psse-slupca.pl

Gryczane pierogi z bobem • przepis • składniki • przygotowanie

Wykorzystaj w pełni sezon na bób i podaj te pyszne nasiona w całkiem nowy sposób! Przepis Karola na pierogi z bobem i parmezanem pozwoli Ci przygotować pyszny letni obiad dla całej rodziny!

Gryczane pierogi z bobem

Wykorzystaj w pełni sezon na bób i podaj te pyszne nasiona w całkiem nowy sposób! Przepis Karola na pierogi z bobem i parmezanem pozwoli Ci przygotować pyszny letni obiad dla całej rodziny!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bób - 300 g
gałka muszkatołowa - 5 g
oliwa z oliwek - 2 łyżki
szalotka - 2 szt.
pomidory krojone z puszki - 150 g
pieprz czarny - 1 szczypta
skórka cytryny tarta - 1 łyżka
sól - 1 szczypta
ząbek czosnku - 2 szt.
Szpinak Baby - 50 g
masło - 50 g
mleko - 70 ml
mąka gryczana - 2 łyżki
pomidorki koktajlowe - 8 szt.
grana padano - 50 g
mąka pszenna - 20 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZESMAŻAMY SKŁADNIKI FARSZU:
Cebulę pokrojoną w drobną kostkę i czosnek pokrojony w plasterki przesmażamy na patelni na rozgrzanej oliwie. Gdy lekko się zeszklą, dodajemy posiekany bób. Mieszamy.
2.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO:
Mleko podgrzewamy w rondelku. Dodajemy masło, mieszamy. Gotujemy chwilę i zdejmujemy z ognia.
3.WYRABIAMY CIASTO:
Gdy składniki się połączą, przekładamy ciasto na blat oprószony mąką i wyrabiamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Formujemy z niego kulkę i odkładamy na bok, by chwilę odpoczęło.
4.PRZYGOTOWYUJEMY FARSZ:
Przesmażony farsz przekładamy na talerz, rozkładamy równomiernie i studzimy. Dodajemy ser starty na tarce o drobnych oczkach i skórkę otartą z cytryny. Mieszamy.
5.FORMUJEMY I GOTUJEMY PIEROGI:
Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i wycinamy z niego kółka za pomocą wycinaka lub szklanki. Na każdy krążek ciasta nakładamy farsz i sklejamy brzegi.
6.PRZYGOTOWUJEMY SOS:
Czosnek pokrojony w plasterki lekko podgrzewamy na patelni na roztopionym maśle. Dolewamy odrobinę wody po gotowaniu pierogów. Mieszamy i podgrzewamy, aż woda odparuje, a sos zgęstnieje.
7.PODAJEMY PIEROGI:
Ugotowane pierogi blanszujemy ok. pół minuty na patelni po szpinaku i wykładamy na talerz. Polewamy je resztą emulsji z patelni i posypujemy serem grana padano startym na tarce o drobnych oczkach.
Gryczane pierogi z bobem

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZESMAŻAMY SKŁADNIKI FARSZU

Cebulę pokrojoną w drobną kostkę i czosnek pokrojony w plasterki przesmażamy na patelni na rozgrzanej oliwie. Gdy lekko się zeszklą, dodajemy posiekany bób. Mieszamy.

2

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO

Mleko podgrzewamy w rondelku. Dodajemy masło, mieszamy. Gotujemy chwilę i zdejmujemy z ognia.

3

WYRABIAMY CIASTO

Gdy składniki się połączą, przekładamy ciasto na blat oprószony mąką i wyrabiamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Formujemy z niego kulkę i odkładamy na bok, by chwilę odpoczęło.

4

PRZYGOTOWYUJEMY FARSZ

Przesmażony farsz przekładamy na talerz, rozkładamy równomiernie i studzimy. Dodajemy ser starty na tarce o drobnych oczkach i skórkę otartą z cytryny. Mieszamy.

5

FORMUJEMY I GOTUJEMY PIEROGI

Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i wycinamy z niego kółka za pomocą wycinaka lub szklanki. Na każdy krążek ciasta nakładamy farsz i sklejamy brzegi.

6

PRZYGOTOWUJEMY SOS

Czosnek pokrojony w plasterki lekko podgrzewamy na patelni na roztopionym maśle. Dolewamy odrobinę wody po gotowaniu pierogów. Mieszamy i podgrzewamy, aż woda odparuje, a sos zgęstnieje.

7

PODAJEMY PIEROGI

Ugotowane pierogi blanszujemy ok. pół minuty na patelni po szpinaku i wykładamy na talerz. Polewamy je resztą emulsji z patelni i posypujemy serem grana padano startym na tarce o drobnych oczkach.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3876 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

969 kcal

🥑

Tłuszcz

37,2 g

🌾

Węglowodany

116,7 g

🥬

Błonnik

44,6 g

💪

Białko

44,6 g

Podobne przepisy

Gryczane pierogi z bobem - przepis, składniki, przygotowanie | psse-slupca.pl