psse-slupca.pl

Muffiny jaglane na dwa sposoby • przepis • składniki • przygotowanie

Pyszne muffiny – idealne na drugie śniadanie lub lunch! Do szkoły i do pracy!

Muffiny jaglane na dwa sposoby

Pyszne muffiny – idealne na drugie śniadanie lub lunch! Do szkoły i do pracy!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 18
Poziom trudności
średni

Składniki

czekolada biała - 100 g
borówki - 200 g
czekolada mleczna - 100 g
nektarynka - 400 g
cukier - 250 g
jajko - 4 szt.
maślanka - 350 ml
olej słonecznikowy - 150 ml
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
sól - 1 szczypta
mąka pszenna typ 450 - 450 g
cukier puder - 70 g
masło - 50 g
mąka pszenna - 50 g
płatki jaglane - 30 g

Instrukcje przygotowania

1.MIESZAMY SKŁADNIKI:
Nektarynki myjemy i osuszamy, kroimy w drobną kostkę. Wsypujemy na rozgrzaną patelnię. Zasypujemy cukrem. Smażymy, mieszając, aż do odparowania i zgęstnienia. Odstawiamy do wystudzenia.
2.DODAJEMY OWOCE DO CIASTA:
Czekolady kroimy w drobną kostkę. Do jednej części ciasta dodajemy umyte borówki i czekoladę mleczną. Do drugiej części dodajemy białą czekoladę i smażone, wystudzone nektarynki.
3.CIASTO PRZELEWAMY DO FOREMEK:
Ciasto z borówkami przekładamy do worka cukierniczego i szprycujemy do małych form do muffinek, wcześniej wysmarowanych masłem i oprószonych mąką. Uderzamy formą o deskę, by ciasto ładnie się rozlało. Ciasto posypujemy kruszonką.
Muffiny jaglane na dwa sposoby

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 18

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

MIESZAMY SKŁADNIKI

Nektarynki myjemy i osuszamy, kroimy w drobną kostkę. Wsypujemy na rozgrzaną patelnię. Zasypujemy cukrem. Smażymy, mieszając, aż do odparowania i zgęstnienia. Odstawiamy do wystudzenia.

2

DODAJEMY OWOCE DO CIASTA

Czekolady kroimy w drobną kostkę. Do jednej części ciasta dodajemy umyte borówki i czekoladę mleczną. Do drugiej części dodajemy białą czekoladę i smażone, wystudzone nektarynki.

3

CIASTO PRZELEWAMY DO FOREMEK

Ciasto z borówkami przekładamy do worka cukierniczego i szprycujemy do małych form do muffinek, wcześniej wysmarowanych masłem i oprószonych mąką. Uderzamy formą o deskę, by ciasto ładnie się rozlało. Ciasto posypujemy kruszonką.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

7399,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

411,1 kcal

🥑

Tłuszcz

15,6 g

🌾

Węglowodany

55,7 g

🥬

Błonnik

6,7 g

💪

Białko

6,7 g

Podobne przepisy