psse-slupca.pl

Karp duszony w kiszonej kapuście • przepis • składniki • przygotowanie

Soczyste płaty ryby połączone z aromatyczną kapustą kiszoną i suszonymi śliwkami. Doskonały polski smak!

Karp duszony w kiszonej kapuście

Soczyste płaty ryby połączone z aromatyczną kapustą kiszoną i suszonymi śliwkami. Doskonały polski smak!

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

majeranek suszony - 3 łyżki
cebula - 1 szt.
liść laurowy - 3 szt.
pieprz biały - 1 szczypta
ząbek czosnku - 3 szt.
karp filet - 800 g
kapusta kiszona - 250 g
masło - 100 g
natka pietruszki - 5 g
olej rzepakowy - 2 łyżki
skórka cytryny tarta - 1 łyżka
sól - 1 szczypta
kolendra ziarna - 5 g
śliwka suszona - 70 g
ziele angielskie mielone - 3 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY WCZEŚNIEJ WYWAR:
rybny Płaty karpia pozbawiamy ości i oczyszczamy za pomocą noża.
2.OŚCI I SKRAWKI:
wrzucamy do zimnej wody razem z 1 liściem laurowym i 3-4 ziarnami ziela angielskiego, gotujemy na wolnym ogniu przez 15 minut od momentu zagotowania.
3.POTRAWĘ MOŻEMY PODAWAĆ:
zarówno na ciepło, jak i na zimno.
4.MOŻEMY JĄ PRZYGOTOWAĆ:
dzień przed podaniem.
5.PRZYGOTOWANIE KARPIA OCZYSZCZONE:
płaty karpia kroimy na mniejsze kawałki.
6.POSIEKANE 2 ZĄBKI:
czosnku, majeranek (ok. 2 ŁYŻEK) I: sól ucieramy za pomocą noża.
7.TAK PRZYGOTOWANĄ MARYNATĄ:
nacieramy połowę oczyszczonych kawałków karpia od strony wewnętrznej.
8.ZAMARYNOWANE KAWAŁKI SKŁADAMY:
razem z tymi niezamarynowanymi.
9.ODSTAWIAMY NA MNIEJ:
więcej 10 minut.
10.ROZGRZEWAMY OLEJ RZEPAKOWY:
na patelni, do oleju dodajemy około 50 g zmrożonego masła.
11.NASTĘPNIE NA PATELNIĘ:
dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, szczyptę majeranku (1/2 łyżki) i ziarna kolendry. MIESZAMY.
12.GDY MASŁO CAŁKOWICIE:
się rozpuści, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, 1 rozgnieciony ząbek czosnku i smażymy do zeszklenia, następnie dodajemy odciśniętą z soku, pokrojoną na mniejsze kawałki kiszoną kapustę.
13.PO MNIEJ WIĘCEJ:
3 minutach zalewamy całość niewielką ilością wywaru rybnego.
14.WSZYSTKO DUSIMY DO:
momentu, aż kapusta będzie na wpół ugotowana.
15.DO KAPUSTY DODAJEMY:
skórkę startą z 1/3 cytryny.
16.
CAŁOŚĆ MIESZAMY.
17.DO KAPUSTY DODAJEMY:
dość dużą ilość białego pieprzu, niewielką ilość soli, dość dużą ilość majeranku i ponownie 50 g masła.
18.ZNOWU PODLEWAMY WYWAREM:
rybnym (możemy jeszcze doprawić kilkoma ziarnami kolendry – wg uznania).
19.W OSTATNIEJ FAZIE:
gotowania dodajemy pokrojone na 4 części śliwki, następnie wyłączamy ogień pod patelnią i całość mieszamy.
20.NA DNO NACZYNIA:
żaroodpornego kładziemy część kapusty ze śliwkami i podlewamy niewielką ilością sosu z patelni.
21.KAWAŁKI RYBY KŁADZIEMY:
na kapuście, skórą do góry, całość przykrywamy kolejną warstwą kapusty ze śliwkami.
22.POZOSTAŁE KAWAŁKI KARPIA:
kładziemy na kapustę.
23.CAŁOŚĆ POLEWAMY OLEJEM:
rzepakowym i wkładamy do piekarnika (180°C – termoobieg) na mniej więcej 15 minut.
24.PO 15 MINUTACH:
wyjmujemy danie z piekarnika i dekorujemy natką pietruszki.
Karp duszony w kiszonej kapuście

Czas przygotowania

15 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY WCZEŚNIEJ WYWAR

rybny Płaty karpia pozbawiamy ości i oczyszczamy za pomocą noża.

2

OŚCI I SKRAWKI

wrzucamy do zimnej wody razem z 1 liściem laurowym i 3-4 ziarnami ziela angielskiego, gotujemy na wolnym ogniu przez 15 minut od momentu zagotowania.

3

POTRAWĘ MOŻEMY PODAWAĆ

zarówno na ciepło, jak i na zimno.

4

MOŻEMY JĄ PRZYGOTOWAĆ

dzień przed podaniem.

5

PRZYGOTOWANIE KARPIA OCZYSZCZONE

płaty karpia kroimy na mniejsze kawałki.

6

POSIEKANE 2 ZĄBKI

czosnku, majeranek (ok. 2 ŁYŻEK) I: sól ucieramy za pomocą noża.

7

TAK PRZYGOTOWANĄ MARYNATĄ

nacieramy połowę oczyszczonych kawałków karpia od strony wewnętrznej.

8

ZAMARYNOWANE KAWAŁKI SKŁADAMY

razem z tymi niezamarynowanymi.

9

ODSTAWIAMY NA MNIEJ

więcej 10 minut.

10

ROZGRZEWAMY OLEJ RZEPAKOWY

na patelni, do oleju dodajemy około 50 g zmrożonego masła.

11

NASTĘPNIE NA PATELNIĘ

dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, szczyptę majeranku (1/2 łyżki) i ziarna kolendry. MIESZAMY.

12

GDY MASŁO CAŁKOWICIE

się rozpuści, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, 1 rozgnieciony ząbek czosnku i smażymy do zeszklenia, następnie dodajemy odciśniętą z soku, pokrojoną na mniejsze kawałki kiszoną kapustę.

13

PO MNIEJ WIĘCEJ

3 minutach zalewamy całość niewielką ilością wywaru rybnego.

14

WSZYSTKO DUSIMY DO

momentu, aż kapusta będzie na wpół ugotowana.

15

DO KAPUSTY DODAJEMY

skórkę startą z 1/3 cytryny.

16

CAŁOŚĆ MIESZAMY.

17

DO KAPUSTY DODAJEMY

dość dużą ilość białego pieprzu, niewielką ilość soli, dość dużą ilość majeranku i ponownie 50 g masła.

18

ZNOWU PODLEWAMY WYWAREM

rybnym (możemy jeszcze doprawić kilkoma ziarnami kolendry – wg uznania).

19

W OSTATNIEJ FAZIE

gotowania dodajemy pokrojone na 4 części śliwki, następnie wyłączamy ogień pod patelnią i całość mieszamy.

20

NA DNO NACZYNIA

żaroodpornego kładziemy część kapusty ze śliwkami i podlewamy niewielką ilością sosu z patelni.

21

KAWAŁKI RYBY KŁADZIEMY

na kapuście, skórą do góry, całość przykrywamy kolejną warstwą kapusty ze śliwkami.

22

POZOSTAŁE KAWAŁKI KARPIA

kładziemy na kapustę.

23

CAŁOŚĆ POLEWAMY OLEJEM

rzepakowym i wkładamy do piekarnika (180°C – termoobieg) na mniej więcej 15 minut.

24

PO 15 MINUTACH

wyjmujemy danie z piekarnika i dekorujemy natką pietruszki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2557,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

639,3 kcal

🥑

Tłuszcz

39,8 g

🌾

Węglowodany

22 g

🥬

Błonnik

5,1 g

💪

Białko

48 g

Podobne przepisy