psse-slupca.pl

Makowiec na spodzie z bezą i maślaną kruszonką • przepis • składniki • przygotowanie

Kruchy spód, masa makowa, warstwa bezy i złocista kruszonka – to one tworzą wyśmienite ciasto! Goście będą zachwyceni.

Makowiec na spodzie z bezą i maślaną kruszonką

Kruchy spód, masa makowa, warstwa bezy i złocista kruszonka – to one tworzą wyśmienite ciasto! Goście będą zachwyceni.

Czas przygotowania
180 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 30
Poziom trudności
średni

Składniki

cukier wanilinowy - 1 paczka
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
miód - 70 g
mleko - 400 ml
mak - 200 g
żurawina suszona - 150 g
woda - 400 ml
budyń waniliowy - 40 g
cukier - 180 g
cukier puder - 60 g
mąka pszenna tortowa - 100 g
migdały - 60 g
jajko - 1 szt.
masło - 15 g
mąka pszenna - 2 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.CIASTO KRUCHE MASŁO:
pokrojone w kostkę łączymy w misce z posostałymi składnikami ciasta.
2.CAŁOŚĆ KRÓTKO ZAGNIATAMY:
dłonią lub za pomocą noża (długo wyrabiane ciasto będzie twarde po upieczeniu).
3.ZAWIJAMY CIASTO W:
folię i chłodzimy w lodówce około godzinę.
4.ROZWAŁKOWUJEMY NA GRUBOŚĆ:
5 mm, wykładamy na wysmarowaną masłem oraz oprószoną mąką blaszkę (rozmiar 34x24 cm).
5.NAKŁUWAMY CIASTO WIDELCEM:
i pieczemy 12-14 minut w 180°C (termoobieg) lub 190-200°C (bez termoobiegu).
6.UPIECZONE CIASTO POWINNO:
mieć jasny kolor (blady).
7.MASA MAKOWA WODĘ:
z mlekiem zagotowujemy.
8.DODAJEMY MAK, MIESZAMY:
i studzimy.
9.WYLEWAMY MAK NA:
sito i odstawiamy do całkowitego odcedzenia.
10.SUSZONE OWOCE SPARZAMY:
wrzątkiem.
11.ŻÓŁTKA Z JAJKIEM:
ubijamy na puszystą pianę.
12.MIÓD, ŻURAWINĘ (LUB:
rodzynki), posiekane migdały i mak łączymy w naczyniu.
13.DODAJEMY PIANĘ Z:
jajek.
14.WYKŁADAMY MASĘ NA:
ciasto.
15.PIANA Z BIAŁEK:
Białka ubijamy na sztywną pianę stopniowo wsypując cukier.
16.DODAJEMY BUDYŃ, DOKŁADNIE:
mieszamy.
17.WYKŁADAMY PIANĘ NA:
masę makową.
18.MAŚLANA KRUSZONKA MASŁO:
ugniatamy z cukrem i żółtkiem.
19.STOPNIOWO DODAJEMY MĄKĘ:
i zagniatamy do uzyskania kruszonki.
20.KRUSZONKĘ MIESZAMY Z:
posiekanymi migdałami i posypujemy nią pianę z białek.
21.CIASTO PIECZEMY 40-45:
minut w temp.
22.180°C (TERMOOBIEG) LUB:
190-200°C (bez termoobiegu). STUDZIMY.:
Makowiec na spodzie z bezą i maślaną kruszonką

Czas przygotowania

180 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 30

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

CIASTO KRUCHE MASŁO

pokrojone w kostkę łączymy w misce z posostałymi składnikami ciasta.

2

CAŁOŚĆ KRÓTKO ZAGNIATAMY

dłonią lub za pomocą noża (długo wyrabiane ciasto będzie twarde po upieczeniu).

3

ZAWIJAMY CIASTO W

folię i chłodzimy w lodówce około godzinę.

4

ROZWAŁKOWUJEMY NA GRUBOŚĆ

5 mm, wykładamy na wysmarowaną masłem oraz oprószoną mąką blaszkę (rozmiar 34x24 cm).

5

NAKŁUWAMY CIASTO WIDELCEM

i pieczemy 12-14 minut w 180°C (termoobieg) lub 190-200°C (bez termoobiegu).

6

UPIECZONE CIASTO POWINNO

mieć jasny kolor (blady).

7

MASA MAKOWA WODĘ

z mlekiem zagotowujemy.

8

DODAJEMY MAK, MIESZAMY

i studzimy.

9

WYLEWAMY MAK NA

sito i odstawiamy do całkowitego odcedzenia.

10

SUSZONE OWOCE SPARZAMY

wrzątkiem.

11

ŻÓŁTKA Z JAJKIEM

ubijamy na puszystą pianę.

12

MIÓD, ŻURAWINĘ (LUB

rodzynki), posiekane migdały i mak łączymy w naczyniu.

13

DODAJEMY PIANĘ Z

jajek.

14

WYKŁADAMY MASĘ NA

ciasto.

15

PIANA Z BIAŁEK

Białka ubijamy na sztywną pianę stopniowo wsypując cukier.

16

DODAJEMY BUDYŃ, DOKŁADNIE

mieszamy.

17

WYKŁADAMY PIANĘ NA

masę makową.

18

MAŚLANA KRUSZONKA MASŁO

ugniatamy z cukrem i żółtkiem.

19

STOPNIOWO DODAJEMY MĄKĘ

i zagniatamy do uzyskania kruszonki.

20

KRUSZONKĘ MIESZAMY Z

posiekanymi migdałami i posypujemy nią pianę z białek.

21

CIASTO PIECZEMY 40-45

minut w temp.

22

180°C (TERMOOBIEG) LUB

190-200°C (bez termoobiegu). STUDZIMY.:

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

8943 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

298,1 kcal

🥑

Tłuszcz

16,5 g

🌾

Węglowodany

32,1 g

🥬

Błonnik

6,8 g

💪

Białko

6,8 g

Podobne przepisy

Makowiec na spodzie z bezą i maślaną kruszonką - przepis, składniki, przygotowanie | psse-slupca.pl