Jesiotr maślany z soczewicą i sosem grzybowym • przepis • składniki • przygotowanie
Zobacz, jak po mistrzowsku przygotować delikatnego jesiotra! Jego smak doskonale podkreśla soczewica i sos grzybowy.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY SOCZEWICĘ
Do garnka wlewamy olej z suszonych pomidorów. Dodajemy rozgnieciony czosnek, kilka gałązek tymianku i liście laurowe. Blanszujemy przyprawy. Dodajemy soczewicę, mieszamy i podprażamy. Zalewamy całość zagotowaną wodą w proporcji 2:1. Gotujemy na małym ogniu aż do miękkości.
KROIMY WARZYWA
Papryczkę chili i por siekamy w drobną kostkę. Ścieramy skórkę z limonki. Wszystkie składniki odkładamy na bok. Z soczewicy odcedzamy większość wody i ponownie stawiamy na mały ogień celem ich parowania.
GOTUJEMY RYBĘ
Filety z jesiotra kroimy na mniejsze kawałki i doprawiamy mielonym pieprzem białym. Dymkę kroimy na cząstki, czosnek rozgniatamy. Na patelni rozpuszczamy 100 g masła i dolewamy odrobinę oleju. Dodajemy czosnek i cebulę, podprażamy. Dodajemy kilka gałązek tymianku, liście laurowe i ziele angielskie. Zalewamy sokiem z kiszonej kapusty. Dodajemy jeszcze odrobinę masła. Redukujemy. Rybę wkładamy do sosu, przykrywamy pokrywką i wyłączamy ogień. Rybę trzymamy tak przez 15-20 minut.
PRZYGOTOWUJEMY SOS GRZYBOWY
Suszone grzyby gotujemy do miękkości, a następnie kroimy w cienkie paski. Dymkę kroimy w piórka. Do garnka z rozgrzanym olejem z suszonych pomidorów dodajemy cebulę, majeranek, ziele angielskie. Szklimy. Dodajemy grzyby i przesmażamy. Dodajemy śmietankę oraz wodę i redukujemy na małym ogniu. Następnie dolewamy sok z kiszonej kapusty. Doprawiamy solą i pieprzem.
DOPRAWIAMY SOCZEWICĘ
Pomidory suszone kroimy w drobną kostkę. Z soczewicy wyciągamy gałązki tymianku, liście laurowe i ziele angielskie. Dodajemy posiekaną paprykę, por, suszone pomidory i skórkę z limonki. Soczewicę doprawiamy sokiem z limonki, solą i pieprzem. Wlewamy odrobinę oleju z suszonych pomidorów i dodajemy posiekany szczypiorek.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3402,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
850,7 kcal
Tłuszcz
57,2 g
Węglowodany
47,4 g
Błonnik
35,8 g
Białko
35,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Uda kurczaka duszone w herbacie z rumem
Zamarynuj udka w rumie, a następnie upiecz je wraz z ziemniakami!

Marcepanowe kartofelki
Domowe słodycze, które skradną niejedno serce! Pyszne marcepanowe kartofelki z dodatkiem likieru pomarańczowego to wyjątkowa przekąska na każdą okazję.

Podpłomyki z jabłkiem i wędzonym łososiem
Jak smakuje połączenie jabłka i łososia? Przygotuj naszą wersję podpłomyków i przekonaj się sam!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Gęś w sosie musztardowym z sałatką z bobu i marchewki
Stwórz wyszukane danie, przygotowując gęś w sosie musztardowym z dodatkiem nietypowej sałatki z bobu i marchewki.

Zupa pomidorowa z domowym makaronem
Pieczone warzywa i własnoręcznie robiony makaron Karol połączył w tradycyjnej zupie pomidorowej! Smakuje tak dobrze jak u babci!

Zupa ziemniaczana z łososiem i krewetkami
Aromatyczna zupa z dodatkiem morskich przysmaków. Spróbuj zupy ziemniaczanej z łososiem i krewetkami!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Tiramisu
Kawa, mascarpone i amaretto – prawdziwa klasyka deserów we włoskim stylu! Sprawdź też wersję z malinami, którą pokochają dzieci!

Tradycyjny rosół z pieczonym ziemniakiem
Rosół na podpiekanym mięsie i warzywach z dodatkiem ziemniaków pieczonych w mundurkach – to przepis Karola Okrasy na tradycyjną zupę!

Parfait balsamiczny z duszonymi morelami z wanilią
Wyborny śmietanowy deser – idealny na przyjęcie gości. Podany ze słodkimi morelami kusi nie tylko smakiem, ale i wyglądem!