psse-slupca.pl

Papilotki z kurczakiem z zielonymi szparagami i sosem musztardowo-pieczarkowym • przepis • składniki • przygotowanie

Wystarczy kwadrans, żeby przekonać się, jak wspaniale mogą smakować szparagi zapieczone z kurczakiem i warzywami.

Papilotki z kurczakiem z zielonymi szparagami i sosem musztardowo-pieczarkowym

Wystarczy kwadrans, żeby przekonać się, jak wspaniale mogą smakować szparagi zapieczone z kurczakiem i warzywami.

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

pomidorki koktajlowe - 12 szt.
szparagi zielone - 480 g
szalotka - 2 szt.
kurczak filety z piersi - 4 szt.
ząbek czosnku - 0,5 szt.
masło - 40 g
pieczarka - 100 g
pistacje - 60 g
limonka - 0,5 szt.
musztarda francuska - 3 łyżeczki
śmietana 30% - 200 ml
ocet balsamiczny - 1 łyżka
mix sałat - 100 g
oliwa z oliwek - 1 łyżka
pieprz czarny - 1 szczypta
sól - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ LÓD OBIERACZKĘ:
do warzyw, papier pergaminowy blachę moździerz rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C.
2.SZPARAGI OBIERAMY ZE:
skórki za pomocą obieraczki do warzyw, gotujemy około 3-5 minut w osolonej wodzie.
3.PRZEKŁADAMY JE OD:
razu do miski z zimna wodą i lodem.
4.HARTUJEMY 5 MINUT,:
suszymy.
5.CZOSNEK DROBNO SIEKAMY:
i rozcieramy w miseczce z solą.
6.FILETY Z KURCZAKA:
doprawiamy pieprzem oraz solą.
7.SMAŻYMY OKOŁO 2-3:
minut na oliwie z masłem z obu stron aż do zarumienienia.
8.NA TEJ SAMEJ:
patelni z tłuszczem smażymy szalotki pokrojone w piórka oraz pieczarki pokrojone w ćwiartki.
9.POD KONIEC DODAJEMY:
czosnek roztarty z solą, zdejmujemy z ognia.
10.SOS ŚMIETANKĘ ŁĄCZYMY:
w miseczce z musztardą, skórką otartą z limonki oraz wyciśniętym z niej sokiem. MIESZAMY.
11.KURCZAK Z ZIELONYMI:
szparagami Szparagi kroimy na 3 części. FILETY KROIMY NA: pół.
12.PAPIER PERGAMINOWY SKŁADAMY:
na pół, otwieramy.
13.NA ŚRODKU KŁADZIEMY:
2 kawałki kurczaka, szparagi, kilka pomidorków koktajlowych pokrojonych w ćwiartki, szalotki z pieczarkami oraz 2-3 łyżki sosu.
14.PERGAMIN ZAMYKAMY SZCZELNIE,:
tworząc papilotkę.
15.PIECZEMY 15 MINUT:
w temp. 180°C.
16.SAŁATKA MIKS SAŁAT:
polewamy octem balsamicznym, niewielką ilością oliwy i doprawiamy solą oraz pieprzem.
17.NA TALERZ NAKŁADAMY:
papilotkę, otwieramy i posypujemy z góry rozkruszonymi w moździerzu pistacjami. PODAJEMY Z: sałatką.
Papilotki z kurczakiem z zielonymi szparagami i sosem musztardowo-pieczarkowym

Czas przygotowania

15 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ LÓD OBIERACZKĘ

do warzyw, papier pergaminowy blachę moździerz rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C.

2

SZPARAGI OBIERAMY ZE

skórki za pomocą obieraczki do warzyw, gotujemy około 3-5 minut w osolonej wodzie.

3

PRZEKŁADAMY JE OD

razu do miski z zimna wodą i lodem.

4

HARTUJEMY 5 MINUT,

suszymy.

5

CZOSNEK DROBNO SIEKAMY

i rozcieramy w miseczce z solą.

6

FILETY Z KURCZAKA

doprawiamy pieprzem oraz solą.

7

SMAŻYMY OKOŁO 2-3

minut na oliwie z masłem z obu stron aż do zarumienienia.

8

NA TEJ SAMEJ

patelni z tłuszczem smażymy szalotki pokrojone w piórka oraz pieczarki pokrojone w ćwiartki.

9

POD KONIEC DODAJEMY

czosnek roztarty z solą, zdejmujemy z ognia.

10

SOS ŚMIETANKĘ ŁĄCZYMY

w miseczce z musztardą, skórką otartą z limonki oraz wyciśniętym z niej sokiem. MIESZAMY.

11

KURCZAK Z ZIELONYMI

szparagami Szparagi kroimy na 3 części. FILETY KROIMY NA: pół.

12

PAPIER PERGAMINOWY SKŁADAMY

na pół, otwieramy.

13

NA ŚRODKU KŁADZIEMY

2 kawałki kurczaka, szparagi, kilka pomidorków koktajlowych pokrojonych w ćwiartki, szalotki z pieczarkami oraz 2-3 łyżki sosu.

14

PERGAMIN ZAMYKAMY SZCZELNIE,

tworząc papilotkę.

15

PIECZEMY 15 MINUT

w temp. 180°C.

16

SAŁATKA MIKS SAŁAT

polewamy octem balsamicznym, niewielką ilością oliwy i doprawiamy solą oraz pieprzem.

17

NA TALERZ NAKŁADAMY

papilotkę, otwieramy i posypujemy z góry rozkruszonymi w moździerzu pistacjami. PODAJEMY Z: sałatką.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2779,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

694,9 kcal

🥑

Tłuszcz

47,5 g

🌾

Węglowodany

18,7 g

🥬

Błonnik

50,7 g

💪

Białko

50,7 g

Podobne przepisy

Papilotki z kurczakiem z zielonymi szparagami i sosem musztardowo-pieczarkowym - przepis, składniki, przygotowanie | psse-slupca.pl