Zapiekanki w stylu włoskim • przepis • składniki • przygotowanie
Suszone pomidory, mozzarella, mascarpone i szynka parmeńska? To musi być zapiekanka w stylu włoskim! Koniecznie wypróbujcie ten wyjątkowy pomysł na przekąskę.

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PODPIEKAMY PIECZYWO
Półbagietki przekrawamy wzdłuż na pół, smarujemy serkiem mascarpone i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Podpiekamy przez ok. 4-5 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ
Suszone pomidory kroimy w paski i łączymy w misce z rukolą, olejem z suszonych pomidorów i octem balsamicznym.
ZAPIEKAMY PIECZYWO Z MOZZARELLĄ
Na podpieczone bagietki nakładamy tartą mozzarellę. Tak przygotowane zapiekanki zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 190°C, z włączoną funkcją grilla, przez ok. 3-5 minut, aż ser się roztopi i delikatnie zarumieni.
PODAJEMY ZAPIEKANKI
Na zapiekanki nakładamy rukolę wymieszaną z suszonymi pomidorami i szynkę parmeńską.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1258 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
314,5 kcal
Tłuszcz
15,6 g
Węglowodany
29,4 g
Błonnik
13,4 g
Białko
13,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Bułeczki bolońskie
Odkryj nowy sposób na wykorzystanie sosu bolońskiego, czyli nadziewane bułeczki! Z dodatkiem roztopionej mozzarelli trafią w niejedne gusta.

Pomidory faszerowane z purée pachnącym czosnkiem i z oliwkami
Potrawa rodem z Grecji, uwielbiana we Francji. Ty też pokochasz soczyste pomidory wypełnione, mięsnym farszem.

Czekośliwka
Czekośliwka, czyli czekoladowo-śliwkowa pasta kanapkowa, o której każdy marzył w dzieciństwie. Teraz możesz przygotować ją w domu, a dzięki pomocy termorobota MC Smart zrobisz to szybko i bez większego wysiłku.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Naleśniki w sosie piwnym
Nieco mniej słodka odmiana słynnych naleśników crêpes suzette. Niezwykle aromatyczny sos z wykorzystaniem piwa APA, jabłka i miodu z pewnością trafi w niejedne gusta!

Tapas – kanapki w stylu hiszpańskim na 3 sposoby
Wywodzące się z Kraju Basków małe grillowane kanapeczki z różnorodnymi dodatkami to świetny pomysł na wytrawną przekąskę. Wypróbuj wersję z chorizo, krewetkami i serem manchego. To szybki, prosty i pyszny przepis!

Makaron z szynką parmeńską i sosem pomidorowym
Przepis na szybki i pyszny obiad – makaron penne z szynką parmeńską i kremowym sosem pomidorowym.
🔥 O podobnym poziomie trudności

KURKI W ZALEWIE OCTU JABŁKOWEGO
Zachowaj smak kurek na cały rok! Przygotuj przetwór w zalewie z octu jabłkowego według przepisu Kingi!

Quiche ze szpinakiem, serem i salami
Klasyczny wypiek inspirowany kuchnią francuską z wytrawnym jajecznym farszem. Proste i smaczne danie do serwowania na ciepło i na zimno.

Chłodnik z pomidorów i papryki
Podana na zimno zupa krem z pomidorów i papryki kusi nie tylko swym pięknym czerwonym kolorem, ale także smakiem!