psse-slupca.pl

Kawałki piersi kurczaka w sosie balsamicznym • przepis • składniki • przygotowanie

Delikatne kawałki piersi kurczaka w aromatycznym sosie balsamicznym z dodatkiem świeżego rozmarynu, miodu i parmezanu. Pyszny pomysł na obiad we włoskim stylu!

Kawałki piersi kurczaka w sosie balsamicznym

Delikatne kawałki piersi kurczaka w aromatycznym sosie balsamicznym z dodatkiem świeżego rozmarynu, miodu i parmezanu. Pyszny pomysł na obiad we włoskim stylu!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

pierś z kurczaka - 1 szt.
masło - 50 g
ząbek czosnku - 2 szt.
limonka - 0,5 szt.
rozmaryn świeży - 3 gałązki
olej - 2 łyżki
ocet balsamiczny - 30 ml
rukola - 1 garść
parmezan - 20 g
miód - 1 łyżka
sól - 1 szczypta
pieprz czarny - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI:
Pierś kurczaka oczyszczamy i kroimy w plastry o grubości ok. 1,5 cm. Każdy kawałek kurczaka oprószamy pieprzem. Zimne masło koimy na mniejsze kawałki, a czosnek w cienkie plasterki.
2.SMAŻYMY KURCZAKA:
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i krótko podsmażamy na niej kawałki piersi kurczaka z obu stron. Mięso nie musi być mocno podsmażone, jedynie lekko złote, aby mogło się dogotować w sosie. Gotowe kawałki kurczaka zdejmujemy z patelni.
3.PRZYGOTOWUJEMY SOS:
Patelnię, na której smażyliśmy mięso, zdejmujemy z ognia. Dodajemy na nią 1 łyżkę oleju, czosnek i gałązki rozmarynu. Następnie czosnek blanszujemy na niewielkim ogniu, dodajemy ocet balsamiczny i masło i całość powoli podgrzewamy. Kiedy masło się roztopi, na patelnię wyciskamy sok z połowy limonki i ścieramy odrobinę skórki.
4.PODGRZEWAMY KURCZAKA W SOSIE:
Na patelni z podgrzanym sosem układamy kawałki kurczaka i chwilę podgrzewamy całość, nie obracając kurczaka na drugą stronę.
5.PODAJEMY DANIE:
Kawałki piersi kurczaka przekładamy na talerz i polewamy sosem balsamicznym oraz skrapiamy odrobiną miodu. Następnie układamy na nich rukolę i ścieramy na obieraczce odrobinę parmezanu.
Kawałki piersi kurczaka w sosie balsamicznym

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI

Pierś kurczaka oczyszczamy i kroimy w plastry o grubości ok. 1,5 cm. Każdy kawałek kurczaka oprószamy pieprzem. Zimne masło koimy na mniejsze kawałki, a czosnek w cienkie plasterki.

2

SMAŻYMY KURCZAKA

Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i krótko podsmażamy na niej kawałki piersi kurczaka z obu stron. Mięso nie musi być mocno podsmażone, jedynie lekko złote, aby mogło się dogotować w sosie. Gotowe kawałki kurczaka zdejmujemy z patelni.

3

PRZYGOTOWUJEMY SOS

Patelnię, na której smażyliśmy mięso, zdejmujemy z ognia. Dodajemy na nią 1 łyżkę oleju, czosnek i gałązki rozmarynu. Następnie czosnek blanszujemy na niewielkim ogniu, dodajemy ocet balsamiczny i masło i całość powoli podgrzewamy. Kiedy masło się roztopi, na patelnię wyciskamy sok z połowy limonki i ścieramy odrobinę skórki.

4

PODGRZEWAMY KURCZAKA W SOSIE

Na patelni z podgrzanym sosem układamy kawałki kurczaka i chwilę podgrzewamy całość, nie obracając kurczaka na drugą stronę.

5

PODAJEMY DANIE

Kawałki piersi kurczaka przekładamy na talerz i polewamy sosem balsamicznym oraz skrapiamy odrobiną miodu. Następnie układamy na nich rukolę i ścieramy na obieraczce odrobinę parmezanu.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1292,7 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

646,4 kcal

🥑

Tłuszcz

41,6 g

🌾

Węglowodany

43,5 g

🥬

Błonnik

22 g

💪

Białko

30,7 g

Podobne przepisy

Kawałki piersi kurczaka w sosie balsamicznym - przepis, składniki, przygotowanie | psse-slupca.pl