psse-slupca.pl

Penne w kremowym sosie z szynką parmeńską • przepis • składniki • przygotowanie

Makaron penne w kremowym sosie z suszonymi pomidorami. Podany z szynką parmeńską i aromatycznym parmezanem zachwyca smakiem.

Penne w kremowym sosie z szynką parmeńską

Makaron penne w kremowym sosie z suszonymi pomidorami. Podany z szynką parmeńską i aromatycznym parmezanem zachwyca smakiem.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

makaron penne - 200 g
ząbek czosnku - 2 szt.
pomidor suszony - 100 g
śmietana 30% - 150 ml
tymianek świeży - 3 gałązki
cytryna - 0,5 szt.
Szpinak Baby - 2 garście
szynka parmeńska - 150 g
parmezan - 30 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY SOS:
Czosnek kroimy w dość cienkie plastry, a suszone pomidory w paseczki. Tak przygotowane składniki przekładamy do garnka, zalewamy śmietanką i gotujemy przez ok. 5 minut. Do sosu ścieramy skórkę z połowy cytryny i dodajemy gałązki tymianku. Całość gotujemy jeszcze przez 1 minutę, dodajemy szpinak, mieszamy i zdejmujemy z ognia.
2.PRZYGOTOWUJEMY DODATKI:
Szynkę parmeńską tniemy lub rwiemy w mniejsze kawałki. Parmezan ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
3.PODAJEMY MAKARON:
Ugotowany makaron przekładamy do garnka z sosem i całość dokładnie mieszamy. Tak przygotowany makaron przekładamy na talerze, ozdabiamy kawałkami szynki i oprószamy parmezanem.
Penne w kremowym sosie z szynką parmeńską

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY SOS

Czosnek kroimy w dość cienkie plastry, a suszone pomidory w paseczki. Tak przygotowane składniki przekładamy do garnka, zalewamy śmietanką i gotujemy przez ok. 5 minut. Do sosu ścieramy skórkę z połowy cytryny i dodajemy gałązki tymianku. Całość gotujemy jeszcze przez 1 minutę, dodajemy szpinak, mieszamy i zdejmujemy z ognia.

2

PRZYGOTOWUJEMY DODATKI

Szynkę parmeńską tniemy lub rwiemy w mniejsze kawałki. Parmezan ścieramy na tarce o drobnych oczkach.

3

PODAJEMY MAKARON

Ugotowany makaron przekładamy do garnka z sosem i całość dokładnie mieszamy. Tak przygotowany makaron przekładamy na talerze, ozdabiamy kawałkami szynki i oprószamy parmezanem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1771,7 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

885,9 kcal

🥑

Tłuszcz

31,1 g

🌾

Węglowodany

110 g

🥬

Błonnik

8,8 g

💪

Białko

46,2 g

Podobne przepisy