Kawałki piersi kurczaka w sosie balsamicznym • przepis • składniki • przygotowanie
Delikatne kawałki piersi kurczaka w aromatycznym sosie balsamicznym z dodatkiem świeżego rozmarynu, miodu i parmezanu. Pyszny pomysł na obiad we włoskim stylu!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI
Pierś kurczaka oczyszczamy i kroimy w plastry o grubości ok. 1,5 cm. Każdy kawałek kurczaka oprószamy pieprzem. Zimne masło koimy na mniejsze kawałki, a czosnek w cienkie plasterki.
SMAŻYMY KURCZAKA
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i krótko podsmażamy na niej kawałki piersi kurczaka z obu stron. Mięso nie musi być mocno podsmażone, jedynie lekko złote, aby mogło się dogotować w sosie. Gotowe kawałki kurczaka zdejmujemy z patelni.
PRZYGOTOWUJEMY SOS
Patelnię, na której smażyliśmy mięso, zdejmujemy z ognia. Dodajemy na nią 1 łyżkę oleju, czosnek i gałązki rozmarynu. Następnie czosnek blanszujemy na niewielkim ogniu, dodajemy ocet balsamiczny i masło i całość powoli podgrzewamy. Kiedy masło się roztopi, na patelnię wyciskamy sok z połowy limonki i ścieramy odrobinę skórki.
PODGRZEWAMY KURCZAKA W SOSIE
Na patelni z podgrzanym sosem układamy kawałki kurczaka i chwilę podgrzewamy całość, nie obracając kurczaka na drugą stronę.
PODAJEMY DANIE
Kawałki piersi kurczaka przekładamy na talerz i polewamy sosem balsamicznym oraz skrapiamy odrobiną miodu. Następnie układamy na nich rukolę i ścieramy na obieraczce odrobinę parmezanu.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1292,7 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
646,4 kcal
Tłuszcz
41,6 g
Węglowodany
43,5 g
Błonnik
22 g
Białko
30,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Makaron z tuńczykiem, oliwkami i mozzarellą
Porcja makaronu z rybą udekorowana włoskimi dodatkami to sposób na szybki i zdrowy, a przede wszystkim pyszny obiad.

Risotto z indykiem, cytryną i serkiem mascarpone
Kremowe risotto z mięsem indyka, orzeźwiającą cytryną i serkiem mascarpone według pomysłu Okrasy!

Tarta serowa bez laktozy i glutenu
Pyszna i słodka tarta serowa, która będzie idealną słodką przekąską lub deserem dla każdego, kto unika laktozy i glutenu! Przygotuj ją i poznaj nowe oblicze sernika.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Fondant z malinami
Idealnie wilgotny fondant czekoladowy z delikatnym sosem malinowym to wykwintny deser, który zachwyci Twoich gości. Przygotujesz go łatwo z termorobotem MC Smart!

Kotlety z piersi kurczaka - obiadowy klasyk!
Kotlety z piersi kurczaka to doskonałe danie, które cieszy się dużą popularnością w polskich domach. Przygotowanie kotletów z piersi kurczaka jest szybkie i proste, co czyni je idealnym daniem na każdą okazję. Jeśli jeszcze nie znasz podstawowego przepisu na obiadowe kotlety drobiowe, oto on!

Risotto – klasyczny przepis
Włoska kuchnia pełna jest prostych i smacznych przepisów. Jednym z najbardziej klasycznych i reprezentacyjnych dań kuchni półwyspu Apenińskiego jest risotto. Klasyczne risotto na maśle z dodatkiem wina i bulionu potrafi zachwycić swoim smakiem. Jak przyrządzić klasyczne risotto? Przygotuj je razem z nami!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Ogórki w stylu kozackim
Wyjątkowe ogórki z dodatkiem świeżej marchewki w zalewie musztardowej. Są delikatnie ostrzejsze w smaku i z pewnością zachwycą wszystkich domowników!

Zupa z dyni i jabłek
Przygotuj zupę z dyni z dodatkiem mleczka kokosowego i jabłek w towarzystwie orientalnych przypraw!

Carpaccio z buraka
Proste, ale eleganckie carpaccio z buraka będzie świetną przystawką na domowej uczcie we włoskim stylu lub smaczną przekąską między posiłkami!