psse-slupca.pl

Gumbo — gęsta zupa z Luizjany • przepis • składniki • przygotowanie

Czy jest danie, które lepiej oddaje ducha Luizjany niż aromatyczne, gęste gumbo? To wyjątkowa zupa, łącząca wpływy kuchni kreolskiej i cajun, pełna intensywnych smaków i aromatycznych przypraw. Przyrządzana z mięsa, owoców morza i wielu dodatków. Sprawdź nasz przepis na to niezwykłe danie!

Gumbo — gęsta zupa z Luizjany

Czy jest danie, które lepiej oddaje ducha Luizjany niż aromatyczne, gęste gumbo? To wyjątkowa zupa, łącząca wpływy kuchni kreolskiej i cajun, pełna intensywnych smaków i aromatycznych przypraw. Przyrządzana z mięsa, owoców morza i wielu dodatków. Sprawdź nasz przepis na to niezwykłe danie!

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
średni

Składniki

bulion drobiowy - 900 ml
krewetki mrożone - 400 g
kiełbasa wiejska - 200 g
seler naciowy - 4 łodygi
cebula - 1 szt.
papryka czerwona - 1 szt.
papryka zielona - 1 szt.
ząbek czosnku - 4 szt.
masło - 6 łyżek
olej - 2 łyżki
mąka pszenna - 4 łyżki
tymianek suszony - 1 łyżeczka
papryka wędzona mielona - 1 łyżeczka
sos worcestershire - 4 łyżki
czosnek granulowany - 0,3 łyżeczki
pieprz czarny - 1 szczypta
sól - 0,5 łyżeczki
cytryna - 0,5 szt.
natka pietruszki - 0,25 pęczka
ryż jaśminowy - 250 g
woda - 1 l

Instrukcje przygotowania

1.PODSMAŻAMY KREWETKI Z KIEŁBASĄ:
Kiełbasę kroimy w plastry. Krewetki dodatkowo oczyszczamy jeśli tego wymagają i ściągamy z nich pancerze. Na patelni rozgrzewamy masło (2 łyżki) i olej, a potem wrzucamy składniki i smażymy, aż lekko się zarumienią.
2.PODGRZEWAMY BULION:
Do mniejszego garnka wlewamy bulion i podgrzewamy go na małym ogniu.
3.PRZYGOTOWUJEMY ZASMAŻKĘ:
W dużym garnku podsmażamy resztę masła wraz z mąką, cały czas mieszając, aby uzyskać zasmażkę o głębokim, orzechowym kolorze. Ściągamy ją z kuchenki, by jej nie przypalić.
4.KROIMY WARZYWA:
Cebulę i czosnek obieramy z łupiny. Paprykę i seler myjemy. Przekrawamy paprykę na pół i wyciągamy z niej gniazdo nasienne i wraz z selerem kroimy w większą kostkę. Cebulę i czosnek siekamy.
5.GOTUJEMY RYŻ:
Do garnka wlewamy wodę i gotujemy ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a potem odcedzamy go.
6.PODSMAŻAMY WARZYWA:
Warzywa dodajemy do garnka z zasmażką i ponownie ustawiamy na kuchence. Smażymy na małym ogniu przez 10 minut, aż warzywa lekko zmiękną i się przyrumienią.
7.DODAJEMY KREWETKI I KIEŁBASĘ DO GARNKA:
Do dużego garnka z warzywami i zasmażką dodajemy kiełbasę i krewetki. Podsmażamy przez chwilę. Dodajemy wszystkie przyprawy poza pietruszką, sosem Worcestershire i cytryną.
8.DODAJEMY BULION:
Do garnka wlewamy podgrzany bulion i gotujemy przez 20 minut. Po chwili dodajemy sok z wyciśniętej połowy cytryny, a także sos Worcestershire. Mieszamy i gotujemy przez 5 minut.
9.SERWUJEMY ZUPĘ:
Do misek wkładamy porcję ryżu, a potem wszystko zalewamy zupą. Siekamy natkę pietruszki i ozdabiamy nią zupę.
Gumbo — gęsta zupa z Luizjany

Czas przygotowania

50 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 5

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PODSMAŻAMY KREWETKI Z KIEŁBASĄ

Kiełbasę kroimy w plastry. Krewetki dodatkowo oczyszczamy jeśli tego wymagają i ściągamy z nich pancerze. Na patelni rozgrzewamy masło (2 łyżki) i olej, a potem wrzucamy składniki i smażymy, aż lekko się zarumienią.

2

PODGRZEWAMY BULION

Do mniejszego garnka wlewamy bulion i podgrzewamy go na małym ogniu.

3

PRZYGOTOWUJEMY ZASMAŻKĘ

W dużym garnku podsmażamy resztę masła wraz z mąką, cały czas mieszając, aby uzyskać zasmażkę o głębokim, orzechowym kolorze. Ściągamy ją z kuchenki, by jej nie przypalić.

4

KROIMY WARZYWA

Cebulę i czosnek obieramy z łupiny. Paprykę i seler myjemy. Przekrawamy paprykę na pół i wyciągamy z niej gniazdo nasienne i wraz z selerem kroimy w większą kostkę. Cebulę i czosnek siekamy.

5

GOTUJEMY RYŻ

Do garnka wlewamy wodę i gotujemy ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a potem odcedzamy go.

6

PODSMAŻAMY WARZYWA

Warzywa dodajemy do garnka z zasmażką i ponownie ustawiamy na kuchence. Smażymy na małym ogniu przez 10 minut, aż warzywa lekko zmiękną i się przyrumienią.

7

DODAJEMY KREWETKI I KIEŁBASĘ DO GARNKA

Do dużego garnka z warzywami i zasmażką dodajemy kiełbasę i krewetki. Podsmażamy przez chwilę. Dodajemy wszystkie przyprawy poza pietruszką, sosem Worcestershire i cytryną.

8

DODAJEMY BULION

Do garnka wlewamy podgrzany bulion i gotujemy przez 20 minut. Po chwili dodajemy sok z wyciśniętej połowy cytryny, a także sos Worcestershire. Mieszamy i gotujemy przez 5 minut.

9

SERWUJEMY ZUPĘ

Do misek wkładamy porcję ryżu, a potem wszystko zalewamy zupą. Siekamy natkę pietruszki i ozdabiamy nią zupę.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3152,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

630,6 kcal

🥑

Tłuszcz

29,6 g

🌾

Węglowodany

61,4 g

🥬

Błonnik

5,2 g

💪

Białko

30,8 g

Podobne przepisy