psse-slupca.pl

Chutney śliwkowo-gruszkowe • przepis • składniki • przygotowanie

Chutney doskonale sprawdzi się jako dodatek do mięs, wszelkich dań w stylu indyjskim, a także serów.

Chutney śliwkowo-gruszkowe

Chutney doskonale sprawdzi się jako dodatek do mięs, wszelkich dań w stylu indyjskim, a także serów.

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

cebula - 300 g
cukier - 200 g
papryczka chili czerwona - 1 szt.
gruszka - 500 g
imbir świeży - 50 g
ocet jabłkowy - 150 ml
sól - 1 szczypta
śliwka - 500 g
ziele angielskie - 3 szt.
jałowiec - 3 szt.
pieprz cayenne - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.
Przygotuj jednorazowe filtry do herbaty 4 słoiki o pojemności 175 ml moździerz
2.ZAGOTOWUJEMY OWOCE Z PRZYPRAWAMI:
CEBULĘ OBIERAMY I KROIMY W PIÓRKA.
3.
IMBIR OBIERAMY I KROIMY W DROBNĄ KOSTKĘ.
4.
ŚLIWKI OBIERAMY, POZBAWIAMY PESTEK.
5.
GRUSZKI OBIERAMY, POZBAWIAMY GNIAZD NASIENNYCH.
6.
OWOCE KROIMY W KOSTKĘ.
7.
CHILI, JAŁOWIEC I ZIELE ANGIELSKIE GRUBO ROZCIERAMY W MOŹDZIERZU I UMIESZCZAMY W JEDNORAZOWYM FILTRZE DO HERBATY.
8.
DOBRZE ZAMYKAMY.
9.
CAŁOŚĆ ZAGOTOWUJEMY Z 2 ŁYŻECZKAMI SOLI I GOTUJEMY PRZEZ KOLEJNE 3-5 MINUT.
10.DOPRAWIAMY CHUTNEY DO CHUTNEY:
dodajemy 150 ml octu i cukier.
11.
Gotujemy przez 15 minut pod przykryciem.
12.
Następnie gotujemy przez kolejne 20-25 minut bez przykrycia, mieszając na początku od czasu do czasu, pod koniec czasu gotowania regularnie.
13.
Gdy sos zgęstnieje, usuwamy filtr do herbaty z przyprawami, a chutney doprawiamy do smaku octem, solą i ewentualnie pieprzem cayenne.
14.PRZELEWAMY CHUTNEY DO SŁOIKÓW:
Sos natychmiast przelewamy do czystych, przepłukanych gorącą wodą słoików, które dobrze zamykamy. Studzimy.
Chutney śliwkowo-gruszkowe

Czas przygotowania

90 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

Przygotuj jednorazowe filtry do herbaty 4 słoiki o pojemności 175 ml moździerz

2

ZAGOTOWUJEMY OWOCE Z PRZYPRAWAMI

CEBULĘ OBIERAMY I KROIMY W PIÓRKA.

3

IMBIR OBIERAMY I KROIMY W DROBNĄ KOSTKĘ.

4

ŚLIWKI OBIERAMY, POZBAWIAMY PESTEK.

5

GRUSZKI OBIERAMY, POZBAWIAMY GNIAZD NASIENNYCH.

6

OWOCE KROIMY W KOSTKĘ.

7

CHILI, JAŁOWIEC I ZIELE ANGIELSKIE GRUBO ROZCIERAMY W MOŹDZIERZU I UMIESZCZAMY W JEDNORAZOWYM FILTRZE DO HERBATY.

8

DOBRZE ZAMYKAMY.

9

CAŁOŚĆ ZAGOTOWUJEMY Z 2 ŁYŻECZKAMI SOLI I GOTUJEMY PRZEZ KOLEJNE 3-5 MINUT.

10

DOPRAWIAMY CHUTNEY DO CHUTNEY

dodajemy 150 ml octu i cukier.

11

Gotujemy przez 15 minut pod przykryciem.

12

Następnie gotujemy przez kolejne 20-25 minut bez przykrycia, mieszając na początku od czasu do czasu, pod koniec czasu gotowania regularnie.

13

Gdy sos zgęstnieje, usuwamy filtr do herbaty z przyprawami, a chutney doprawiamy do smaku octem, solą i ewentualnie pieprzem cayenne.

14

PRZELEWAMY CHUTNEY DO SŁOIKÓW

Sos natychmiast przelewamy do czystych, przepłukanych gorącą wodą słoików, które dobrze zamykamy. Studzimy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1494,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

373,7 kcal

🥑

Tłuszcz

0,8 g

🌾

Węglowodany

93,3 g

🥬

Błonnik

2,5 g

💪

Białko

2,5 g

Podobne przepisy