Karp po żydowsku • przepis • składniki • przygotowanie
Karp po żydowsku to tradycyjne danie wywodzące się z kuchni Żydów aszkenazyjskich ze Środkowo-Wschodniej Europy, które znalazło stałe miejsce na polskich stołach, zwłaszcza podczas wigilijnej uczty. Jak przygotować to pyszne danie? Sprawdź nasz przepis!

Czas przygotowania
410 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY KARPIA
Karpia dokładnie myjemy i ściągamy z niego łuski, odcinamy z niego głowę, płetwy oraz ogon i wyciągamy wnętrzności. Kroimy rybę na dzwonka, a następnie wyciskamy sok z jednej cytryny i delikatnie skrapiamy nim rybę. Przekładamy dzwonka do miski i wkładamy je do lodówki na 15 minut.
PRZYGOTOWUJEMY BULION
Włoszczyznę myjemy i obieramy. Wkładamy ją do rondla. Do rondla wkładamy także płetwy, ogon i głowę ryby. Zalewamy wodą i dodajemy pieprz, ziele angielskie, liście laurowe oraz sól oraz cukier. Ustawiamy na kuchence i gotujemy przez ok. 20 minut na średnim ogniu.
DODAJEMY WINO
Po upływie 20 minut dodajemy wino do bulionu. Mieszamy i dalej gotujemy przez kolejne 30 minut. Krok ten można pominąć, jeśli przygotowujemy potrawę dla osób niemogących spożywać alkoholu.
ODCEDZAMY BULION
Przelewamy bulion przez sito do drugiego garnka. Warzywa i resztę składników odkładamy na talerz, a bulion ustawiamy z powrotem na kuchence. Garnek myjemy.
DODAJEMY DZWONKI DO WYWARU
Dodajemy dzwonki karpia do bulionu i gotujemy na małym ogniu, aż ryba będzie miękka. Gdy ryba się ugotuje, wyciągamy ją i układamy na półmisku. Odstawiamy rybę do przestudzenia, a potem wkładamy ją do lodówki. Nie wyłączamy wywaru.
SPARZAMY CEBULĘ
Cebulę obieramy i kroimy w pióra. Sparzamy ją w wywarze i odkładamy na talerzyk. Wywar odstawiamy do wystygnięcia.
KLARUJEMY BULION
Do miseczki wbijamy białko i ubijamy z niego pianę. Przelewamy pianę do schłodzonego bulionu. Mieszamy i ustawiamy garnek ponownie na kuchence. Gotujemy na małym ogniu, aż bulion się zagotuje.
PRZECEDZAMY BULION
Na sitku układamy gazę, a sito nad garnkiem. Przecedzamy bulion do garnka, aby stał się klarowny.
DODAJEMY RODZYNKI I MIGDAŁY
Do bulionu dodajemy rodzynki i migdały.
DODAJEMY ŻELATYNĘ
Do kubka wlewamy ok. 50 ml wody i rozpuszczamy w niej żelatynę. Czekamy, aż napęcznieje, a następnie wlewamy ją do bulionu. Mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia.
WYKAŃCZAMY DANIE
Marchew z talerza kroimy w plastry i układamy ją na półmisku wokół karpia. Układamy wokół ryby równie sparzoną cebulę. Wszystko zalewamy lekko płynną galaretą. Całość wkładamy do lodówki i chłodzimy, aż galareta całkiem stężeje (na 5-6 godzin). Następnie ozdabiamy danie. Połówkę cytryny myjemy i osuszamy, a potem kroimy w cienkie plastry i układamy na rybie. Natkę pietruszki również myjemy, osuszamy i układamy na wierzchu. Pyszna galareta jest gotowa!
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3183,7 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
636,7 kcal
Tłuszcz
22,9 g
Węglowodany
52,1 g
Błonnik
9 g
Białko
52,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Strogonow po wegetariańsku
Większość nie wyobraża sobie strogonowa bez mięsa. Jednak kuchnia to pole nieskończonej ilości eksperymentów. Wypróbuj przepis na wegetariańskiego strogonowa.

Wieniec morelowo-figowy
Połączenie suszonych owoców i ciasta drożdżowego? Tak! W postaci wieńca drożdżowego z nadzieniem morelowo-figowym smakuje doskonale!

Klasyczny mus czekoladowy
Mus czekoladowy na jajkach to klasyka wśród słodkości. Koniecznie sprawdź, jak świetnie smakuje ten przygotowany w termorobocie MC Smart.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Ciasto cappuccino
Ciasto cappuccino to doskonały deser dla miłośników kawowych smaków. Delikatny, wilgotny biszkopt w połączeniu z kremem śmietankowym i kawowym tworzą wyjątkową kompozycję, która zachwyca swoją lekkością. To ciasto idealne na spotkania przy filiżance kawy, ale równie dobrze sprawdzi się na inne okazje. Zrób je razem z nami!

Szynka w galarecie — przepis na roladki z szynki z jajkiem
Szynka w galarecie to elegancka przystawka, która może stać się smaczną i estetyczną ozdobą twojego stołu. Jak zrobić delikatne roladki z szynki, wypełnione jajkiem i zalane klarowną galaretą? Odkryj nasz prosty przepis!

Ciasto krówka
Ciasto krówkowe to deser pełen karmelowego smaku, który zyskuje coraz większą popularność dzięki swojej prostocie i wyjątkowemu smakowi. Idealnie sprawdza się na różne okazje. Jak go zrobić? Poznajcie nasz przepis na to smakowite ciasto!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pulpety w sosie własnym
Aromatyczne, soczyste pulpeciki to klasyk polskiej (ale nie tylko) kuchni, który od wieków cieszy nasze podniebienia. Serwuje się je solo i dodatkiem różnych sosów, dzięki czemu stają się jeszcze pyszniejsze. Jedną z najczęściej spotykanych form serwowania są pulpety w sosie własnym. W jaki sposób przyrządza się to znakomite danie? Przepisu szukaj w dalszej części tekstu.

Słodkie przekąski sylwestrowe
Poznaj pomysł Pawła Małeckiego na słodkiego sylwestra! Kilka musów, żel owocowy i Twój stół będzie uginał się od efektownych przekąsek!

Wegański strudel z grzybami na sałatce
Gdy ten niesamowity wypiek zagości na Waszym świątecznym stole, wszyscy docenią Twój kunszt kulinarny. Zaskocz domowników i gości doskonałą mieszanką wegańskich smaków i aromatów zawartych w pysznym cieście, nadzieniu, sałatce i dressingu!