psse-slupca.pl

Karpatka fit • przepis • składniki • przygotowanie

Dla Kingi Paruzel nie ma rzeczy niemożliwych! Nawet karpatkę przygotuje w wersji odchudzonej z kremem na bazie kaszy jaglanej.

Karpatka fit

Dla Kingi Paruzel nie ma rzeczy niemożliwych! Nawet karpatkę przygotuje w wersji odchudzonej z kremem na bazie kaszy jaglanej.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
łatwy

Składniki

ciasto francuskie - 1 szt.
cytryna - 1 szt.
kasza jaglana - 80 g
ksylitol - 6 łyżek
wanilia - 3 g
mleczko kokosowe - 800 ml
sól - 1 szczypta
cukier puder - 5 g
malina - 120 g

Instrukcje przygotowania

1.PIECZEMY CIASTO:
Z folii aluminiowej przygotowujemy kulki różnej wielkości. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto francuskie rozwijamy i przekrawamy w pół. Wykładamy każdą połówkę na blachę, układając pod ciastem kulki z folii aluminiowej (tak aby przypominało góry i pagórki). Ciasto smarujemy delikatnie wodą i wkładamy na 15-20 minut do piekarnika. Kiedy ciasto będzie rumiane, wyjmujemy i studzimy.
2.PRZYGOTOWUJEMY KREM:
Miksujemy na gładką masę ugotowaną kaszę, stałą część mleczka kokosowego, ksylitol, odrobinę skórki z cytryny i sok, szczyptę soli i nasionka wydrążone z laski wanilii.
3.ŁĄCZYMY SKŁADNIKI CIASTA:
Spod upieczonego ciasta usuwamy kulki z folii aluminiowej. Krem przekładamy na jeden blat upieczonego ciasta i układamy maliny. Drugim blatem ciasta przykrywamy krem. Górę obficie posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy owocami.
Karpatka fit

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 10

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PIECZEMY CIASTO

Z folii aluminiowej przygotowujemy kulki różnej wielkości. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto francuskie rozwijamy i przekrawamy w pół. Wykładamy każdą połówkę na blachę, układając pod ciastem kulki z folii aluminiowej (tak aby przypominało góry i pagórki). Ciasto smarujemy delikatnie wodą i wkładamy na 15-20 minut do piekarnika. Kiedy ciasto będzie rumiane, wyjmujemy i studzimy.

2

PRZYGOTOWUJEMY KREM

Miksujemy na gładką masę ugotowaną kaszę, stałą część mleczka kokosowego, ksylitol, odrobinę skórki z cytryny i sok, szczyptę soli i nasionka wydrążone z laski wanilii.

3

ŁĄCZYMY SKŁADNIKI CIASTA

Spod upieczonego ciasta usuwamy kulki z folii aluminiowej. Krem przekładamy na jeden blat upieczonego ciasta i układamy maliny. Drugim blatem ciasta przykrywamy krem. Górę obficie posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy owocami.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2859 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

285,9 kcal

🥑

Tłuszcz

20,1 g

🌾

Węglowodany

24,8 g

🥬

Błonnik

3,2 g

💪

Białko

3,2 g

Podobne przepisy