Jaglany crème brûlée • przepis • składniki • przygotowanie
Kinga Paruzel nawet crème brûlée potrafi odchudzić! Przygotowany z kaszy jaglanej na mleczku kokosowym z dodatkiem wanilii i orzeźwiającej pomarańczy!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRAŻYMY KASZĘ
Kaszę jaglaną podprażamy w rondlu, cały czas nim potrząsając, do momentu, gdy poczujemy orzechowy zapach. Musimy uważać, aby kaszy nie przypalić. Następnie kaszę przekładamy na sito i przelewamy wrzątkiem. Ponownie wrzucamy ją do garnka, dodajemy mleczko kokosowe i 3 łyżki cukru trzcinowego. Mieszamy.
GOTUJEMY KASZĘ
Laskę wanilii przecinamy wzdłuż i wyciągamy z niej nasiona. Dodajemy je do kaszy, a następnie wkładamy również pozostałą laskę. Mieszamy, dodajemy sól. Garnek przykrywamy pokrywką i gotujemy kaszę na małym ogniu ok. 15 minut (nie mieszając) – do momentu, aż wchłonie cały płyn.
CAŁOŚĆ BLENDUJEMY
Wyjmujemy laskę wanilii, wyłączamy gaz, dodajemy skórkę oraz sok z pomarańczy i olej kokosowy. Mieszamy. Całość blendujemy na gładki krem. Przekładamy do kokilek i studzimy. Następnie wkładamy do lodówki na 30-60 minut.
OPALAMY DESERY PALNIKIEM
Każdą porcję posypujemy łyżeczką cukru trzcinowego i opalamy palnikiem lub wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220°C (górna grzałka) na 5 minut. Dekorujemy owocami.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1357,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
339,3 kcal
Tłuszcz
19,8 g
Węglowodany
37,1 g
Błonnik
4,1 g
Białko
4,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Gofrowe kanapki z francuskimi serami
Szukasz pomysłu na wyjątkowe śniadanie lub kolację? Wypróbuj przepis na gofrowe kanapki z francuskimi serami! To pyszne i aromatyczne danie, które urozmaici niejeden posiłek.

Tagliatelle naleśnikowe z sosem serowym i łososiem
Jak Francja, to sery – które tym razem trafią do wyśmienitego sosu Darii. W połączeniu z pomidorami, łososiem i makaronem naleśnikowym stworzą oryginalne i szybkie danie!

Croissant z pesto i francuskim serem
Delikatny i chrupiący croissant podany z aromatycznym czerwonym pesto i francuskim serem pleśniowym to wspaniały pomysł na śniadanie lub kolację. Sprawdź, jak proste w przygotowaniu mogą być pyszne posiłki!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kotleciki jagnięce z miętą i rozmarynem
Pachnące świeżym rozmarynem, miętą i tymiankiem delikatne kotlety z jagnięciny to idealny pomysł na mięsny obiad.

Ogórki kanapkowe - przepis na ogórki kanapkowe w curry
Szukasz sposobu na urozmaicenie swoich kanapek? Ogórki kanapkowe z curry z naszego przepisu to strzał w dziesiątkę! Słodko-pikantny smak ogórków czyni je idealnym dodatkiem do wędlin, serów czy burgerów — te ogórki sprawią, że każda kanapka nabierze niepowtarzalnego charakteru!

Grillowane pieczarki w soli czosnkowej
Pyszna propozycja na rozpoczęcie sezonu grillowego – pieczarki wysmarowane ziołowym masłem i zarumienione nad rusztem.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sernik nowojorski
Kremowy i wyjątkowo lekki sernik nowojorski na chrupiącym spodzie to przepis na doskonałe ciasto, które nie zawiedzie Waszych wymagań kulinarnych! Zobaczcie sami, jak łatwo je przygotować i ile jest z tego radości.

Ravioli z cukinią i ricottą
Nic nie zachwyci fanów kuchni w stylu włoskim tak jak domowe ravioli! Przygotuj je, wykorzystując przepis Karola, i podaj z pysznym, maślano-ziołowym sosem.

Gwiezdny czekoladowy deser ryżowy z musem owocowym i batonem czekoladowym
Ta nieziemska uczta, przypominająca odległe galaktyki i kosmiczne cuda, łączy w sobie bogaty, aksamitny smak czekolady z kojącą, kremową konsystencją ryżu. Pozwól, by każda łyżka tego niezwykłego smaku przenosiła Cię w krainę, gdzie tańczą gwiazdy i ożywają marzenia o międzygalaktycznych wojażach!