4 sposoby na warzywne przetwory • przepis • składniki • przygotowanie
Przetwory z buraków, cukinii, pieczarek i papryki! Zobacz, jak zachować smak sezonowych warzyw na dłużej!

Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
BURACZKI Z CHILI
Przygotuj słoiki Buraki gotujemy do miękkości i pozostawiamy do wystudzenia.
NASTĘPNIE OBIERAMY I
kroimy w ćwiartki.
W SŁOIKACH UKŁADAMY
ugotowane buraki, posiekane ząbki czosnku, papryczki chili pokrojone w plasterki i gałązki tymianku.
W GARNKU ZAGOTOWUJEMY
wodę z octem, cukrem, solą, pieprzem, gorczycą i liśćmi laurowymi.
NASTĘPNIE ZALEWAMY BURAKI
przygotowaną marynatą.
ZAKRĘCAMY SŁOIKI I
pasteryzujemy przez 10-15 minut.
CUKINIA KOPERKOWA PRZYGOTUJ
słoiki sitko Cukinię kroimy w plastry.
CEBULĘ SIEKAMY W
krążki, a czosnek w plasterki.
CUKINIĘ SKRAPIAMY SOKIEM
z cytryny, posypujemy odrobiną soli i odsączamy na sicie.
CZOSNEK, CEBULĘ, CUKINIĘ
i koperek układamy w słoikach.
ZAGOTOWUJEMY WODĘ Z
przyprawami i octem.
LEKKO OSTUDZONĄ MARYNATĄ
zalewamy cukinię w słoikach.
ZAKRĘCAMY, PASTERYZUJEMY OKOŁO
10 minut.
PIECZARKI W ZALEWIE
Przygotuj 4 słoiki Pieczarki oczyszczamy, marchew obieramy i kroimy w plasterki.
PAPRYCZKĘ CHILI RÓWNIEŻ
kroimy w plastry.
W GARNKU ZAGOTOWUJEMY
zalewę z wody, soli, cukru i octu.
DZIELIMY SKŁADNIKI NA
4 słoiki i zalewamy przygotowaną marynatą.
SŁOIKI ZAKRĘCAMY I
pasteryzujemy około 20 minut.
ODSTAWIAMY DO GÓRY
dnem do wystygnięcia.
PAPRYKA Z KOLENDRĄ
Przygotuj słoiki Paprykę kroimy w cienkie paski, a cebulę w półtalarki.
ZAGOTOWUJEMY ZALEWĘ Z
wody, octu, soli i cukru.
W SŁOIKACH UKŁADAMY
warstwami pokrojoną paprykę i cebulę.
WSYPUJEMY PO KILKA
ziaren pieprzu, ziela angielskiego i gorczycy oraz liście laurowe.
DODAJEMY KILKA GAŁĄZEK
świeżej kolendry.
WARZYWA ZALEWAMY GORĄCĄ
marynatą, na wierzch wlewamy odrobinę oliwy.
ZAMYKAMY SŁOIKI I
pasteryzujemy około 20 minut.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
766 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
76,8 kcal
Tłuszcz
1 g
Węglowodany
14,6 g
Błonnik
3,4 g
Białko
2,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Batony zbożowe
Batony zbożowe mogą być pożywną przekąską lub drugim śniadaniem dla całej rodziny! Zobacz, jak je przygotować.

Torciki bezowe z miętą i malinami
Beza dla początkujących? Najlepiej w mniejszym rozmiarze! Przygotuj minitorciki bezowe z kremem miętowym i malinami!

Masło truskawkowe
Mocno truskawkowe, puszyste masło według przepisu Pawła to idealny dodatek do chałki, naleśników, tortów i kanapek na słodko! Zamknij je w słoiczku i użyj, kiedy masz ochotę!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pistacjowe semifreddo z ricottą
Semifreddo przypomina lody, więc doskonale sprawdzi się podczas letnich dni. Jeśli jesteś fanem pistacji, koniecznie musisz przygotować ten deser!

Makaron orecchiette z domowym pesto i mascarpone
Wyjątkowy makaron orecchiette z kremowym sosem na bazie mascarpone i świeżego, domowego pesto. Odtwórz to danie w swoim domu i ciesz się smakiem inspirowanym włoską kuchnią!

Parówki zapiekane z serem — po kanadyjsku
Parówki po kanadyjsku to prosty, a jednocześnie niezwykle smaczny sposób na niecodzienny posiłek. Zapiekane z ciągnącym się serem i chrupiącym bekonem parówki z pewnością skradną serca wszystkich domowników. Poznaj nasz przepis!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Jednogarnkowy kociołek z kiełbasą i cukinią
Nic tak nie łączy, jak posiłek wspólnie zjedzony w obozie, po całym dniu spędzonym na walkach, podróżach i poznawaniu nowych towarzyszy. Otwórz się na mieszankę smaków, która odzwierciedla epickie wyprawy i legendarne opowieści!

Kulki serowo-brokułowe
Poznaj łatwy przepis na kuleczki serowo-brokułowe. Wyjątkowa kompilacja serów – carskiego z goudą i tartego długo dojrzewającego – połączonych z brokułem to świetny pomysł na pożywną przekąskę, którą możesz zaserwować rodzinie lub swoim gościom.

Kapusta z fasolą
Kapusta z fasolą to klasyka polskiej kuchni, która szczególnie kojarzy się z zimowymi obiadami i świętami Bożego Narodzenia. Połączenie delikatnie kwaśnej kapusty z kremową fasolą tworzy wyjątkowo sycącą i aromatyczną potrawę. Odkryj, jak krok po kroku zrobić ten przysmak!