Goxua, czyli deser w stylu hiszpańskim na bogato • przepis • składniki • przygotowanie
Wyjątkowy deser na wyjątkowe okazje! Pyszny krem z dodatkiem skórki cytryny i wanilii, przekładany biszkoptami nasączonymi ponczem rumowym. Koniecznie sprawdź, jak smakuje ten naprawdę bogaty deser!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY MLEKO ZE SKÓRKĄ Z CYTRYNY
Ocieramy skórkę z cytryny. Mleko i śmietankę wlewamy do garnka i dodajemy do nich skórkę z cytryny. Całość doprowadzamy do wrzenia.
UCIERAMY ŻÓŁTKA Z CUKREM
Za pomocą trzepaczki ucieramy żółtka z cukrem na jednolitą masę. Kiedy cukier się delikatnie rozpuści, dodajemy skrobię kukurydzianą i ponownie dokładnie mieszamy.
PRZYGOTOWUJEMY PONCZ RUMOWY
Do rondelka wlewamy wodę, dodajemy cukier i podgrzewamy, aż się roztopi. Następnie dodajemy rum, całość mieszamy i zdejmujemy z ognia.
ZAPARZAMY KREM
Do utartych żółtek stopniowo, cały czas mieszając, dodajemy zagotowane mleko. Dalej mieszamy krem, aż cukier całkowicie się roztopi.
PODGRZEWAMY KREM
Laskę wanilii przekrawamy na pół i za pomocą noża wyciągamy z niej nasiona. Żółtka połączone z mlekiem przelewamy przez sito o drobnych oczkach do garnka i podgrzewamy, cały czas mieszając. Następnie dodajemy nasiona wanilii i dalej mieszając, doprowadzamy do zagęszczenia kremu. Gotowy krem odstawiamy, aby ostygł do temperatury pokojowej.
UBIJAMY ŚMIETANKĘ
Śmietankę ubijamy w wysokim naczyniu z dodatkiem cukru pudru, aż będzie sztywna. Następnie przekładamy ją na chwilę do lodówki.
KOMPONUJEMY DESER
Biszkopty namaczamy w ponczu rumowym. Na dnie każdego pucharka układamy jeden biszkopt. Następnie bitą śmietanę przekładamy do rękawa cukierniczego, odcinamy końcówkę i wyciskamy ją na biszkopt. Na bitej śmietanie układamy kolejny biszkopt nasączony ponczem rumowym. Wystudzony krem na żółtkach mieszamy rózgą, aby pozbyć się ewentualnych grudek. Następnie przekładamy go do kolejnego rękawa cukierniczego i wyciskamy na deser. Delikatnie poruszamy każdym deserem, aby pozbyć się ewentualnych pęcherzyków powietrza.
PODAJEMY GOXUĘ
Każdy deser posypujemy brązowym cukrem i karmelizujemy go przy pomocy palnika cukierniczego.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2532,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
633,2 kcal
Tłuszcz
41,8 g
Węglowodany
51 g
Błonnik
1,2 g
Białko
9,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pomidorowe kluski ziemniaczane z chorizo
Przygotuj domowe pomidorowe kluski ziemniaczane, którym charakteru dodadzą chorizo, papryczka chili i szczypiorek. Koniecznie sprawdź, jak smakują!

Kurczak z Chorizo i serem Manchego
Soczysty filet z dodatkami w hiszpańskim stylu. Proste, efektowne, wyraziste i smaczne danie, które ugotuje każdy.

Barszcz na wędzonce zabielany
Uwielbiasz zupy? Ugotuj barszcz na wędzonce według przepisu Karola!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Zapiekane brzoskwinie
Przepyszny deser we włoskim stylu, który pokocha niejeden łasuch. Jego smak doskonale komponuje się z lodami waniliowymi.

Papardelle w sosie velouté na bazie napoju Freeway z popsami z dorsza
Zaskakujący makaron oblany francuskim sosem na bazie lemoniady Freeway z chrupiącymi kawałkami dorsza i odświeżającą sałatką z ziół to danie, którego każdy powinien spróbować!

Konfitury borówkowe z czerwonym winem
Pyszne wspomnienie lata nawet w najzimniejsze dni! Słodki smak borówek połączony z aromatycznym cynamonem.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Soczysty łosoś z sosem z rukoli
Kasza, sos, gruszki i pieczona w niskiej temperaturze ryba to intrygujące, a zarazem zdrowe i lekkie połączenie smaków.

Risotto z dynią
Przepis na pyszne risotto z dynią, podlewane białym winem i bulionem. Koniecznie wypróbuj!

Deser gruszkowo-malinowy
Przygotuj deser doskonały na upały – z orzeźwiającą owocową galaretką i musem gruszkowym!