.
CIASTECZKA UKŁADAMY NA
blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
WSTAWIAMY DO PIEKARNIKA
na mniej więcej 10 minut.
GDY CIASTECZKA ZACZNĄ
się rumienić, wyjmujemy je z piekarnika i przekładamy na kratkę, żeby ostygły.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2756,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
229,7 kcal
Tłuszcz
14,1 g
Węglowodany
23,6 g
Błonnik
2,6 g
Białko
2,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Łatwa saltimbocca z kurczaka
Soczysty filet zapieczony z szynką szwarcwaldzką i żółtym serem. Popularna potrawa inspirowana kuchnią Włoch w drobiowym wydaniu.

Marmolada z pomarańczy
Doskonały dodatek do ciast, herbaty i deserów. Kuszący zapach i smak pomarańczy zamknięte w domowej spiżarni.

Pieczeń z karkówki z ajwarem
Wyjątkowa pieczeń z kruchej karkówki pieczonej w ajwarze i białym winie. Świetnie sprawdzi się jako główne danie podczas uroczystego obiadu, chociaż jest pyszna nie tylko od święta.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Bigos z młodej kapusty ze schabem i kiełbasą
Wypróbuj przepis na ekspresowy bigos z młodej kapusty! To doskonały pomysł na rodzinny obiad.

Pieczony kalafior — podstawowy przepis
Pieczony kalafior to prosty, a zarazem wyjątkowy sposób przygotowania tego warzywa, który pozwala na zachowanie jego naturalnych właściwości i smaku. Wersja podstawowa tego dania, choć skromna w składnikach, zachwyca swoją prostotą i wyrazistym smakiem. Świetnie nadaje się jako podstawa do innych dań! Jak zrobić aromatycznego, pieczonego kalafiora? Spróbuj naszego przepisu!

Schabowy tonkatsu z ryżem z edamame
Spróbuj kotleta schabowego w japońskim wydaniu. Wyjątkowo chrupiący, podany z ryżem z fasolką edamame i pełnym smaku sosem, zachwyca od pierwszego kęsa.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Zupa jarzynowa z klopsikami
Zupa jarzynowa z klopsikami z mięsa indyka – bez grama soli! Wypróbuj pyszny przepis Karola Okrasy!

Bezglutenowe pancakes
Śniadanie na słodko w amerykańskim stylu? To muszą być pancakes! Te pyszne placuszki według przepisu Kingi są dostosowane do diety bezglutenowej i odpowiednie dla osób unikających laktozy.

Smoothie „Energia”
Energia mieszka w owocach i zbożach! By po nią sięgnąć, przygotuj koktajl z mango, malin, truskawek i płatków owsianych: pożywny i orzeźwiający dzięki wodzie kokosowej.