psse-slupca.pl

Andaluzyjska kanapka serranito • przepis • składniki • przygotowanie

Coś wyjątkowego dla wielbicieli kanapek na ciepło! Serranito z dwoma rodzajami kiełbasy w stylu hiszpańskim świetnie sprawdzi się jako lunch lub potrawa na imprezę w gronie znajomych!

Andaluzyjska kanapka serranito

Coś wyjątkowego dla wielbicieli kanapek na ciepło! Serranito z dwoma rodzajami kiełbasy w stylu hiszpańskim świetnie sprawdzi się jako lunch lub potrawa na imprezę w gronie znajomych!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

jajko - 2 szt.
kiełbasa fuet - 85 g
chorizo - 100 g
ser mahón menorca - 60 g
kapar - 60 g
papryka grillowana piquillo - 5 szt.
natka pietruszki - 0,5 pęczka
ocet winny - 1 łyżka
ząbek czosnku - 2 szt.
sos piri-piri -
olej słonecznikowy -
ciabatta - 2 szt.
minisałata rzymska - 2 szt.
marynowane serce karczocha - 5 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY OMLETY:
Jajka rozmącamy w miseczce za pomocą widelca. Doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej, a jego nadmiar usuwamy za pomocą ręcznika papierowego.
2.PRZYGOTOWUJEMY SALSĘ:
Kapary i paprykę odsączamy z zalewy na sitku, a następnie drobno siekamy i przekładamy do miseczki. Dodajemy rozgnieciony i drobno posiekany czosnek, posiekaną natkę pietruszki i posiekane serca karczochów. Dodajemy posiekane sardynki oraz połowę oleju po sardynkach. Dodajemy ocet i olej słonecznikowy. Mieszamy. Odstawiamy, by smaki się przegryzły.
3.SKŁADAMY KANAPKI:
Bułki przekrawamy na pół. Część miąższu górnych połówek bułek wyjmujemy, by stworzyć zagłębienie na salsę.
4.GRILLUJEMY KANAPKI:
Kanapki podgrzewamy w grillu elektrycznym, aż ser się rozpuści, a bułki ładnie przypieką się z obu stron.
5.PODAJEMY KANAPKI:
Sałatę rzymską dzielimy na pojedyncze liście, które następnie układamy na talerzu. Na liściach rozprowadzamy resztę salsy i układamy serca karczochów pokrojone w ćwiartki.
Andaluzyjska kanapka serranito

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY OMLETY

Jajka rozmącamy w miseczce za pomocą widelca. Doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej, a jego nadmiar usuwamy za pomocą ręcznika papierowego.

2

PRZYGOTOWUJEMY SALSĘ

Kapary i paprykę odsączamy z zalewy na sitku, a następnie drobno siekamy i przekładamy do miseczki. Dodajemy rozgnieciony i drobno posiekany czosnek, posiekaną natkę pietruszki i posiekane serca karczochów. Dodajemy posiekane sardynki oraz połowę oleju po sardynkach. Dodajemy ocet i olej słonecznikowy. Mieszamy. Odstawiamy, by smaki się przegryzły.

3

SKŁADAMY KANAPKI

Bułki przekrawamy na pół. Część miąższu górnych połówek bułek wyjmujemy, by stworzyć zagłębienie na salsę.

4

GRILLUJEMY KANAPKI

Kanapki podgrzewamy w grillu elektrycznym, aż ser się rozpuści, a bułki ładnie przypieką się z obu stron.

5

PODAJEMY KANAPKI

Sałatę rzymską dzielimy na pojedyncze liście, które następnie układamy na talerzu. Na liściach rozprowadzamy resztę salsy i układamy serca karczochów pokrojone w ćwiartki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1765,7 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

882,9 kcal

🥑

Tłuszcz

53,6 g

🌾

Węglowodany

49,9 g

🥬

Błonnik

4,6 g

💪

Białko

46,3 g

Podobne przepisy