Zupa z pulpecikami z łososia • przepis • składniki • przygotowanie
To doskonała propozycja dla najmłodszych, na którą z przyjemnością skuszą się także dorośli! Pełna aromatycznych warzyw, z dodatkiem genialnych pulpecików. Koniecznie przygotuj tę zupę dla swoich bliskich!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
BLENDUJEMY ŁOSOSIA
Łososia pozbawiamy skóry przy pomocy noża i kroimy w kostkę. Blendujemy drobno i przekładamy do miski.
SMAŻYMY CEBULĘ I CZOSNEK
Cebulę pokrojoną w drobną kostkę podsmażamy na rozgrzanej patelni z dodatkiem łyżki oliwy. Dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Smażymy do momentu zeszklenia cebuli.
DODAJEMY SKŁADNIKI DO MASY RYBNEJ
Musztardę, jajko, bułkę tartą, garść drobno posiekanego koperku i przyprawę do ryb dodajemy do masy rybnej. Całość mieszamy, a następnie dodajemy cebulę i czosnek z patelni i jeszcze raz dokładnie mieszamy.
FORMUJEMY I PIECZEMY PULPECIKI
Masę formujemy w pulpeciki wielkości orzecha. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 25 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C.
GOTUJEMY ZUPĘ
Cebulę posiekaną w drobną kostkę, marchew pokrojoną w cienkie plasterki i seler posiekany w talarki podsmażamy w dużym garnku z dodatkiem łyżki oliwy. Całość smażymy przez 3 minuty i dodajemy bulion warzywny. Gotujemy kolejne 10 minut.
DODAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI DO ZUPY
Brokuł podzielony na różyczki i pozbawiony twardych końcówek i szpinak dodajemy do zupy.
PODAJEMY ZUPĘ
Zupę przelewamy do misek i dodajemy po łyżce śmietany i po 3 pulpety. Całość skrapiamy olejem z pestek dyni. Na wierzch ścieramy ser. Posypujemy posiekanym koperkiem i porwanymi listkami bazylii.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2674,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
668,6 kcal
Tłuszcz
28,5 g
Węglowodany
61,2 g
Błonnik
42,8 g
Białko
42,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Wegańskie ciasteczka imbirowe
Są wegańskie, imbirowe i przypominają renifery! Ciasteczka Kingi na pewno zasmakują wszystkim, nie tylko najmłodszym fanom mikołajkowych słodkości!

Sylwestrowe „lane” chrusty
Tradycyjny polski przysmak w ciekawym wydaniu. Złociste chrusty o fantazyjnych kształtach to świetny pomysł na przyjęcie!

Indyk z gruszkowym nadzieniem
Naprawdę warto sięgnąć do kuchni inspirowanej Ameryką, by pożyczyć od niej przepis na indyka nadziewanego farszem z gruszek.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Babka z niespodzianką
Niezwykle urocza babka pokryta marcepanem i słodkimi dekoracjami, która skrywa w swoim wnętrzu niespodziankę! Skuś się na jej przygotowanie i niech w Wielkanoc zaskoczy nie tylko najmłodszych.

Wytrawna babka z groszkiem i prosciutto cotto
Jeszcze nigdy przygotowanie babki nie było tak proste i szybkie! Idealna babka w wersji wytrawnej z groszkiem i prosciutto cotto podbije Wasze stoły i serca!

Bajgle z sałatką z kurczaka
Bajgle wcale nie muszą być nudne! Wypróbuj nasz przepis i zobacz, jak smakują bajgle z sałatką z kurczaka!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Zapiekanka gruszkowa z mango i orzechami włoskimi
Zapiekanka nie musi być daniem wytrawnym. Poznaj przepis na jej słodką odsłonę – z gruszkami, mango i orzechowym kremem.

Gęsie uda duszone ze śliwkami i jabłkami
Kaszubski pomysł na obiad? Gęś z kluskami kładzionymi oraz słodko-kwaśną kapustą!

Deser cappuccino
Delikatne kawowe ciastko, podane z kremową śmietanką, oprószoną cynamonem - taki jest deser cappuccino!