psse-slupca.pl

Ciasto cynamonowe z gruszkami • przepis • składniki • przygotowanie

Prosty sposób na oryginalny wypiek! Soczyste gruszki ukryte w aromatycznym, cynamonowym cieście zaskakują smakiem.

Ciasto cynamonowe z gruszkami

Prosty sposób na oryginalny wypiek! Soczyste gruszki ukryte w aromatycznym, cynamonowym cieście zaskakują smakiem.

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier - 140 g
gruszka - 4 szt.
sok z cytryny - 25 ml
wino białe - 150 ml
woda - 500 ml
morele suszone - 4 szt.
cukier puder - 5 g
cukier trzcinowy - 190 g
cynamon - 7 g
masło - 150 g
mleko 3,2% - 270 g
proszek do pieczenia - 7 g
soda oczyszczona - 7 g
mąka pszenna typ 650 - 390 g

Instrukcje przygotowania

1.DO GARNKA WLEWAMY:
wodę, wino, sok z cytryny, dodajemy cynamon i cukier.
2.
CAŁOŚĆ ZAGOTOWUJEMY.
3.DO ZALEWY WKŁADAMY:
gruszki i na małym ogniu gotujemy przez 10-15 minut (powinny być lekko twarde). STUDZIMY OWOCE NA: sitku.
4.ZA POMOCĄ ŁYŻECZKI:
usuwamy z gruszek gniazda nasienne i faszerujemy je morelami.
5.MLEKO PODGRZEWAMY, DODAJEMY:
masło i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.
6.DO MISKI WSYPUJEMY:
mąkę, proszek do pieczenia, cukier trzcinowy, cynamon oraz sodę.
7.
ŁĄCZYMY SKŁADNIKI.
8.DOLEWAMY MLEKO Z:
masłem, mieszamy i przekładamy ciasto do foremki o wymiarach 12 x 34 cm uprzednio wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką.
9.DO CIASTA WKŁADAMY:
gruszki, dociskając je delikatnie do dna foremki.
10.PIECZEMY 55 MINUT:
w temp. 185°C.
11.WYSTUDZONE CIASTO POSYPUJEMY:
mieszanką cukru pudru i cynamonu.
Ciasto cynamonowe z gruszkami

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

DO GARNKA WLEWAMY

wodę, wino, sok z cytryny, dodajemy cynamon i cukier.

2

CAŁOŚĆ ZAGOTOWUJEMY.

3

DO ZALEWY WKŁADAMY

gruszki i na małym ogniu gotujemy przez 10-15 minut (powinny być lekko twarde). STUDZIMY OWOCE NA: sitku.

4

ZA POMOCĄ ŁYŻECZKI

usuwamy z gruszek gniazda nasienne i faszerujemy je morelami.

5

MLEKO PODGRZEWAMY, DODAJEMY

masło i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.

6

DO MISKI WSYPUJEMY

mąkę, proszek do pieczenia, cukier trzcinowy, cynamon oraz sodę.

7

ŁĄCZYMY SKŁADNIKI.

8

DOLEWAMY MLEKO Z

masłem, mieszamy i przekładamy ciasto do foremki o wymiarach 12 x 34 cm uprzednio wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką.

9

DO CIASTA WKŁADAMY

gruszki, dociskając je delikatnie do dna foremki.

10

PIECZEMY 55 MINUT

w temp. 185°C.

11

WYSTUDZONE CIASTO POSYPUJEMY

mieszanką cukru pudru i cynamonu.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4890 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

407,5 kcal

🥑

Tłuszcz

11,6 g

🌾

Węglowodany

71,1 g

🥬

Błonnik

4,7 g

💪

Białko

4,7 g

Podobne przepisy