Karp pieczony w cebuli • przepis • składniki • przygotowanie
Szukasz przepisu, który przekona Cię do smaku karpia? Karol Okrasa przychodzi z podpowiedzią! Sprawdź, jak smakuje karp pieczony pod pierzynką z cebuli, i zaproś go w tym roku na wigilijny stół!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
SMAŻYMY KARPIA
Filety z karpia kroimy na mniejsze kawałki. Doprawiamy od strony mięsa solą, pieprzem i 1 łyżeczką słodkiej papryki. Kawałki karpia delikatnie obtaczamy z obu stron w niewielkiej ilości mąki.
SMAŻYMY CEBULĘ
Cebulę pokrojoną w piórka smażymy w garnku na rozgrzanym oleju. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i majeranek. Mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy ok. 4-5 minut, aż cebula zmieni kolor (zarumieni się i zbrązowieje), a smaki połączą się ze sobą.
PIECZEMY KARPIA
Na dno naczynia żaroodpornego dajemy połowę uduszonej cebuli. Na warstwie cebuli, skórą do dołu, układamy przesmażone kawałki karpia. Rybę delikatnie nakrywamy z wierzchu drugą połową cebuli.
PODAJEMY DANIE
Upieczonego karpia z cebulką podajemy w naczyniu żaroodpornym. Na wierzchu układamy cytrynę pokrojoną w ćwiartki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1521,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
380,4 kcal
Tłuszcz
12,9 g
Węglowodany
41,9 g
Błonnik
25,3 g
Białko
25,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kanapka szybka rybka
Ekspresowy pomysł na przepyszne kanapki: wystarczy świeże pieczywo, filet z matiasa, jajko, cebula i trochę koperku!

Ciasteczka brownie – wegańskie!
Ekstremalnie czekoladowe, roślinne ciasteczka z miękkim środkiem i chrupką skórką. Łatwe w przygotowaniu i przepyszne w smaku.

Zapiekanka warzywna
Podsmażone warzywa w masie jajecznej, to sposób na prostą zapiekankę, która z pewnością zasmakuje całej rodzinie!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Filet z łososia w peperonacie
Lekkie, świeże, szybkie – takie są dania kuchni śródziemnomorskiej. Właśnie z niej pochodzi nasz przepis na łososia.

Babciny sernik z rodzynkami na spodzie z ciastek korzennych
Próbujesz odtworzyć smak babcinego sernika? Koniecznie wypróbuj przepis Pawła! Ten dekadencki sernik z 10 jajek na korzennym spodzie to spełnienie świątecznych marzeń.

Placki ziemniaczane z purée ze świeżych truskawek
Placki ziemniaczane na słodko? Koniecznie z purée truskawkowym oraz jogurtem naturalnym. Wypróbuj przepis!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Deser owocowy z płatkami owsianymi
Ulubione owoce, chrupiące płatki crunchy i jogurt naturalny – prosty sposób na szybki, smaczny i lekki deser dla każdego.

Zielone kaszotto na zimno, czyli sałatka z ziołowym pesto
Pełna ziół sałatka z niepalonej kaszy gryczanej to idealny pomysł na obiad w letni dzień. Bogactwo smaków i aromatów, a także świeże warzywa z pewnością trafią w niejedne gusta!

Grillowane banany z sosem i lodami waniliowymi
Deser z grilla? O tak. Przekonaj się, jak pyszne mogą być upieczone na ruszcie banany podane z lodami.