psse-slupca.pl

Kolorowe kanapki • przepis • składniki • przygotowanie

Szukasz pomysłu na efektowne śniadanie? Nasze kolorowe kanapki z łososiem będą strzałem w dziesiątkę! Chrupiące pieczywo, kremowy twarożek, świeże warzywa i aromatyczne zioła sprawią, że te kanapki staną się hitem w Twoim domu!

Kolorowe kanapki

Szukasz pomysłu na efektowne śniadanie? Nasze kolorowe kanapki z łososiem będą strzałem w dziesiątkę! Chrupiące pieczywo, kremowy twarożek, świeże warzywa i aromatyczne zioła sprawią, że te kanapki staną się hitem w Twoim domu!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
łatwy

Składniki

ser twaróg półtłusty - 200 g
olej lniany - 2 łyżki
sos sojowy - 1 łyżeczka
szczypiorek - 0,3 pęczka
sól - 1 szczypta
pieprz czarny - 1 szczypta
bagietka - 1 szt.
łosoś wędzony - 100 g
rzodkiewka - 4 szt.
cebula czerwona - 0,5 szt.
ogórek - 0,5 szt.
natka pietruszki - 0,3 pęczka
sezam czarny - 1 łyżka
sezam biały - 1 łyżka

Instrukcje przygotowania

1.PRZEKŁADAMY TWARÓG DO MISKI:
Do miski przekładamy twaróg i delikatnie rozgniatamy go widelcem.
2.DODAJEMY OLEJ I SOS SOJOWY:
Do twarożku dodajemy olej lniany i sos sojowy. Mieszamy.
3.DODAJEMY SZCZYPIOREK:
Szczypiorek myjemy i osuszamy, a potem drobno siekamy i wrzucamy do twarożku.
4.DODAJEMY PRZYPRAWY:
Doprawiamy twarożek solą i pieprzem, a potem dokładnie mieszamy. Przykrywamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki na 15 minut.
5.MYJEMY WARZYWA:
Rzodkiewki oraz ogórka starannie myjemy. Cebulę obieramy z łupiny. Myjemy także natkę pietruszki.
6.KROIMY WARZYWA:
Rzodkiewki przekrawamy na pół, a potem kroimy w półplasterki. Ogórka kroimy obieraczką wzdłuż na długie paski. Cebulę kroimy w pióra.
7.KROIMY BAGIETKĘ:
Bagietkę kroimy na kromki o grubości ok. 2,5-3 cm i układamy na desce.
8.SMARUJEMY KANAPKI SERKIEM:
Wyciągamy twarożek z lodówki. Gotowym serkiem smarujemy wszystkie kromki bagietki.
9.DODAJEMY INNE SKŁADNIKI:
Dzielimy łososia na mniejsze plastry, a potem delikatnie każdy rolujemy i układamy na kromkach. Rolujemy plastry ogórka i układamy na łososiu. Następnie układamy plastry rzodkiewki i pióra cebuli. Dodajemy 2-3 listki pietruszki i posypujemy białym i czarnym sezamem. Pyszne, kolorowe kanapki są gotowe. Życzymy smacznego!
Kolorowe kanapki

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 5

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZEKŁADAMY TWARÓG DO MISKI

Do miski przekładamy twaróg i delikatnie rozgniatamy go widelcem.

2

DODAJEMY OLEJ I SOS SOJOWY

Do twarożku dodajemy olej lniany i sos sojowy. Mieszamy.

3

DODAJEMY SZCZYPIOREK

Szczypiorek myjemy i osuszamy, a potem drobno siekamy i wrzucamy do twarożku.

4

DODAJEMY PRZYPRAWY

Doprawiamy twarożek solą i pieprzem, a potem dokładnie mieszamy. Przykrywamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki na 15 minut.

5

MYJEMY WARZYWA

Rzodkiewki oraz ogórka starannie myjemy. Cebulę obieramy z łupiny. Myjemy także natkę pietruszki.

6

KROIMY WARZYWA

Rzodkiewki przekrawamy na pół, a potem kroimy w półplasterki. Ogórka kroimy obieraczką wzdłuż na długie paski. Cebulę kroimy w pióra.

7

KROIMY BAGIETKĘ

Bagietkę kroimy na kromki o grubości ok. 2,5-3 cm i układamy na desce.

8

SMARUJEMY KANAPKI SERKIEM

Wyciągamy twarożek z lodówki. Gotowym serkiem smarujemy wszystkie kromki bagietki.

9

DODAJEMY INNE SKŁADNIKI

Dzielimy łososia na mniejsze plastry, a potem delikatnie każdy rolujemy i układamy na kromkach. Rolujemy plastry ogórka i układamy na łososiu. Następnie układamy plastry rzodkiewki i pióra cebuli. Dodajemy 2-3 listki pietruszki i posypujemy białym i czarnym sezamem. Pyszne, kolorowe kanapki są gotowe. Życzymy smacznego!

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

926,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

185,2 kcal

🥑

Tłuszcz

7,8 g

🌾

Węglowodany

21,3 g

🥬

Błonnik

2,2 g

💪

Białko

11,8 g

Podobne przepisy

Kolorowe kanapki - przepis, składniki, przygotowanie | psse-slupca.pl