psse-slupca.pl

Batony z orzechami pekan • przepis • składniki • przygotowanie

Wypróbuj przepis na szybkie i łatwe, domowe batony z orzechami pekan i polewą czekoladową!

Batony z orzechami pekan

Wypróbuj przepis na szybkie i łatwe, domowe batony z orzechami pekan i polewą czekoladową!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
łatwy

Składniki

czekolada gorzka - 100 g
pistacje - 20 g
napój ryżowy - 50 ml
daktyle suszone - 10 szt.
ekstrakt waniliowy - 1 łyżeczka
sól - 0,25 łyżeczki
masło orzechowe - 120 g
orzech pekan - 360 g
kwiaty jadalne - 1 łyżka

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY BATONY:
Masło orzechowe i daktyle blendujemy na gładką masę. Dodajemy 1 szklankę orzechów, sól i ekstrakt z wanilii. Ponownie miksujemy na gładką konsystencję. Dodajemy resztkę orzechów pekan i pulsacyjnie rozdrabniamy orzechy, tak aby ich kawałki były wyczuwalne. Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, dociskamy i wyrównujemy powierzchnię.
2.PRZYGOTOWUJEMY POLEWĘ:
W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę, dodajemy masło orzechowe i napój ryżowy. Mieszamy. Polewę wylewamy na masę orzechową i równomiernie rozprowadzamy. Orzechy pekan i pistacje rozdrabniamy w moździerzu i posypujemy nimi polewę. Formę wstawiamy do lodówki na 3 godziny.
Batony z orzechami pekan

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 10

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY BATONY

Masło orzechowe i daktyle blendujemy na gładką masę. Dodajemy 1 szklankę orzechów, sól i ekstrakt z wanilii. Ponownie miksujemy na gładką konsystencję. Dodajemy resztkę orzechów pekan i pulsacyjnie rozdrabniamy orzechy, tak aby ich kawałki były wyczuwalne. Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, dociskamy i wyrównujemy powierzchnię.

2

PRZYGOTOWUJEMY POLEWĘ

W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę, dodajemy masło orzechowe i napój ryżowy. Mieszamy. Polewę wylewamy na masę orzechową i równomiernie rozprowadzamy. Orzechy pekan i pistacje rozdrabniamy w moździerzu i posypujemy nimi polewę. Formę wstawiamy do lodówki na 3 godziny.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

5203 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

520,3 kcal

🥑

Tłuszcz

46,1 g

🌾

Węglowodany

19,7 g

🥬

Błonnik

11,5 g

💪

Białko

11,5 g

Podobne przepisy

Batony z orzechami pekan - przepis, składniki, przygotowanie | psse-slupca.pl