psse-slupca.pl

Goxua, czyli deser w stylu hiszpańskim na bogato • przepis • składniki • przygotowanie

Wyjątkowy deser na wyjątkowe okazje! Pyszny krem z dodatkiem skórki cytryny i wanilii, przekładany biszkoptami nasączonymi ponczem rumowym. Koniecznie sprawdź, jak smakuje ten naprawdę bogaty deser!

Goxua, czyli deser w stylu hiszpańskim na bogato

Wyjątkowy deser na wyjątkowe okazje! Pyszny krem z dodatkiem skórki cytryny i wanilii, przekładany biszkoptami nasączonymi ponczem rumowym. Koniecznie sprawdź, jak smakuje ten naprawdę bogaty deser!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

mleko 3,2% - 400 ml
skrobia kukurydziana - 25 g
wanilia - 1 laska
żółtka jaj - 4 szt.
cytryna - 1 szt.
woda - 50 ml
cukier - 50 g
rum - 50 ml
śmietana 36% - 330 ml
cukier puder - 1 łyżka
biszkopty - 8 szt.
cukier brązowy - 4 łyżeczki

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY MLEKO ZE SKÓRKĄ Z CYTRYNY:
Ocieramy skórkę z cytryny. Mleko i śmietankę wlewamy do garnka i dodajemy do nich skórkę z cytryny. Całość doprowadzamy do wrzenia.
2.UCIERAMY ŻÓŁTKA Z CUKREM:
Za pomocą trzepaczki ucieramy żółtka z cukrem na jednolitą masę. Kiedy cukier się delikatnie rozpuści, dodajemy skrobię kukurydzianą i ponownie dokładnie mieszamy.
3.PRZYGOTOWUJEMY PONCZ RUMOWY:
Do rondelka wlewamy wodę, dodajemy cukier i podgrzewamy, aż się roztopi. Następnie dodajemy rum, całość mieszamy i zdejmujemy z ognia.
4.ZAPARZAMY KREM:
Do utartych żółtek stopniowo, cały czas mieszając, dodajemy zagotowane mleko. Dalej mieszamy krem, aż cukier całkowicie się roztopi.
5.PODGRZEWAMY KREM:
Laskę wanilii przekrawamy na pół i za pomocą noża wyciągamy z niej nasiona. Żółtka połączone z mlekiem przelewamy przez sito o drobnych oczkach do garnka i podgrzewamy, cały czas mieszając. Następnie dodajemy nasiona wanilii i dalej mieszając, doprowadzamy do zagęszczenia kremu. Gotowy krem odstawiamy, aby ostygł do temperatury pokojowej.
6.UBIJAMY ŚMIETANKĘ:
Śmietankę ubijamy w wysokim naczyniu z dodatkiem cukru pudru, aż będzie sztywna. Następnie przekładamy ją na chwilę do lodówki.
7.KOMPONUJEMY DESER:
Biszkopty namaczamy w ponczu rumowym. Na dnie każdego pucharka układamy jeden biszkopt. Następnie bitą śmietanę przekładamy do rękawa cukierniczego, odcinamy końcówkę i wyciskamy ją na biszkopt. Na bitej śmietanie układamy kolejny biszkopt nasączony ponczem rumowym. Wystudzony krem na żółtkach mieszamy rózgą, aby pozbyć się ewentualnych grudek. Następnie przekładamy go do kolejnego rękawa cukierniczego i wyciskamy na deser. Delikatnie poruszamy każdym deserem, aby pozbyć się ewentualnych pęcherzyków powietrza.
8.PODAJEMY GOXUĘ:
Każdy deser posypujemy brązowym cukrem i karmelizujemy go przy pomocy palnika cukierniczego.
Goxua, czyli deser w stylu hiszpańskim na bogato

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY MLEKO ZE SKÓRKĄ Z CYTRYNY

Ocieramy skórkę z cytryny. Mleko i śmietankę wlewamy do garnka i dodajemy do nich skórkę z cytryny. Całość doprowadzamy do wrzenia.

2

UCIERAMY ŻÓŁTKA Z CUKREM

Za pomocą trzepaczki ucieramy żółtka z cukrem na jednolitą masę. Kiedy cukier się delikatnie rozpuści, dodajemy skrobię kukurydzianą i ponownie dokładnie mieszamy.

3

PRZYGOTOWUJEMY PONCZ RUMOWY

Do rondelka wlewamy wodę, dodajemy cukier i podgrzewamy, aż się roztopi. Następnie dodajemy rum, całość mieszamy i zdejmujemy z ognia.

4

ZAPARZAMY KREM

Do utartych żółtek stopniowo, cały czas mieszając, dodajemy zagotowane mleko. Dalej mieszamy krem, aż cukier całkowicie się roztopi.

5

PODGRZEWAMY KREM

Laskę wanilii przekrawamy na pół i za pomocą noża wyciągamy z niej nasiona. Żółtka połączone z mlekiem przelewamy przez sito o drobnych oczkach do garnka i podgrzewamy, cały czas mieszając. Następnie dodajemy nasiona wanilii i dalej mieszając, doprowadzamy do zagęszczenia kremu. Gotowy krem odstawiamy, aby ostygł do temperatury pokojowej.

6

UBIJAMY ŚMIETANKĘ

Śmietankę ubijamy w wysokim naczyniu z dodatkiem cukru pudru, aż będzie sztywna. Następnie przekładamy ją na chwilę do lodówki.

7

KOMPONUJEMY DESER

Biszkopty namaczamy w ponczu rumowym. Na dnie każdego pucharka układamy jeden biszkopt. Następnie bitą śmietanę przekładamy do rękawa cukierniczego, odcinamy końcówkę i wyciskamy ją na biszkopt. Na bitej śmietanie układamy kolejny biszkopt nasączony ponczem rumowym. Wystudzony krem na żółtkach mieszamy rózgą, aby pozbyć się ewentualnych grudek. Następnie przekładamy go do kolejnego rękawa cukierniczego i wyciskamy na deser. Delikatnie poruszamy każdym deserem, aby pozbyć się ewentualnych pęcherzyków powietrza.

8

PODAJEMY GOXUĘ

Każdy deser posypujemy brązowym cukrem i karmelizujemy go przy pomocy palnika cukierniczego.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2532,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

633,2 kcal

🥑

Tłuszcz

41,8 g

🌾

Węglowodany

51 g

🥬

Błonnik

1,2 g

💪

Białko

9,8 g

Podobne przepisy

Goxua, czyli deser w stylu hiszpańskim na bogato - przepis, składniki, przygotowanie | psse-slupca.pl