psse-slupca.pl

Kokosowa konfitura z mango • przepis • składniki • przygotowanie

Spróbuj egzotycznej konfitury z mango i mleczkiem kokosowym!

Kokosowa konfitura z mango

Spróbuj egzotycznej konfitury z mango i mleczkiem kokosowym!

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 32
Poziom trudności
łatwy

Składniki

mango - 3 szt.
rum - 1 łyżka
limonka - 3 szt.
mleczko kokosowe - 200 ml
cukier żelujący 2:1 - 500 g

Instrukcje przygotowania

1.BLENDUJEMY MANGO:
Mango obieramy, miąższ oddzielamy od pestki i blendujemy. Odmierzamy 750 g i mieszamy w wysokim garnku z mleczkiem kokosowym i cukrem żelującym.
2.GOTUJEMY KONFITURĘ:
Wyciskamy sok z limonki i odmierzamy 75 ml. Dodajemy do konfitury i mieszamy. Wszystko doprowadzamy do wrzenia, od czasu do czasu mieszając. Następnie gotujemy na dużym ogniu przez 4 minuty, mieszając. Jeśli konfitura jest zbyt rzadka, kontynuujemy gotowanie przez 1-2 minuty.
3.ROZLEWAMY KONFITURĘ DO SŁOICZKÓW:
Dodajemy rum. Konfiturę natychmiast przelewamy do czystych, przepłukanych gorącą wodą słoików. Zamykamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Kokosowa konfitura z mango

Czas przygotowania

35 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 32

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

BLENDUJEMY MANGO

Mango obieramy, miąższ oddzielamy od pestki i blendujemy. Odmierzamy 750 g i mieszamy w wysokim garnku z mleczkiem kokosowym i cukrem żelującym.

2

GOTUJEMY KONFITURĘ

Wyciskamy sok z limonki i odmierzamy 75 ml. Dodajemy do konfitury i mieszamy. Wszystko doprowadzamy do wrzenia, od czasu do czasu mieszając. Następnie gotujemy na dużym ogniu przez 4 minuty, mieszając. Jeśli konfitura jest zbyt rzadka, kontynuujemy gotowanie przez 1-2 minuty.

3

ROZLEWAMY KONFITURĘ DO SŁOICZKÓW

Dodajemy rum. Konfiturę natychmiast przelewamy do czystych, przepłukanych gorącą wodą słoików. Zamykamy i odstawiamy do ostygnięcia.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3254,7 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

101,7 kcal

🥑

Tłuszcz

1,2 g

🌾

Węglowodany

22,9 g

🥬

Błonnik

0,9 g

💪

Białko

0,5 g

Podobne przepisy